Cardiometabole ziekten

Voeding en leefstijl bij hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie en chronische nierschade

Vind hier enkele relevante richtlijnen, onderzoekspublicaties, vakmedia en achtergrond informatie op het thema cardiometabole ziekten. In onze media- en publicatie database zijn meer publicaties te vinden.

Richtlijnen

•  Guidelines on cardiovascular disease prevention  - European Society of Cardiology (ESC)
•  Voedingsrichtlijn Diabetes - Nederlandse Diabetes Federatie (NDF)
•  Richtlijn Goede Voeding - Gezondheidsraad
•  Richtlijnen Goede Voeding bij Diabetes - Gezondheidsraad
•  Cardiovasculair risicomanagement NHG-Standaard - Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Onderzoekspublicaties

Potato Consumption and Risk of Cardiovascular Mortality and Type 2 Diabetes After Myocardial Infarction: A Prospective Analysis in the Alpha Omega Cohort. Cruijsen E, Indyk IM,  Simon AW, Busstra MC en Geleijnse JM. Frontiers in Nutrition, Januari 2022
Association of habitual coffee consumption and kidney function: A prospective analysis in the Rotterdam Study. van Westing AC, Ochoa-Rosales C, van der Burgh AC, Chaker L, Geleijnse JM, Hoorn EJ, Voortman T. Clin Nutr.November 2022
Alcohol intake and long-term mortality risk after myocardial infarction in the Alpha Omega Cohort. Cruijsen E, de Ruiter AJ, Küpers LK, Busstra MC en Geleijnse JM. The American Journal of Clinical Nutrition, November 2021.
Plasma fatty acids and kidney function decline in post-myocardial infarction patients of the Alpha Omega Cohort. van Westing AC, Eckl MR, Küpers LK, Pertiwi K, Hoogeveen EK, Geleijnse JM.  Nutr Metab Cardiovasc Dis. May 2021
Dairy consumption and mortality after myocardial infarction: a prospective analysis in the Alpha Omega Cohort. Cruijsen E, Jacobo Cejudo MG, Küpers LK, Busstra MC, Geleijnse JM. The American Journal of Clinical Nutrition, april 2021
Eetscore bij mensen met hypertensie. Slotegraaf A, Evers I, Hinssen FMT en Bemelmans R Poster Congres Voeding NL, juni 2021
Development and evaluation of a diet quality screener to assess adherence to the Dutch food-based dietary guidelines. De Rijk MG, Slotegraaf AI, Brouwer-Brolsma EM, Perenboom CWM, Feskens EJM en de Vries JHM. Br. J of Nutrition, april 2021.
Diet and Kidney Function: a Literature Review. van Westing AC, Küpers LK, Geleijnse JM. Curr Hypertens Rep. February 2020
Voed Je Beter - Gezonde voeding in het behandelplan van mensen met hart- en vaatziekten. Evers I, Winkels RM, Bemelmans RHH, Hovens MMC en Geleijnse JM. Poster Congres Voeding NL, juni 2021
From diet to everyday-social life: Everyday-life interviews with people with type 2 diabetes mellitus. Polhuis K, Vaandrager L, Bouwman L, Soedamah-Muthu S, Koelen M en Geleijnse M. 10th IUHPE European Conference and International Forum for Health Promotion Research, September 2018.
Proefschrift: Diet, nutrient status and gestational diabetes. Looman M, Wageningen University & Research, 2018

Vakmedia en -kennis

Tom van Loenhout, voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg: ‘Voed je beter’. VoedingNu, oktober 2021
• Online cursussen Voeding & Gezondheid door Wageningen University and Research:
        -Food, Nutrition and Health
        -Project Voedingsonderwijs voor de medische zorg   

Achtergrond informatie

Nationaal Preventie Akkoord - Ministerie VWS
Regio Deal Foodvalley - programma hart- en vaatziekten
Voed je Beter - projectpagina - Alliantie Voeding in de Zorg
Eetscore Transmuraal: voedingsadvies op maat in de zorg met Eetscore- projectpagina - Alliantie Voeding in de Zorg
Website Eetscore - Wageningen University & Research

Contactpersoon

Gerda Pot, programma-coördinator Alliantie Voeding in de Zorg

Neem contact op

Team

Oa: hoogleraar Marianne Geleijnse (WUR), internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans (ZGV), internist-vasculair geneeskundige Marcel Hovens (Rijnstate),hoogleraar Frank Visseren (UMCU), projectmedewerker Anne Slotegraaf (AVZ), assistent professor Bob Mulder (WUR), promovendus Ilse Evers (WUR), promovendus Esther Cruijsen (WUR), diëtist Tessa de Smit (ZGV), cardioloog Tom van Loenhout (ZGV/Rijnstate en voorzitter (AVZ), promovendus Nadia Bonekamp (UMCU), promovendus Lukas Hoes (UCMU), post-doc onderzoeker Lotte Koopal (UMCU), Renate Winkels, associate professor (WUR en bestuurslid AVZ), promovendus Anniek van Westing (WUR)

Subsidie

Partners


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.