24 JUNI 2024

Eiwitten na een heupfractuur: de ProBUS studie

We starten een onderzoek met als doel de effectiviteit, kosten en kosteneffectiviteit van een eiwitrijk dieet en krachttraining bij ouderen die herstellen van een acute heupfractuur gedurende drie maanden te evalueren. Dit wordt vergeleken met de gebruikelijke zorg voor de bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven bij ouderen die herstellen van een acute heupfractuur. Een betere revalidatie kan mogelijk de bot- en spiergezondheid, voedingstoestand en kwaliteit van leven verbeteren, en tevens de kosten en zorgbelasting verlagen.



Een heupfractuur is een ernstige gebeurtenis die de mobiliteit en zelfstandigheid van oudere volwassenen sterk kan beïnvloeden. Naast de directe gevolgen van de fractuur, zoals pijn en verminderde mobiliteit, brengt het vaak ook lange termijn complicaties met zich mee, zoals verlies van spiermassa en botdichtheid. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op verdere fracturen en functionele beperkingen. Slechts de helft van de patiënten met een acute heupfractuur krijgt zijn mobiliteit van voor de breuk terug en 24% overlijdt binnen een jaar. Ook de financiële gevolgen zijn merkbaar door operaties en langdurige zorg. Verwacht wordt dat het aantal heupfracturen zal stijgen vanwege de vergrijzende bevolking. Hierdoor kan de toegankelijkheid en kwaliteit van revalidatiezorg verminderen. Het is daarom essentieel om de behandeling van acute heupfracturen te optimaliseren. Inge Groenendijk, onderzoeker van Wageningen Universiteit, bestudeert met deze studie de effecten van eiwitten en beweging op de bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven.

Het onderzoek
Het ProBUS-onderzoek, wat staat voor "PROtein for Bone and mUScle health", richt zich op de rol van eiwitten bij het bevorderen van herstel na een heupfractuur. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en het behoud van spiermassa, evenals voor het behoud van botgezondheid. Inge Groenendijk vertelt over eerder studies: ‘De helft van de oudere volwassenen die hun heup hebben gebroken hebben een te lage eiwitinname bij binnenkomst in het ziekenhuis. In 3 maanden tijd verloren zij 3,6 kg gewicht. Daarbij steeg het percentage van patiënten met (risico op) ondervoeding van 20% bij ziekenhuisopname naar 64% na 3 maanden.’ Oudere volwassen hebben daarnaast een verminderd vermogen om eiwitten efficiënt om te zetten, wat het herstel na een heupfractuur kan belemmeren. Het doel van dit onderzoek is om de negatieve effecten van de fractuur te verminderen en het herstelproces te versnellen door het voedingspatroon van deze patiënten te verbeteren met eiwitten.

Opzet van het onderzoek
In het onderzoek worden in totaal ruim 100 ouderen (≥65 jaar) geworven. Deelnemers worden gerandomiseerd in twee groepen: de interventiegroep ontvangt 3 maanden een eiwitrijk voedingspatroon en krachttraining. De controlegroep ontvangt standaard zorg. Metingen bij aanvang, ontslag uit het revalidatiecentrum en na 3 maanden zijn onder andere botmarkers, botdichtheid, fysieke prestaties, spiermassa, kwaliteit van leven, stress en voedingstoestand. Deelnemers voor dit onderzoek zullen worden geïncludeerd in Rijnstate en in Ziekenhuis Gelderse Vallei. De interventie van 3 maanden zal voornamelijk plaatsvinden tijdens het verblijf in de regionale revalidatiecentra en in de thuissituatie. Door de samenwerking met de partners van Alliantie Voeding in de Zorg bouwt PROBUS voort op eerdere studies en leren we in de praktijk en uit kwalitatief onderzoek naar barrières en faciliterende factoren. Dit brengt de Alliantie Voeding samen in kennisdisseminatie en plannen voor implementatie.

Toekomstperspectief
Een multidisciplinaire aanpak is nodig om complexe kwesties zoals herstel na een heupfractuur aan te pakken. Klinisch geriater Hugo Wijnen benadrukt het belang van deze studie: “Voor mij is het belangrijk om de zorg na een heupfractuur voor ouderen te verbeteren, zodat ze beter kunnen functioneren en een hogere levenskwaliteit hebben. Door deze verbeterde zorg kunnen ziekenhuisopnames en revalidatieperiodes verkort worden en zorgen we ervoor dat de zorg in de toekomst voor iedereen toegankelijk blijft.“

Verwacht wordt dat dit project de revalidatie van patiënten met een acute heupfractuur zal verbeteren. Een verbeterde revalidatie kan mogelijk de gezondheid van botten en spieren, de voedingstoestand en bovenal de kwaliteit van leven bevorderen. Tegelijkertijd wordt de druk en kosten van de zorg verminderd. Bovendien vergroten we de kennis en expertise over de optimale behandeling van patiënten met een acute heupfractuur.

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt via subsidie van ZonMw, programma Leefstijl in de Zorg en wordt uitgevoerd door Inge Groenendijk en Emma Treijdel als promovendus. De Alliantie Voeding in de Zorg en de Osteoporose Vereniging werken samen om kennis via hun uitgebreide netwerken te verspreiden (zorgprofessionals, zorgorganisaties, en patiënten) en om een plan te maken voor verdere implementatie van de resultaten. Zo zal kennis worden verspreid via verschillende kanalen, als website, zorgnetwerken, richtlijnen en wetenschappelijke publicaties en congressen. 

Meer lezen



Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.