Cardiometabole ziekten

Voeding en leefstijl bij hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie en chronische nierschade

Meer dan 1,9 miljoen mensen in Nederland hebben cardiometabole ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie, chronische nierschade, obesitas en dyslipidemie. Mensen leven ook steeds langer met deze ziekten. Goede voeding is zinvol naast de reguliere behandeling en medicatie. Gezonde voeding hangt samen met een 30% lager sterfterisico op de lange termijn (data Alpha Omega Cohort). Daarnaast draagt het bij aan de vitaliteit en levenskwaliteit van de patiënt. Toch heeft voedingsadvies nog altijd een beperkte rol in de zorg (Kennissynthese, ZonMW, 2017). Deze onderzoekslijn maakt zich hard voor het verankeren van voeding en leefstijl in de behandeling van cardiometabole ziekten door voedingsadvies op maat. 


Wetenschappelijk onderzoek

Cardiometabole ziekten komen vaak samen voor. Passende zorg met aandacht voor voeding vraagt om samenwerking in een sluitende keten van preventie en zorg. Artsen en andere zorgverleners kunnen daarbij ambassadeur zijn als het gaat om gezond leven. Goede communicatie over voeding en leefstijl met de patiënt én tussen zorgverleners onderling is essentieel. In deze onderzoekslijn werkt prof. dr. Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten van Wageningen University & Research (WUR) met haar team samen met zorgprofessionals van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate (waaronder het Rijnstate Vasculair Centrum), UMC Utrecht en de regionale eerstelijnszorg netwerken.

Voedingskennis toepassen in de zorg

Door de combinatie van observationeel en kwalitatief onderzoek en interventie- en implementatiestudies is er zowel aandacht voor het ontwikkelen van wetenschappelijk bewijs, als voor het toepassen van voedingskennis in de zorg. Zo wordt Eetscore bijvoorbeeld inmiddels toegepast in de zorg van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Daarnaast stimuleren we een bredere toepassing van de kennis door deze te integreren in richtlijnen, zorgstandaarden en onderwijs. Zo werken we ook aan de ontwikkeling van de e-learning Nutrition & Cardiometabolic Diseases for Medical Professionals die inzicht zal geven in de rol van voeding voor de preventie en bij de behandeling van cardiometabole ziekten.

Voed je Beter-aanpak

Met de Voed je Beter-aanpak werken we samen met partners aan de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord. Daarbij ontwikkelen we meer kennis over voedingsadvies bij mensen met chronische ziekten en hoe we voedingsadvies kunnen integreren in de behandeling. Ook vergaren we meer inzicht hoe we mensen gezonder kunnen laten eten. De Voed je Beter-aanpak definieert vier bouwstenen voor betere voedingszorg bij cardiometabole ziekten:

  1. Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad
  2. Borging in het zorgtraject
  3. Persoonsgerichte aanpak
  4. Inbedding in medische richtlijnen

In de diverse projecten is aandacht voor de toepassing van voedingsadvies bij hart- en vaatziekten, hypertensie, diabetes en chronische nierschade. Het Ministerie van VWS ondersteunt via het Nationaal Preventieakkoord de inzet van voedingsmaatregelen voor preventie in diverse projecten. Het programma Regiodeal Foodvalley versterkt ons onderzoek met WUR, UMC Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate en het implementeren van best practices in voedingszorg. Met partners in de Coalitie Preventie Foodvalley, zoals de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV), brengen we leefstijl in de zorgpaden in kaart. Lees meer over de diverse projecten via de tabbladen bovenaan deze pagina. 

Media & Publicaties

Type

Vakmedia

Bron

Resource WUR

Auteur(s)

Schreeven, S.

Korte toelichting

Onderzoekers kijken of voedingsvezels mensen met diabetes fysiek en mentaal gezonder maken.

Verschijningsdatum

Januari 2023

Type

Film

Bron

Omroep Gelderland

Korte toelichting

De werving van onze Voed Je Beter – diabetes type 2 interventie studie loopt! Iris van Damme legde aan Omroep Gelderland uit wat zij precies onderzoekt en waarom meedoen leuk en belangrijk is. Lees hier meer over deelname: https://www.alliantievoeding.nl/nl/projecten/voed-je-beter 

Verschijningsdatum

Januari 2023

Type

Overige

Bron

Omroep Gelderland

Auteur(s)

Loeven, M.

Verschijningsdatum

Januari 2023

Contactpersoon

Gerda Pot, programma-coördinator Alliantie Voeding in de Zorg

Neem contact op

Team

Oa: hoogleraar Marianne Geleijnse (WUR), internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans (ZGV), internist-vasculair geneeskundige Marcel Hovens (Rijnstate), internist Rik Heijligenberg (ZGV), hoogleraar Frank Visseren (UMCU), projectmedewerker Anne Slotegraaf (AVZ), assistent professor Bob Mulder (WUR), promovendus Ilse Evers (WUR), promovendus Esther Cruijsen (WUR), diëtist Tessa de Smit (ZGV), cardioloog Tom van Loenhout (ZGV/Rijnstate en voorzitter (AVZ), promovendus Nadia Bonekamp (UMCU), promovendus Lukas Hoes (UCMU), projectmedewerker Bo Saals (AVZ), post-doc onderzoeker Lotte Koopal (UMCU), Renate Winkels, assistant professor (WUR en bestuurslid AVZ)

Subsidie

Ministerie VWS, Regiodeal Foodvalley, Coalitie Preventie Foodvalley, Zorginstituut NL, ZonMW


Partners


#wereldkankerdag | Vandaag deelt @GelderseVallei een extra speciale traktatie uit aan patiënten en medewerkers: lim… https://t.co/ksQJ5XXzjB
#samenwerken | Samen met negen andere partners werken we samen binnen Coalitie Preventie Regio Foodvalley voor een… https://t.co/8SQc2n9fVu
#Lustrum | ‘We kijken samen hoe we data en kennis gericht kunnen inzetten: welke interventie, waar en voor wie kunn… https://t.co/7tqKVdnapa

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.