Bijna vier op de tien mensen heeft na behandeling van darmkanker last van ernstige vermoeidheid. Dit heeft grote invloed op de kwaliteit van leven. De SoFiT-studie onderzoekt of een leefstijlprogramma deze klachten kan helpen verminderen. Het leeftstijlprogramma bestaat uit de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF).
Darmkanker behoort tot de top vijf van meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bijna één op de drie ex-patiënten lijdt aan vermoeidheid. Vermoeidheid bij kanker is anders dan de vermoeidheid die gezonde personen ervaren na fysieke of mentale inspanning. Het is heviger en intenser, kan iemand plotseling overvallen en gaat niet zomaar weg door uit te rusten en/ of te slapen. Dit zorgt voor beperkingen in bijvoorbeeld sociale activiteiten of in het werk. De WKOF-leefstijladviezen die worden ingezet zijn oorspronkelijk opgesteld om de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker te verkleinen. De SoFiT-studie onderzoekt of de leefstijlinterventie ook effect heeft op de vermoeidheid.
Promovendi Judith ten Have en Koen Manusama werken aan deze studie o.l.v. Renate Winkels in de leerstoelgroep van Ellen Kampman vanuit de afdeling Humane Voeding en Gezondheid en Laura Winkens vanuit de afdeling Consumptie en Gezonde Leefstijl van Wageningen University & Research. Er wordt samengewerkt met de Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede, Rijnstate Ziekenhuis, Flevoziekenhuis Almere en het IKNL. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De SoFiT-studie valt binnen het onderzoeksthema Oncologie van de Alliantie Voeding in de Zorg.
Onderzoeksopzet
De coach stelt samen met deelnemers een individueel programma op basis van de WKOF-adviezen: veel groenten en volkoren granen, beperkte hoeveelheden rood of bewerkt vlees, bij voorkeur geen alcohol en een half uur matig intensieve lichaamsbeweging per dag.
De mate van vermoeidheid wordt regelmatig gemeten met de FACIT-F vragenlijst. Daarnaast wordt ook gekeken naar kwaliteit van leven, spiervervetting, mitochondriële capaciteit van de spier, voedingsinname, slaapkwaliteit, mentale gezondheid en lichamelijke activiteit. Eerdere studies van Wageningen University & Research en anderen hebben een mogelijk verband aangetoond tussen vermoeidheid en spiervervetting. De werving start de tweede helft van 2021, elke deelnemer wordt zes maanden gevolgd. De studie duurt naar verwachting twee jaar.
Voor de start van de studie zoeken de onderzoekers nog deelnemers. Heb je interesse in meedoen met de SoFiT-studie? Lees de flyer en informatiebrief.
Type
Overige
Bron
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Korte toelichting
Vind je het leuk om wat meer te horen over wetenschappelijk onderzoek in het ziekenhuis? Laat je bijpraten en inspireren over studies die plaatsvinden en afgerond zijn binnen onze samenwerking met Wageningen University & research en Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Verschijningsdatum
Januari 2023
Type
Overige
Bron
Wageningen University & Research
Verschijningsdatum
Juni 2022
Titel
Type
Overige
Bron
Wageningen University & Research
Verschijningsdatum
Juli 2022
Meer weten over de SoFiT-studie, of wil je meedoen?
Judith ten Have (promovendus WUR); dr. Renate Winkels (WUR); dr. Laura Winkens (WUR); prof. dr. Ellen Kampman (WUR); dr. Flip Kruyt (chirurg Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV)); dr. Ramon van Eekeren (oncologisch chirurg Rijnstate); dr. D. Sommeijer (internist-oncoloog Flevoziekenhuis); dr. B. Wiering (Slingeland ziekenhuis); Auke Verkaar (promovendus WUR), Anne Marie Bloo, (onderzoeksassistent WUR), Annelies Visser (leefstijlcoach WUR), Jolanda Aerts (leefstijlcoach WUR), dr. N.T. van Heek (chirurg ZGV), dr. F. ter Borg (MDL-arts, Deventer Ziekenhuis), dr. A.K. Talsma (GE-chirurg Deventer Ziekenhuis).
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig