Met ons project Goede Zorg Proef je realiseren we een gezond en duurzaam voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. We richten ons daarbij niet alleen op de patiënt, maar ook op de bezoeker én medewerker. Het aanbieden van goede voeding draagt bij aan herstel na ziekte, aan een betere werkomgeving en aan een gezonde keuze voor bezoekers. We voeren ons project uit met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord.
Het aanbieden van gezonde voeding in ziekenhuizen en andere zorginstelling is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventie Akkoord (NPA), dat in 2018 is ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en 70 partijen, waaronder Alliantie Voeding in de Zorg (AVZ) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De partners in het akkoord streven naar een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers in 2025 in de helft van alle ziekenhuizen en in 2030 in alle ziekenhuizen.
Alliantie Voeding in de Zorg deelt ervaringen, kennis en best practices van vooroplopende ziekenhuizen op het gebied van maaltijdservices en een gezonder voedingsaanbod om de transitie naar gezonde voeding te stimuleren, te versnellen en toe te passen. Daarvoor werken we samen met NVZ, het Voedingscentrum, het Voedingsziekenhuis Gelderse Vallei, de Stuurgroep Ondervoeding en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Goede Zorg Proef Je wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van het Ministerie van VWS.
NPA Maatregel A-24 In 2025 is voor patiënten, personeel en bezoekers in 50% van de ziekenhuizen het voedingsaanbod gezond, uiterlijk in 2030 is het voedingsaanbod in alle ziekenhuizen gezond. Daarnaast wordt ingezet op een gezonder voedingsaanbod in andere typen zorginstellingen. |
Gezond voedingsaanbod
Goede voeding voor patiënten heeft als basis de ‘Richtlijnen Goede Voeding’ van de Gezondheidsraad met daarbij waar nodig aanvullingen om te voorzien in de (verhoogde) energie- en eiwitbehoefte. Als succesfactoren voor het patiëntenmaaltijdconcept gebruiken we het rapport Voedingsconcepten in Nederlandse Ziekenhuizen (Stuurgroep Ondervoeding, 2016). In dit rapport gaat het onder meer om bestelprocedures die ondersteunend werken aan de juiste inname, maaltijdbeleving en patiëntgerichtheid. Daarnaast gebruiken we de ESPEN Guideline on Hospital Nutrition uit 2021, waarin 55 aanbevelingen worden gedaan voor voeding en diëten in zorginstellingen.
Naast de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad gebruiken voor de realisatie van een gezond voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers ook de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. We streven ernaar dat de eetomgeving voor 80% voldoet (80% binnen de Schijf van Vijf of ‘dagkeuze’) aan de Richtlijn Eetomgevingen. Door zowel te werken aan het aanbod als de presentatie van gezondere producten in de ziekenhuisomgeving wordt de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze. Ter ondersteuning gebruiken we de Checklist Richtlijnen Eetomgevingen.
Twintig ziekenhuizen zijn als eerste binnen Goede Zorg Proef Je aan de slag gegaan om hun voedselaanbod gezond te maken volgens de ambities van het Nationaal Preventie Akkoord, de zogenaamde Voorhoedeziekenhuizen. Daarna sloten nog eens ruim twintig andere ziekenhuizen zich aan bij het Goede Zorg Proef Je-netwerk. In het revalidatienetwerk werken acht instellingen aan een gezonder voedingsaanbod en beleid en kennisdeling daaromheen. Ook zijn er GGZ-instellingen en ouderenzorgorganisaties betrokken bij Goede Zorg Proef Je om te leren van ziekenhuizen en elkaar.
Type
Podcast
Bron
NVZ
Korte toelichting
"Wij vinden het als ziekenhuis belangrijk om aan de primaire kant van preventie te zitten. Dus dat we ook in de nulde lijn, op sociaal gebied en gemeenteniveau, kijken naar wat we kunnen doen om te voorkomen dat mensen in het ziekenhuis komen.” Dat zegt Marjolein de Jong, bestuurder in Ziekenhuis Gelderse Vallei en bestuurslid Alliantie Voeding in de Zorg
Verschijningsdatum
December 2021
Type
Vakmedia
Bron
Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
Verschijningsdatum
Januari 2022
Type
Vakmedia
Bron
NVZ
Verschijningsdatum
Februari 2022
Menrike Menkveld- Beukers
O.a.:Leonie Horne (AVZ), Laura Zantman (AVZ), Menrike Menkveld (AVZ), Corine Bakker (NVZ), Experts Voedingscentrum, Experts Voedingsziekenhuis (ZGV), Experts Stuurgroep Ondervoeding
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.