31 MEI 2024

Naar een duurzame en gezonde voedselomgeving: rapport vanuit de Green deal duurzame zorg

Uit een nieuw rapport over Duurzame Voeding in Ziekenhuizen blijkt dat er veel variatie is in aandacht en prioriteit voor duurzame voeding en een gezonde eetomgeving in de Nederlandse ziekenhuizen. De richtlijnen van Green Deal Duurzame Zorg zijn nog niet breed geïntegreerd in visie en beleid. Er is er behoefte aan betere monitoring van plantaardig en dierlijk eiwit en ook aan gedrags- en implementatiestrategieën. Het onderzoek is uitgevoerd door de Projectgroep Duurzame Voeding van de Nederlandse Federatie van Universitaire Centra (NFU) in samenwerking met Goede Zorg Proef Je.

Naar een duurzame en gezonde voedselomgeving: rapport vanuit de Green deal duurzame zorg

Dr. Hinke Kruizinga, Amsterdam UMC en Dr. Gerda Pot, Alliantie Voeding in de Zorg, presenteerden de bevindingen van het onderzoek aan de regiegroep van de Green Deal Duurzame Zorg en bespraken aanbevelingen voor vervolgstappen. Hierin stonden het beter gebruik van criteria en richtlijnen, het optimaliseren van tools en monitoring van duurzame voeding, en samenwerken en leren van elkaar centraal.

Het rapport beschrijft alle resultaten van de 6 werkpakketten, te weten 1) enquête over kennis, ervaring, remmers/versnellers, 2) ontwikkelen van informatiemateriaal voor patiënten, 3) scholing van diëtisten/zorgverleners en eiwitcombinatietool, 4) toolkit duurzame voeding voor facilitaire afdelingen, 5) beweegredenen jonge patiënten en hun ouders/verzorgers over meer duurzame voeding -en 6) symposium.

Lees hier het volledige rapport.

Resultaten van de enquête

Als onderdeel van het project is in begin dit jaar in samenwerking met Goede Zorg Proef Je de enquête uitgezet onder ziekenhuizen. Met een hoge respons van 85% is inzicht verkregen in remmers en versnellers en ook in behoeften en lopende projecten op duurzame voeding. In bijna elk ziekenhuis werken de afdelingen diëtetiek en facilitair structureel samen en bij 80% van de ziekenhuizen vormen de richtlijnen Goede Voeding en Goede Zorg Proef Je de basis van het voedingsbeleid. In 75% van de ziekenhuizen is er een volwaardige vegetarische warme maaltijd mogelijk. Maar de resultaten van de enquête laten ook zien dat er nog veel werk aan de winkel is. Zo zijn bij ongeveer de helft van de ziekenhuizen de richtlijnen van de Green Deal duurzame zorg en/of de Richtlijn Eetomgevingen nog niet bekend, en is er nog veel ruimte voor verbetering om de norm van GZPJ te halen.

Op donderdag 21 november 2024 organiseert het team het symposium ‘Duurzame voeding in ziekenhuizen’ in Amsterdam UMC om de resultaten van dit project uit te dragen en om uitwisseling en samenwerking te bevorderen, met als doelgroep iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp duurzame voeding in ziekenhuizen, bijvoorbeeld diëtisten en medewerkers van de afdeling facilitair, studenten en andere zorgprofessionals, productontwikkelaars, cateraars, en retail.

Ziekenhuizen werken aan een verschuiving in de verhouding dierlijk en planaardig eiwit. Het rapport onderstreept dat veelal de eiwitinname van patiënten onvoldoende is en het belang van kennis en inzicht in de aminozuren. Hierbij kunnen tools als de Eiwitcombinatietool helpen, die verder verbeterd kunnen worden door het toevoegen van CO2.

Green Deal Duurzame Zorg

In maart 2023 publiceerde de NFU het uitvoeringsplan Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Hierin zijn voor voeding de volgende doelen geformuleerd: het voedingsaanbod in ziekenhuizen voldoet op 1 januari 2030 aan de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum en als tussenstap in 2026 is 50% van het eiwit in het voedingsaanbod van de ziekenhuizen van plantaardige oorsprong. Alle UMC’s zijn reeds actief als Voorhoedeziekenhuis in het programma Goede Zorg Proef Je. Het project Duurzame Voeding in Ziekenhuizen is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer lezen



Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.