18 MEI 2017
Dr. Ir. Nicole de Roos van Wageningen University lichtte de nieuwste inzichten over voeding bij ziekte en herstel toe. Ze besprak onderzoeksresultaten van onder meer de studies naar het maaltijdsysteem At Your Request (Sodexo) en uit het Cater with Care project. Ze benadrukte daarbij dat onderzoek aantoont dat de combinatie van voeding én bewegen nodig is om spierfunctioneren te bevorderen. Menrike Menkveld, manager Alliantie Voeding in de Zorg, vertelde over voedingsconcepten in Nederland (zie ook rapport van de Stuurgroep Ondervoeding). Ook ging zij in op beleidsontwikkelingen en trends in voeding in ziekenhuizen en transmurale zorg. Ze schetste daarbij hoe Ziekenhuis Gelderse Vallei zich ontwikkelde tot Voedingsziekenhuis en daardoor in 2016 in bovengenoemd rapport de titel ‘beste ziekenhuis in voeding in Nederland’ ontving. Ook partners van de Alliantie, in projecten en onderzoek, waren op het event. Sodexo gaf een pitch over de maaltijdservice At Your Request en Carezzo Nutrition over eiwitverrijkte producten die passen in het dagmenu. Andere bedrijven die hun concepten presenteerden en kansen in de Belgische markt verkenden waren Albron, Arla, Chef Martin, Daily Fresh Food, Fijn Proevers, Food2Smile en W&G Brinkhorst.
Nico van Opstal van de Nederlandse Lanbouwraad in België opende de bijeenkomst. Hij benadrukte de innovatiekracht van Nederland in voeding. Ook benadrukte hij het belang om meer aandacht voor voeding te hebben in de gezondheidszorg. De ontwikkelingen in België werden toegelicht door Dr. Geertrui Vlaemynck van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek. Zij schetste het grote probleem van ondervoeding bij ouderen, zowel in instellingen als in de thuissituatie. Kauw-en slikproblemen spelen hierbij een rol. Vlaemynck noemde dan ook het belang om technologische geur- en smaakontwikkelingen in te zetten voor integrale oplossingen. Ze benadrukte dat, conform de Visie European Innovation Parnership, ‘primary food care’ met goede basisvoeding in het dagmenu centraal zou moeten staan in de zorg. Edwig Goossens van het Centre for Gastrology in Leuven sprak over de samenwerking van innovatieve chefs in Nederland, Belgie en Italie om smaakvolle zorgmaaltijden te promoten. Ongeveer 30 experts van zorginstellingen uit Vlaanderen namen deel aan het event.
Het Business2Business event met PSPS Consultants en de Nederlandse Ambassade gaf een mooi vervolg aan het Nationale Seminar Goede Voeding in de Zorg in het Voedingsziekenhuis in Ede eerder dit jaar. Aan het Seminar, geopend door Minister Schippers, namen ruim 40 Nederlands zorgorganisaties en 10 bedrijven deel. Het stimuleren van de uitrol van effectieve voedingsconcepten en het agenderen van het belang van goede voeding is één van de speerpunten van de Alliantie Voeding in de Zorg.
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.