De interventiestudie Goed Gevoed in Beweging onderzoekt het effect van voedings- en beweegadviezen bij kwetsbare ouderen. De persoonlijke adviezen worden gegeven door diëtisten en buurtsportcoaches. Met de resultaten van het onderzoek wil Opella de zorg voor kwetsbare ouderen verder verbeteren en ouderen in de regio zo de mogelijkheid bieden langer thuis te wonen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat achteruitgang in conditie en/of voedingstoestand de kans op verpleeghuisopname bij kwetsbare ouderen vergroot. Dit terwijl de meeste ouderen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. In dit onderzoek ontvangen deelnemers voedings- en beweegadviezen afgestemd op hun individuele mogelijkheden. In Goed Gevoed in Beweging werken Opella, Wageningen University & Research, Alliantie Voeding in de Zorg en Ziekenhuis Gelderse Vallei samen aan kennisontwikkeling over, en verbetering van de zorg aan kwetsbare ouderen.
Goed Gevoed in Beweging richt zich op kwetsbare ouderen die zorg van Opella ontvangen. Deze ouderen wonen nog zelfstandig, maar ervaren problemen met hun gezondheid en bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Daarnaast hebben deze ouderen cognitieve problemen (bijv. geheugenverlies) of dementie. Eerder startte Opella al met domeinoverstijgend werken. Hierbij heeft elke cliënt een arrangeur die over alle wettelijke domeinen (WMO, Zvw, Wlz) heen kan handelen, zodat meer samenhang in de zorg ontstaat. Eén groep van dit onderzoek maakt alleen gebruik van domeinoverstijgende zorg en ondersteuning, zo kan ook het effect van deze nieuwe manier van zorg worden onderzocht.
Goed Gevoed in Beweging is een interventiestudie met 200 ouderen uit de gemeenten in het werkgebied van Opella. Het onderzoek heeft twee deelnemersgroepen:
Elke deelnemer krijgt drie meetmomenten: De startmeting gevolgd door een tussen meting na 6 maanden, en de eindmeting na 12 maanden. Op elk meetmoment worden dezelfde metingen uitgevoerd door het onderzoeksteam. Zo worden onder andere kracht, balans en loopsnelheid bepaald. Daarnaast worden de eetgewoonten, voedingstoestand en de kwaliteit van leven van de oudere in kaart gebracht.
Type
Vakmedia
Bron
Nederlands Tijdschrift voor Geriatriefysiotherapie
Auteur(s)
Van Dongen E, Haveman-Nies A, Doets E, de Groot L.
Verschijningsdatum
December 2020
Type
Overige
Bron
Ziekenhuis Gelderse Vallei & Alliantie Voeding in de Zorg
Verschijningsdatum
Mei 2020
Type
Wetenschappelijke publicatie
Bron
JAMDA, https://doi.org/10.1016/j.jamda.2019.11.026
Auteur(s)
van Dongen EJI, Haveman-Nies A, Doets EL, Dorhout BG en de Groot CPGM
Verschijningsdatum
Januari 2020
Emmelyne Vasse
O.a.: Menrike Menkveld, manager (AVZ), Emmelyne Vasse, onderzoeksdiëtist (ZGV), Ondine van de Rest, ass. professor (WUR), Annemiek Keesman, programma-manager DOW (Opella), Annemien Haveman, ass. professor (WUR), Prof. Lisette de Groot (WUR)