23 FEBRUARI 2021
Inflammatoire darmziekten (IBD) is een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. In het ziekenhuis is beperkt aandacht voor het belang van voeding bij IBD. Aanpassingen van het dieet zijn meestal geen onderdeel van de reguliere behandeling. Er is (nog) geen specifiek dieet voor mensen met IBD. Wel wordt aangenomen dat de algemene adviezen uit de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad ook van toepassing zijn op IBD patiënten.
De Eetscore
De Eetscore is een online vragenlijst die meet in hoeverre iemand eet en drinkt volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Daarmee geeft de Eetscore inzicht in het huidige voedingspatroon. Daarnaast geeft de Eetscore ook persoonlijk voedingsadvies en praktische tips om meer volgens de Richtlijnen Goede Voeding, en dus gezonder, te gaan eten. De Eetscore is eerder ingezet bij mensen met een te hoge bloeddruk en mensen met hartfalen. Het blijkt dat de Eetscore voeding bespreekbaar maakt tussen zorgverlener en patiënt.
Het onderzoek
In deze ‘Eetscore bij IBD’ studie wordt gekeken in hoeverre patiënten met IBD voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding en of het voedingspatroon verbetert met behulp van de Eetscore. Ook wordt een mogelijke relatie tussen het voedingspatroon en kwaliteit van leven onderzocht, en tussen het voedingspatroon en de darmklachten van de deelnemers. Tenslotte wordt onderzocht hoe het gebruik van de Eetscore wordt ervaren.
Digitaal
Een grote groep patiënten met IBD is benaderd voor deelname aan dit onderzoek door hun MDL-arts of -verpleegkundige. Over het algemeen reageren patiënten enthousiast en inmiddels zijn alle 212 deelnemers dan ook geïncludeerd. Doordat het onderzoek volledig digitaal is, kan het ook met de coronamaatregelen gewoon doorgaan. De resultaten van het onderzoek worden komende zomer verwacht. De onderzoekers zijn enthousiast over de samenwerking, welke soepel en geheel digitaal verloopt, en hopen dat er meer gezamenlijke onderzoeken zullen volgen.
‘Eetscore bij IBD’ studie
Dit onderzoek van de drie kernpartners van de Alliantie Voeding wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS en draagt bij aan de ambities in het Nationaal Preventieakkoord om mensen te helpen gezonder te eten (volgens de Richtlijnen Goede Voeding) en geeft meer inzicht in hoe ziekenhuizen voeding en leefstijl kunnen inzetten. In de studie Voed je Beter wordt de Eetscore ook ingezet bij patiënten met hart- en vaatziekten.
Team:
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit
Drs. C.R. Lamers, arts-onderzoeker
Prof. Dr. B.J.M. Witteman, MDL-arts
Rijnstate Ziekenhuis Arnhem
Drs. L.W. van Erp – arts-onderzoeker
Dr. P.J. Wahab – MDL-arts
Dr. M.J.M. Groenen – MDL-arts
Wageningen Universiteit, Afdeling Humane Voeding
Dr. Ir. N.M. de Roos – universitair docent en onderzoeker
Drs. A.I. Slotegraaf – junior onderzoeker
Meer lezen:
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig