Multiple Sclerose (MS) & Voeding

De rol van voeding bij MS

Kan voeding de kwaliteit van leven bij Multiple Sclerose (MS), een auto-immuunziekte die leidt tot uitvalsverschijnselen, extreme vermoeidheid en geheugenverlies, verbeteren? Een groep wetenschappers, artsen en mensen met MS onderzoekt deze vraag om te komen tot wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. De Alliantie Voeding in de Zorg is partner in het project.


De rol van voeding bij MS

Bij mensen met de progressieve auto-immuunziekte MS raakt de myelinelaag van de zenuwen aangetast, waardoor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen en naar de spieren vermindert. Dit leidt tot uitvalsverschijnselen, verlies aan spierkracht en gezichtsvermogen, extreme vermoeidheid en geheugenverlies. In Nederland lijden ongeveer 25.000 mensen – vooral vrouwen – aan MS en jaarlijks komen er ongeveer 1.000 bij. De diagnose wordt vaak gesteld tussen het 20e en 40e levensjaar.

Behandeling richt zich vooralsnog op het stabiliseren van de ziekte en het verminderen van klachten en symptomen. Daarnaast komt er steeds meer aandacht voor voeding en leefstijl. Online en in kookboeken zijn veel adviezen te vinden, maar die zijn vaak niet of nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd.  


Projecten en resultaten

Voeding en kwaliteit van leven

Mensen met MS die zich houden aan de Richtlijnen Goede Voeding scoren hoger op fysieke en mentale kwaliteit van leven. Dat blijkt uit een studie van Wageningen University & Research, het Nationaal MS Fonds en Prof. Dr. Leo Visser, neuroloog in het Elizabeth Tweestedenziekenhuis in Tilburg. De onderzoekers ontwikkelden een vragenlijst die werd ingevuld door ruim 700 mensen met MS. Zij beoordeelden het voedingspatroon van deelnemers via de Eetscore, een tool die aangeeft hoe goed mensen zich aan de Richtlijnen Goede Voeding houden. De tool is ontwikkeld door experts van Wageningen University & Research.

Een op de drie deelnemers in de studie volgde een dieet; suikervrij bijvoorbeeld, hoog in vezels, glutenvrij of Jelinek. Zij hielden zich beter aan de richtlijnen Goede Voeding dan andere deelnemers en hadden een hogere kwaliteit van leven. Of er daadwerkelijk sprake is van een oorzakelijk verband is op basis van dit onderzoek niet te zeggen.  

De resultaten zijn ingediend voor een wetenschappelijke publicatie. 


Online voedingsadvies

Online voedingsadvies op maat voor mensen met MS. Dat is het doel van een initiatief van de Alliantie Voeding in de Zorg, BETTER BV, het Nationaal MS fonds, MS4 research en Wageningen University & Research.

BETTER biedt een digitaal platform voor mensen met MS, hun naasten en hun zorgverleners. Mensen met MS kunnen via de Digitale Buddy, een speciaal ontwikkelde leefstijlapp, een persoonlijk plan opstellen met doelen en tiny habits voor een gezondere leefstijl. Ze krijgen toegang tot wetenschappelijke informatie, kunnen hun ervaringen delen en van elkaar leren.

Een eerste pilot-studie, oktober 2020 afgerond, verkende de mogelijkheden voor een interventieonderzoek naar de rol van voeding bij MS. Ruim 230 gebruikers van de Digitale Buddy deden mee, een mooi bewijs dat het thema voeding leeft onder deze doelgroep en dat mensen met MS graag bijdragen aan kennisontwikkeling. Het voedingspatroon van de deelnemers werd gemeten via de Eetscore, die gekoppeld was aan de Digitale Buddy. De studie bevestigt dat mensen met MS veel behoefte hebben aan voedingsadvies op maat, bijvoorbeeld over voedingssupplementen (80,3%) en zuivel- en vleesvervangers (69,4%).

Meer lezen? Zie de website van BETTER en het Nationaal MS-Fonds.

Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Auteur(s)

Faber, W., Stolwijk-Swuste, J., van Ginkel, F., Nachtegaal, J., Zoetendal, E., Winkels, R., Witteman, B.

Verschijningsdatum

April 2021

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Nutritional Neuroscience

Auteur(s)

Evers I, Heerings M, de Roos NM, Jongen PJ, Visser LH

Verschijningsdatum

Februari 2021

Contactpersoon

Ilse Evers, Alliantie Voeding in de Zorg

Neem contact op

Team

Leo Visser (Neuroloog in Elisabeth Tweestedenziekenhuis en bijzonder hoogleraar op het gebied van MS aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht (UvH)), Nicole de Roos (WUR), Mario Cosman (Better BV), Maja Visser-van Loon (Better BV), Ilse Evers (Alliantie Voeding), Anne Slotegraaf (Alliantie Voeding), Menrike Menkveld (Alliantie Voeding), Yvonne Hettema, Nationaal MS Fonds.

Subsidie

Partners

#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.