Hanneke Moonen

Al vrijwel mijn hele leven ben ik bewust bezig met voeding. Ik ben allergisch voor noten, sinds mijn 12e jaar pescotariër en ik kook graag.

Tijdens mijn promotieonderzoek kijk ik naar de rol van voeding in het ziektebeloop van kritiek zieke patiënten. Mijn aandacht gaat zowel naar de acute fase van ziekte als naar de herstelfase, waarin patiënten van de IC terug zijn op de verpleegafdeling. Ik onderzoek het verloop van stofwisseling, energiebehoefte en lichaamssamenstelling gedurende en na de IC-opname, onder andere bij COVID-19 patiënten.  

Het is bekend dat IC-patiënten veel spiermassa verliezen tijdens de opname, wat leidt tot een trager herstel. Toch blijkt het geven van meer calorieën in de eerste fase juist tot complicaties en overlijden te leiden. Tijdens de herstelfase kan eiwit- en energierijke voeding wél bijdragen aan spieropbouw, maar dan blijkt de voedingsinname vaak onvoldoende.  

“We zoeken naar de juiste hoeveelheid en de juiste samenstelling van voeding, op het juiste moment.”   

Mijn onderzoek, dat onderdeel is van de onderzoekslijn voeding en metabole stress van Alliantie Voeding in de Zorg, voer ik uit in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Mijn promotor is Arthur van Zanten, internist-intensivist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en buitengewoon hoogleraar Voeding en metabole stress aan de leerstoelgroep Nutritional Biology van Wageningen University & Research.

Hanneke Moonen

Promovendus Wageningen University & Research / Arts-assistent Intensive Care/Heelkunde in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Platform Voeding Nederland: 7 organisaties werken samen aan eenduidige, wetenschappelijk onderbouwde informatie ov… https://t.co/PXen1R4DWu
'Voeding is een onmisbare schakel in de gezondheidszorg, niet alleen bij preventie, maar ook bij de behandeling en… https://t.co/rqN9C3Wg6j
RT @ZorgProefJe: De resultaten van de landelijke #GoedeZorgProefJe enquête zijn binnen! 🥳En er is goed nieuws... de aandacht voor gezond et…

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.