Diabetes

Effectieve interventies voor preventie en behandeling

Nederland telt meer dan 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes, en elke week komen er zo’n duizend patiënten bij. Voedingsdeskundigen, artsen en gedragswetenschappers vertalen binnen de Alliantie Voeding in de Zorg de laatste wetenschappelijke inzichten naar effectieve interventies voor de preventie en behandeling van deze chronische ziekte. Dat gebeurt in diverse grotere en kleinere projecten.


Projecten en resultaten

Leertraject Diabetes

In het Leertraject Diabetes (2017-2021), gesubsidieerd vanuit de Stichting Edema-Steernberg, wordt een aanpak ontwikkeld die mensen met diabetes type 2 helpt gezonde voedingskeuzes te (blijven) maken. AIO Kristel Polhuis coördineert het project, onder begeleiding van Prof. Marianne Geleijnse en Prof. Maria Koelen. “Met een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging ontwikkelt de ziekte zich minder snel en hebben mensen soms zelfs geen medicijnen meer nodig”, aldus Polhuis. Type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes; 90-95% van alle diabetespatiënten lijdt eraan. Behalve Wageningen University & Research en de Alliantie Voeding in de Zorg zijn ook de University of Tilburg, de University of Cagliari (Italië), Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM in Barcelona, Spanje), General Practices Medical Center Veluwse Poort (Ede) partner in het project.


Zwangerschapsdiabetes

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes neemt toe in Nederland. AIO Moniek Looman onderzocht in de GLIMP-1 studie de gevolgen van deze aandoening - zowel tijdens de zwangerschap als (tot lang) erna. In GLIMP-2 bestudeerde ze de rol van voeding bij het ontstaan van zwangerschapsdiabetes. Uit haar onderzoek blijkt dat zwangerschapsdiabetes vooral de kans op het krijgen van een groot kind vergroot. Er is bovendien nog veel te verbeteren aan de voedingsinname van zwangere vrouwen. De uitkomsten wijzen ook op een mogelijk verband tussen de inname van een aantal voedingsstoffen en de bloedsuikerwaardes van zwangeren. Deelneemsters aan GLIMP-2 zijn geworven op de afdelingen gynaecologie en interne geneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en het Slingeland Ziekenhuis. 


Eetscore Transmuraal

Het project Eetscore Transmuraal richt zich op toepassing van de Eetscore bij de begeleiding van diverse groepen patiënten - waaronder mensen met diabetes - in de hele zorgketen. “De Eetscore, ontwikkeld en gevalideerd door Wageningen University & Research, helpt zorgprofessionals (on)gezonde voedingspatronen inzichtelijk en bespreekbaar te maken”, licht projectleider Anne Slotegraaf toe. ZonMw ondersteunt dit project via het programma ‘Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Kwaliteitsinstituut’. 


Zelfregulatie bij Diabetes Type 1 patiënten

Rik Heijligenberg, internist in het Gelderse Vallei Ziekenhuis en Bob Mulder, universitair docent bij Wageningen University & Research, doen onderzoek naar de communicatie van zorgprofessionals met diabetes type 1-patiënten: hoe kunnen zij informatie over zelfregulatie het beste overbrengen op deze doelgroep? Veel patiënten hebben van jongs af aan moeten letten op wat ze eten en bepaalde voedingsmiddelen moeten laten staan. Dergelijke interventies kunnen een grote impact hebben op het welzijn van de patiënt.


Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

10th IUHPE European Conference and International Forum for Health Promotion Research; Trondheim, Norway

Auteur(s)

Polhuis KCCM, Vaandrager L, Bouwman L, Soedamah-Muthu S, Maria Koelen M en Geleijnse M

Verschijningsdatum

September 2018

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Nutrients 2018, 10(8), 962

Auteur(s)

Looman M, van den Berg C, Geelen A, Samlal RAK, Heijligenberg R, Klein Gunnewiek JMT, Balvers MGJ, Leendertz-Eggen CL, Wijnberger LDE, Feskens EJM en Brouwer-Brolsma EM

Verschijningsdatum

Juli 2018

Type

Overige

Bron

Alliantie Voeding

Korte toelichting

Science for impact: applying insights on nutrition in healthcare. Eg on cancer and cardiovascular disease.

Verschijningsdatum

Mei 2018

Contactpersoon

Yvonne van Gameren, Alliantie Voeding in de Zorg

Neem contact op

Team

Oa: Prof. Edith Feskens; Prof. Marianne Geleijnse (WUR), Dr. Rik Heijligenberg, internist-endocrinoloog (ZGV), Dr. Rahul Samlal, gynaecoloog (ZGV), Dr. Bob Mulder (WUR), Prof Maria Koelen (WUR)

Subsidie

Stichting Edema-SteernbergPartners