Cater with Care®

Eiwitverrijkte voeding bij ondervoeding

Ondervoeding is een serieus gezondheidsprobleem onder Nederlandse ouderen. Gemiddeld is één op de drie tot vijf ouderen in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en de thuiszorg ondervoed (Kruizenga et al., 2016). De gevolgen van ondervoeding kunnen ernstig zijn: minder weerstand tegen ziekten, een verhoogd risico op complicaties en een langer herstel. Daarmee zorgt ondervoeding voor extra zorgkosten en verminderde kwaliteit van leven. Het eten van voldoende eiwitten kan veel problemen voorkomen. Cater with Care® ontwikkelde een gevarieerd aanbod van smakelijke en effectieve eiwitverrijkte voeding in de strijd tegen ondervoeding.


Publiek-private samenwerking

Alliantie Voeding in de Zorg bracht in 2012 een uniek consortium van zorg- en kennisinstellingen en bedrijven samen in Cater with Care®. Samen werkten zij aan innovatie in de zorg op het thema ondervoeding. Het consortium bestond uit Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen University & Research, Carezzo, Sodexo, Kraft-Heinz, NIZO en Stichting Promotie Kalfsvlees. Het project is mede mogelijk gemaakt door EFRO, Europees fonds voor regionale ontwikkeling.  

Smakelijke, eiwitverrijkte voeding in de zorg

Het consortium ontwikkelde smakelijke eiwitverrijkte varianten van reguliere voedingsmiddelen, zoals sappen, soepen en toetjes. Deze kunnen de eiwitarmere producten vervangen uit het standaard voedingsaanbod voor ouderen tijdens ziekenhuisopname of andere zorginstelling. Bij de ontwikkeling van producten is rekening gehouden met de wensen en behoeften van ouderen, patiënten en zorgprofessionals. De ontwikkelde voedingsmiddelen passen in het gebruikelijk voedingspatroon van ouderen, waardoor men niet meer of anders hoeft te eten of drinken dan men gewend is. Dit maakt het voor ouderen makkelijker om voldoende eiwit binnen te krijgen.

Uniek consortium

De effectiviteit van de voedingsproducten en het dagmenu is onderzocht in Ziekenhuis Gelderse Vallei en bij Opella, waarbij onder meer het effect op de voedingsinname, de kwaliteit van leven en de voedingstoestand zijn gemeten. De eiwitverrijkte producten kunnen ouderen en patiënten helpen bij het behalen van de aanbevolen eiwitinname. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het proefschrift Cater with Care®. Impact of protein enriched foods and drinks for elderly people (Beelen, 2016). 

Toepassen in de zorg

Inmiddels staan de producten in vele ziekenhuizen op het menu en ook bij andere zorginstellingen, zoals revalidatie- en verpleeghuizen. Alliantie Voeding in de Zorg is ook partner in het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen opgericht door het Kenniscentrum Ondervoeding. Via deze samenwerking worden onderzoeksresultaten gedeeld om ondervoeding aan te pakken. 


Media & Publicaties

Type

Vakmedia

Auteur(s)

Gyles S

Verschijningsdatum

Januari 2022

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Food Quality and Preference

Auteur(s)

Doets EL, Kremer S.

Verschijningsdatum

Maart 2016

Type

Vakmedia

Bron

Alliantie Voeding in de Zorg

Verschijningsdatum

Maart 2016

Contactpersoon

Menrike Menkveld-Beukers, directeur Alliantie Voeding in de Zorg

Neem contact op

Team

Oa: André Janse, klinisch geriater (Ziekenhuis Gelderse Vallei), Nicole de Roos, onderzoeker (Wageningen University & Research)

Subsidie

EFRO grant number 2011-016066-251111 (Gelderland/ Overijssel)

Partners

#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.