23 SEPTEMBER 2022
Alliantie Voeding in de Zorg ontwikkelt eerste vier kennisclips over leefstijl en overgewicht
Een groeiend aantal opleidingen wil meer onderwijs aanbieden rond overgewicht en leefstijl, maar het ontbreekt aan geschikt en breed lesmateriaal, waaronder casuïstiek en gastlessen. Dat bleek al eerder uit onze rapporten waarin we vanuit ons project Overgewicht en Leefstijl in Zorgopleidingen barrières en behoeften rond zorgonderwijs over dit thema in kaart brachten. Daarvoor spraken we met docenten, opleiders, studenten, patiëntenverenigingen en zorgprofessionals. Om aan die behoeftes te voorzien ontwikkelden we acht kennisclips. Ze kunnen als gastlessen ingezet worden in bestaande vakken van zowel de opleiding geneeskunde als HBO-V. We lanceerden inmiddels al vier clips, de overige volgen later dit jaar.
Om op duurzame wijze overgewicht of obesitas te behandelen en te voorkomen is goede samenwerking tussen alle betrokken professionals belangrijk. Bo: ‘Aangezien vaak meerdere oorzaken een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van overgewicht, moeten zorgprofessionals zichzelf een brede blik aanmeten. Daarom hebben we in onze kennisclips diverse professionals betrokken.’ Zo komen in de clips een internist-endocrinoloog, klinisch psycholoog, diëtist, leefstijlcoach, fysiotherapeut, chirurg, manager van het Partnerschap Overgewicht Nederland en een universitair docent strategische communicatie aan het woord. Ook zij vonden het belangrijk om deel te nemen aan de clips, zoals internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum: ‘Net als bij vele andere aandoeningen moet er bij obesitas eerst bekeken worden wat de oorzaken en bijdragende factoren zijn. Dan is de kans van slagen van een gerichte behandeling die past bij de problematiek van het individu veel groter.’
De werkgroep Voeding in het Geneeskunde-onderwijs heeft de kennisclips al enthousiast ontvangen. Eva Corpeleijn van het UMCG ziet kansen om kennisclips in te zetten: ‘Er is dringend behoefte aan goed, evidence based onderwijsmateriaal over voeding en leefstijl. Deze kennisclips sluiten goed aan bij digitale werkvormen zoals flipped classroom. We willen ze bijvoorbeeld inzetten in ons competentie-onderwijs rondom de leerlijn Healthy Ageing.’ Bo vult aan: ‘Verder horen we van opleidingen dat de kennisclips eenvoudig en laagdrempelig in te zetten zijn en dat ze betrouwbare kennis bieden.’
Bij elke kennisclip ontwikkelen we ook een interactieve opdracht. Dat kan variëren van zelf een dieet volgen tot literatuuronderzoek naar de criteria voor een maagverkleining. Bo: ‘Op deze manier bieden we docenten een steuntje in de rug naar de praktische inslag van dit onderwijs.’ Naast de kennisclips heeft het project ook andere lesmaterialen ontwikkeld, zoals een gesprekskaart die praten over gewicht vergemakkelijkt en een escape room. De kennisclips gratis te bekijken op ons YouTube-kanaal.
Het voorkomen en behandelen van overgewicht en obesitas levert veel gezondheidswinst op. Daarom zetten we ons binnen het Nationaal Preventieakkoord (NPA, 2018) hier samen met veel andere partijen voor in, zoals overheden en zorgorganisaties. We hebben ons ten doel gesteld dat al het onderwijs voor (zorg- en welzijns-) professionals uiterlijk in 2030 extra aandacht besteedt aan gezonde voeding, sport en beweging en aan de achterliggende problematiek bij obesitas. In opdracht van VWS werken we met Partnerschap Overgewicht Nederland en Hogeschool Utrecht aan deze ambitie.
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig