15 OKTOBER 2020

Er is in het ziekenhuis meer aandacht nodig voor voeding en preventie

Voeding is een belangrijke component bij behandeling, genezing en herstel van ziekte. Ziekenhuizen kunnen daar een grotere rol in gaan spelen, meent staatssecretaris Paul Blokhuis. Daar waar het rookvrij maken van een ziekenhuisomgeving vaak al slaagt, heeft het omvormen naar een gezond voedingsaanbod meer voeten in de aarde. Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is hét Voedingsziekenhuis en daarmee een voorbeeld voor andere ziekenhuizen.

Er is in het ziekenhuis meer aandacht nodig voor voeding en preventie

Vanuit het project Goede Zorg Proef Je geven staatssecretaris Paul Blokhuis, zorgbestuurders Wim van Harten en Mirjam van 't Veld en longarts Harry Pouwels hun visie op aandacht voor voeding & preventie in de zorg. Lees hier het hele artikel.

Bij het NVZ-netwerkdiner in maart werd, in aanwezigheid van staatssecretaris Paul Blokhuis, besproken welke rol de tweede lijn kan spelen bij preventie en leefstijladvies. Blokhuis ziet goede initiatieven ontstaan. ‘Het is hoopgevend dat de sector heeft afgesproken dat in 2030 alle ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Maar liever hebben we dat natuurlijk nog eerder voor elkaar.’ De Alliantie Voeding in de Zorg is partner in het Nationaal Preventieakkoord om de transitie naar een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen aan te jagen.

Het bewustzijn over de invloed van leefstijl op de gezondheid is door corona groter geworden. ‘Preventie is belangrijk’, zegt Mirjam van ’t Veld, voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Een ziekenhuis is in eerste instantie bedoeld om patiënten te genezen, maar er komt een enorme golf patiënten, bijvoorbeeld met hart- en vaatproblemen en diabetes, op ons af als we nu geen actie ondernemen. Daarom hoop ik dat ziekenhuizen de stap van ziekenhuis naar gezondheidshuis kunnen maken.’ Daarvoor is het belangrijk dat preventiebeleid breed wordt gedragen binnen de muren van het ziekenhuis. ‘Erin geloven, ervoor staan en het uitdragen’, zegt van ’t Veld. ‘Het belangrijkste is dat de raad van bestuur er zelf volledig achter staat. Alleen dan kunnen ze binnen de organisatie uitstralen dat het belangrijk is. Vervolgens moet je mensen vrijmaken die ermee bezig zijn en ambassadeurs kweken voor je beleid.  

Samenwerken is belangrijk. ‘Ziekenhuisbestuurders moeten de lokale sociale kaart goed kennen en een verbinding leggen met andere partijen om doelgroepen heen’, meent Wim van Harten, voorzitter van de raad van bestuur van Rijnstate en hoogleraar kwaliteitsmanagement en zorgtechnologie aan de Universiteit Twente. ‘Samen kunnen we veel bereiken.’ Niet roken, veel bewegen, voldoende slapen en gezond eten zijn de pijlers voor een gezonder leven. Informatie en lef is de kern om dat te bereiken. Ziekenhuisbestuurders kunnen en moeten hier een voortrekkersrol in nemen. 

Alliantie Voeding in de Zorg werkt samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen aan het realiseren van een gezond voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers in Nederlandse ziekenhuizen en revalidatiecentra. Het project Goede Zorg Proef Je wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 



#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.