Hét Voedingsziekenhuis

Met voeding en beweging de zorg verbeteren

Van een speciale maaltijdservice voor patiënten tot voedingsadvies om thuis snel te herstellen na een ingreep. Ziekenhuis Gelderse Vallei – hét Voedingsziekenhuis van Nederland - biedt ruim baan aan innovaties die, met gezonde voeding en lichaamsbeweging, de zorg verbeteren.


Voeding en bewegen staan bij Ziekenhuis Gelderse Vallei aan de basis van de zorg. Medewerkers passen er, in samenspraak met experts van Wageningen University & Research, de laatste inzichten op het gebied van voeding toe. In 2016 werd Ziekenhuis Gelderse Vallei in een studie, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, uitgeroepen tot hét voedingsziekenhuis van Nederland

Daar zijn wij als Alliantie trots op. We weten als geen ander dat goede voeding en bewegen in het ziekenhuis een sneller herstel en een korter verblijf van patiënten met zich meebrengt. Dat leidt tot een hogere kwaliteit van leven en lagere kosten. Hiertoe is het cruciaal dat artsen nauw samenwerken met voedingsdeskundigen, diëtisten en fysiotherapeuten en professionals in facilitair management.

Kennis delen

Uit het onderzoeksrapport van de Stuurgroep ondervoeding - opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS - blijkt dat in de meeste ziekenhuizen voedingsconcepten toe zijn aan een verbeterslag. Ziekenhuizen zijn zich hiervan bewust en staan open voor vernieuwing. De Alliantie Voeding deelt actief de kennis en ervaring op dit gebied, zowel met zorgprofessionals als met patiënten.

Zo organiseerden we al twee keer het seminar Goede Voeding in de Zorg. Beide edities werden druk bezocht door professionals afkomstig van zorgorganisaties door heel Nederland. De eerste bijeenkomst werd geopend door toenmalig minister Edith Schippers. De tweede editie ging over hoe je als professional in de zorg je organisatie in beweging brengt.

De Federatie Medische Specialisten gebruikt het visiedocument van medisch specialisten Ziekenhuis Gelderse Vallei als voorbeeld in de toolkit ‘Betrokken bij gezond gedrag’, één van de speerpunten in het ambitieplan ‘Medisch Specialist 2025.

Voedingsverpleegkundigen en diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei delen op de website ‘Gevoed met kennis’ informatie over onder meer het screenen en behandelen van ondervoeding, het opstarten van sondevoeding, en het toedienen van parenterale voeding. Dat doen ze bijvoorbeeld via filmpjes.

Projecten en resultaten

At Your Request

In 2012 introduceerde Ziekenhuis Gelderse Vallei samen met cateraar Sodexo de maaltijdservice At Your Request. Patiënten bepalen zelf hoeveel ze eten, wat ze eten, met wie en op welk moment van de dag ze dat doen. De service stimuleert patiënten om gevarieerder, gezonder en lekkerder te eten.


De effecten van de maaltijdservice zijn door Wageningen University & Research onderzocht. Patiënten blijken zich met de nieuwe maaltijdservice tevredener te voelen dan voorheen, hun voedingsinname blijft op peil én biedt mogelijkheden voor persoonlijke ondersteuning. Met de introductie van de maaltijdservice is ook de hoeveelheid afval fors verminderd. De digitale informatie over de voedingsinname van patiënten die opgeslagen wordt, biedt interessante aanknopingspunten voor onderzoek.


Eetscore studie

Met de inzet van Eetscore in de transmurale zorgketen werkt Ziekenhuis Gelderse Vallei aan het bevorderen van een gezond eetpatroon bij mensen met een chronische ziekte.


Patiëntreis Voeding

Ziekenhuis Gelderse Vallei zet met de patiëntreis Voeding in op een betere voedingszorg voor borstkanker- en darmkankerpatiënten. Medewerkers brengen samen met Alliantie Voeding en adviesbureau Purpose het zorgpad én de emotionele beleving van de patiënt tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis in kaart - de Patiëntreis Voeding. Dit biedt aanknopingspunten voor verbetering van de voedingszorg en daarmee de kwaliteit van leven.

Cater with Care studie

Het Cater with Care project heeft een reeks aan nieuwe eiwitrijke en eiwitverrijkte producten opgeleverd. Deze zijn terug te vinden op de menukaart van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het ziekenhuis heeft daarnaast wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen geïntroduceerd om de inname van eiwit bij patiënten te verhogen.


Voeding en nachtdienst     

O.l.v. Jeanne de Vries van Wageningen University & Research inventariseerde de Etmaal studie in hoeverre voeding mensen kan ondersteunen tijdens nachtdiensten. Daarnaast zijn ook Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ziekenhuis Rijnstate, Circadian, Sanavis en FNV/Menzis bij het project betrokken. AIO Mariëlle de Rijk van Wageningen University & Research verdiept zich in bloedglucosegehaltes, en in hoeverre beheersing hiervan de mentale en fysieke prestaties en het welzijn van medewerkers tijdens en na de nachtdienst beïnvloedt. Haar ‘Time to Taste-studie’ maakt deel uit van een project met financiële steun van NWO, TKI Agri&Food en TiFN.


Lichaamsbeweging

Gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn beide onderdeel van een bewuste leefstijl. In veel projecten wordt de aandacht voor bewegen meegenomen. In 2017 promoveerde fysiotherapeut Ellen Oosting op het onderzoek 'Optimization of physical functioning of patients before and after total hip arthroplasty'. ook het initiatief Eat2move combineert de aandacht voor voeding en bewegen.

Media & Publicaties

Type

Overige

Bron

Gelderlander

Auteur(s)

Kleyngeld, A.

Korte toelichting

Ziekenhuis Gelderse Vallei zorgt ervoor dat haar patiënten beter een operatie doorkomen met XtraFit; een prehabilitatieprogramma waarbij patiënten met darmkanker fit gemaakt worden voor de operatie. Een diëtist en fysiotherapeut begeleiden hen bij het opbouwen van conditie en spierkracht en bij het verbeteren van hun eetpatroon. "Mensen kunnen eerder weg uit het ziekenhuis, er zijn minder complicaties en mensen komen minder snel terug met klachten," zegt chirurg Tjarda van Heek. 

Verschijningsdatum

November 2022

Type

Vakmedia

Bron

VoedingNu

Korte toelichting

Het aantal mensen dat een kankerdiagnose krijgt stijgt de komende tien jaar explosief. Een gezonde leefstijl is niet alleen belangrijk bij de preventie van kanker, maar ook tijdens de behandeling. Onderzoek toont voorzichtig aan dat wanneer patiënten fitter een behandeling in gaan, ze die beter doorstaan en voorspoediger herstellen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate worden patiënten voorafgaand aan een oncologische operatie intensief begeleid binnen een zogenaamd prehabilitatieprogramma, met veelbelovend resultaat.

Verschijningsdatum

November 2022

Type

Film

Korte toelichting

Het voedingspatroon van patiënten inzichtelijk maken en bespreken tijdens het spreekuur: (hoe) werkt dat?

Internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans vertelt over zijn ervaring met de Eetscore, een online tool die is ontwikkeld en gevalideerd in samenwerking met Wageningen University & Research binnen de Alliantie Voeding in de Zorg. 

Verschijningsdatum

Oktober 2022

Contactpersoon

Titia Veldman (ZGV / AVZ)

Neem contact op

Team

Oa Titia Veldman, Marketingdeskundige (ZGV); Ton Knevel, zorgmanager (ZGV); Nynke Lokhorst, Communicatie-medewerker (ZGV); Yvonne van Gameren, Communicatie-medewerker (AVZ); Dr. Nicole de Roos, onderzoeker (WUR), Jeanne de Vries, onderzoeker (WUR).

Partners

\
#GezondeEetomgeving | De gezonde keuze de makkelijke keuze maken, dat zou toch logisch moeten zijn. Daarom is onze… https://t.co/StHRgm0JQ8
#kennisdelen, #obesitas | Wat is de beste behandeling van obesitas? Hoe word je gezond zwanger na een maagverkleini… https://t.co/RByGyoow6y
#onderwijs | Leren van elkaars discipline & kennis opdoen over voeding bij ziekte - dat is het doel van een nieuwe… https://t.co/ctBxQuSd0X

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.