26 APRIL 2022

Rijnstate pakt voedselverspilling aan

Onze kernpartner Rijnstate werkt actief aan het gezonder maken van het voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Het ziekenhuis wil nu ook voedselverspilling aanpakken en heeft zich daarom aangesloten bij het programma Gelderland van Morgen, dat haar daarbij gaat begeleiden.

Rijnstate pakt voedselverspilling aan

Alliantie Voeding in de Zorg is partner in de module ‘Zorg’ van Gelderland van Morgen

Leonie Aarts, hoofd Eten en Drinken: ‘We vinden het belangrijk om onze patiënten en medewerkers iets mee te geven over gezond en lekker eten, dat doen we al op diverse manieren. Voedselverspilling bleef daarbij onderbelicht, maar hoort er volgens ons ook bij en sluit er goed bij aan. En we willen het goede voorbeeld geven.’ Gelderland van Morgen helpt Rijnstate bij het verminderen van voedselverspilling door inzicht en tips voor verbetering te geven. Daarmee breidt Rijnstate haar aandacht voor goede en duurzame voeding verder uit.

Voedselverspilling en plantaardig eiwit

Provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en ondersteunt daarom ondernemers in de horeca, zorg, catering en retail met het programma Gelderland van Morgen. Het programma wordt uitgevoerd door Greendish en meer dan 30 partners. Binnen het programma gaan ondernemers gedurende één of twee jaar aan de slag met de transitie naar het aanbieden van voedsel met meer plantaardige eiwitten en het verminderen van voedselverspilling.

Alliantie Voeding in de Zorg is partner in de module ‘Zorg’ van Gelderland van Morgen en zoekt verbinding met het onderzoek dat plaatsvindt op deze thema’s in Regio Deal Foodvalley. Bijna alle ziekenhuizen in Gelderland doen mee in ons nationale programma Goede Zorg Proef Je. ‘Via Gelderland voor Morgen kunnen onze ziekenhuizen ook met duurzaamheid aan de slag gaan,’ aldus Menrike Menkveld, directeur van Alliantie Voeding in de Zorg.

Aan de slag met verspilling

Rijnstate heeft het doel om minder voedsel te verspillen in het bedrijfsrestaurant, wat moet zorgen voor minder CO2-uitstoot. ‘Het is een bewuste keuze om de verspilling in het bedrijfsrestaurant aan te pakken en ons niet te richten op het bezoekersrestaurant en patiëntenvoeding. Het is behapbaar en het geeft een goed voorbeeld aan onze medewerkers,’ aldus Leonie. Daarmee focust Rijnstate zich meteen al op een grote doelgroep: van de 5.000 medewerkers komen er dagelijks 500 in het bedrijfsrestaurant en via de catering bij vergaderingen eten nog meer mensen via het bedrijfsrestaurant.

Na een 0-meting krijgt Rijnstate via Gelderland voor Morgen advies en ondersteuning om gedurende drie maanden aanpassingen in het assortiment of het menu door te voeren. Daarna volgt een impactmeting.

Goede en duurzame voeding

Gezonde voeding staat al jaren hoog op de agenda van Rijnstate. Zo werkt Rijnstate via het project Goede Zorg Proef Je van Alliantie Voeding in de Zorg sinds 2021 aan een gezond en duurzaam voedingsaanbod voor haar patiënten, medewerkers en bezoekers. Bovendien heeft Rijnstate verduurzaming op de agenda staan. Zodoende is het ziekenhuis actief in de Green Deal Duurzame Zorg, waarin de Rijksoverheid bedrijven, overheden en organisaties ondersteunt bij verduurzaming. Deelname aan het programma Gelderland voor Morgen sluit hier bij aan.

Verder lezen


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.