Goede Zorg Proef Je

Naar een gezond voedingsaanbod in ziekenhuizen: voor patiënt, bezoeker én personeel

Meer aandacht voor gezonde voeding in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Dat is het doel van het project Goede Zorg Proef Je, dat met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt uitgevoerd. Een gezonder voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en personeel draagt bij aan een gezonder Nederland. 


Nationaal Preventie Akkoord

In het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) zetten vele partijen samen met het Ministerie VWS in op een gezonder Nederland. De Alliantie Voeding in de Zorg heeft subsidie ontvangen om ervaringen, kennis en best-practices van vooroplopende ziekenhuizen op het gebied van maaltijdservices te benutten en breed toepasbaar te maken. Met de betrokken partijen zal worden gewerkt aan de realisatie van een gezond voedingsaanbod in ziekenhuizen, één van de maatregelen uit het NPA. Goede Zorg Proef Je is een samenwerking van Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De expertise van Ziekenhuis Gelderse Vallei, hét Voedingsziekenhuis en het Voedingscentrum wordt ingezet in het project.

NPA Maatregel A-24 In 2025 is voor patiënten, personeel en bezoekers in 50% van de ziekenhuizen het voedingsaanbod gezond, uiterlijk in 2030 is het voedingsaanbod in alle ziekenhuizen gezond. Daarnaast wordt ingezet op een gezonder voedingsaanbod in andere typen zorginstellingen.

Patiënt, bezoeker en personeel

Een ziekenhuis heeft een voorbeeldfunctie. Het aanbieden van gezonde voeding voor patiënten, bezoekers én personeel draagt breed bij aan herstel na ziekte van patiënten, aan een gezonde werkomgeving en aan een gezonde keuze voor bezoekers. De expertise van Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Voedingsziekenhuis, wordt ingezet.

Aanpak

Het project Goede Zorg Proef Je bestaat uit deelprogramma's. Naast de uitrol van gezonde voeding in zorginstellingen wordt via een interventieprogramma ingezet op implementatie van voedingsadvies in de zorg.

Programma – Een gezond voedingsaanbod in de zorg

Dit programma zet in op de uitrol van gezonde voeding in Nederlandse ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De expertise van Ziekenhuis Gelderse Vallei, het rapport Voedingsconcepten in Nederlandse ziekenhuizen (Stuurgroep Ondervoeding, 2016) en ervaring van andere koplopers vormen de basis van dit programma. Na een inventarisatie van de huidige ontwikkelingen, worden (nu al) bestaande modellen toepasbaar gemaakt voor andere zorginstellingen, bijvoorbeeld via een toolkit.

Programma – Interventie voedingsadvies bij chronische ziekte

Voedingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten en bijdragen aan gezondheidswinst (Kennissynthese ‘Voeding als behandeling van chronische ziekten, ZonMW, 2017). Het interventieprogramma richt zich op de implementatie van voedingsadvies in de behandeling van verschillende chronische ziekten.

Media & Publicaties

Type

Podcast

Bron

FMN

Verschijningsdatum

Maart 2020

Type

Overige

Bron

Ziekenhuis Gelderse Vallei & Alliantie Voeding in de Zorg

Verschijningsdatum

Mei 2020

Type

Vakmedia

Bron

Alliantie Voeding in de Zorg, Reuk- en Smaak Centrum

Verschijningsdatum

April 2020

Contactpersoon

Saskia Puijk (AVZ)

Neem contact op

Team

O.a.: Gisette Peters van Ton (AVZ), Saskia Puijk (AVZ), Leonie Horne (AVZ), Anne Posthuma (AVZ), Menrike Menkveld (AVZ), Corine Bakker (NVZ), Experts Voedingscentrum, Experts Voedingsziekenhuis (ZGV)

Subsidie


PartnersPlatform Voeding Nederland: 7 organisaties werken samen aan eenduidige, wetenschappelijk onderbouwde informatie ov… https://t.co/PXen1R4DWu
'Voeding is een onmisbare schakel in de gezondheidszorg, niet alleen bij preventie, maar ook bij de behandeling en… https://t.co/rqN9C3Wg6j
RT @ZorgProefJe: De resultaten van de landelijke #GoedeZorgProefJe enquête zijn binnen! 🥳En er is goed nieuws... de aandacht voor gezond et…

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.