Ruim één op de 10 Nederlanders heeft chronische nierschade. Nierschade wordt niet altijd opgemerkt. Zorgelijk, want nierschade is sterke indicator van de cardiometabole gezondheid en een consistente voorspeller van sterfte (Hoogeveen, Plos One 2017). Ook hypertensie, een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van nierschade, wordt vaak laat herkend. Nierschade is meestal onomkeerbaar en kan leiden tot nierfalen. Tijdig behandelen en een bewuste leefstijl met gezonde voeding kunnen een verdere verslechtering van de nierfunctie remmen.
Leefstijlfactoren, waaronder een hoge zoutinname, roken en overgewicht verhogen het risico op nierschade. Ook hypertensie, diabetes, erfelijke nierziekten, ouderdom en het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen de nieren aantasten. O.l.v. Prof Marianne Geleijnse (WUR) werken we aan projecten naar de rol van micro- en macronutriënten bij nierziekten. De Voed Je Beter interventiestudies bij patiënten met hart- en vaatziekten (promovendus Ilse Evers) en bij patiënten met type 2 diabetes (promovendus Iris van Damme) nemen de nierfunctie mee als belangrijke uitkomstmaat. Diëtist Inez Jans (ZGV) en onderzoeker Nicole de Roos (WUR) doen onderzoek en werken aan richtlijnontwikkeling. Samen met onderzoeker Bob Mulder, Strategische Communicatie (WUR), zijn de behoeften en ervaringen met digitale zorg van zowel patiënten als zorgverleners in kaart gebracht. In Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft het e-Zorgpad aandacht voor voeding en er wordt actief verwezen naar de website nieren.nl (Lassche K, Voeding & Visie 2021). Daarnaast zijn diverse animaties gemaakt voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden.
Gezonde voeding kan bescherming bieden tegen chronische nierschade (van Westing, Current Hypertens Res 2020). Binnen het Alpha Omega Cohort (AOC) onderzoekt promovendus Anniek van Westing (WUR) de rol van voeding op nierfunctiedaling bij patiënten met hart- en vaatzieken. Plasma linolzuur blijkt een goede indicator te zijn van nierfunctiedaling na een hartinfarct (van Westing, Nutr Metab Card Dis 2021). Anniek werkt ook samen met het Lifelines cohort (UMC Groningen) en de Rotterdam Study (Erasmus MC) voor onderzoek bij mensen met een hoog cardiometabool risico. Uit onderzoek bij deelnemers van de Rotterdam Study, met een hoog metabool risico, blijkt dat het drinken van koffie samenhangt samen met een lagere nierfunctiedaling over de tijd (van Westing, Clin Nutr 2022).
Bij toenemende nierschade verliezen de nieren het vermogen fosfaat uit het bloed te filteren. Dit kan leiden tot botproblemen, verkalking van de bloedvaten en jeuk. Door de fosfaatinname zo laag mogelijk te houden kunnen nierpatiënten de kans op klachten en het gebruik van fosfaatbindende medicijnen beperken.
Het dieet bij hyperfosfatemie is complex. Diëtist Inez Jans werkte mee aan de Nederlandse vertaling van de fosfaatpiramide van d’Alessandro en collega’s. Deze kan diëtisten helpen om tijdens de behandeling het fosfaatgehalte van verschillende producten inzichtelijk te maken (Breuk N, NTvD 2022).
Veel patiënten met chronische nierschade hebben eiwit- en/of energieondervoeding. Dit kan leiden tot afbraak van spierweefsel, een verminderde weerstand, verminderde kwaliteit van leven en vroegtijdig overlijden. Het is bekend dat gebruik van 15-30 gram eiwit tijdens hemodialysebehandeling het risico op ondervoeding vermindert.
Nieuwe inzichten over voeding, vocht en vitaminesuppletie uit de projecten worden zoveel mogelijk geïntegreerd in de dieetrichtlijnen voor nierpatiënten. Inez Jans, diëtist (ZGV) en voorzitter a.i. van de werkgroep richtlijnen van Diëtisten Nierziekten Nederland (DNN), Hans Brandts, diëtist (Rijnstate) en Nicole de Roos, onderzoeker (WUR) werken nauw samen hierin. Er is meegeschreven bij diverse dieetrichtlijnen in verschillende samenwerkingsverbanden:
Gerda Pot, programma-coördinator Alliantie Voeding in de Zorg
Oa: hoogleraar Marianne Geleijnse (WUR), internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans (ZGV), internist-vasculair geneeskundige Marcel Hovens (Rijnstate), hoogleraar Frank Visseren (UMCU), projectmedewerker Anne Slotegraaf (AVZ), assistent professor Bob Mulder (WUR), promovendus Esther Cruijsen (WUR), diëtist Tessa de Smit (ZGV), cardioloog Tom van Loenhout (ZGV/Rijnstate en voorzitter AVZ), promovendus Lukas Hoes (UCMU), post-doc onderzoeker Lotte Koopal (UMCU), Renate Winkels, associate professor (WUR en bestuurslid AVZ), vaatchirurg Joé Kolkert (ZGV), Rieneke Terink (ZGV/sportsvalley), Eva Smit (Rijnstate), cardioloog Martin Hemels (Rijnstate), Iris van Damme (WUR), Eva van Veldhuisen (WUR)
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig