Samen VoedingsWijzer

Ontwikkeling digitale tool voor inzicht in de voedingsinname - voor patiënt én diëtist

Dit project ontwikkelt de VoedingsWijzer: een digitale tool die de patiënt én de diëtist inzicht in de voedingsinname geeft. De VoedingsWijzer stimuleert de patiënt om het voedingsadvies van de diëtist toe te passen. De diëtist kan met de VoedingsWijzer de gegevens vóór het consult inzien en het effect van de behandeling evalueren.


Diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelen de digitale VoedingsWijzer. Vanuit Wageningen University & Research is een klankbordgroep betrokken, bestaande uit dr. Jeanne de Vries, prof. Lisette de Groot en prof. Ben Witteman, tevens MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het project onderstreept de ambities van hét Voedingziekenhuis. Onze kennis en ervaringen met de VoedingsWijzer delen we met andere zorginstellingen.

Diëtistische voedingszorg

Het vaststellen van de precieze voedingsinname van de patiënt is essentieel voor goede zorg door de diëtist. Momenteel is het moeilijk dit snel en betrouwbaar te doen. Daarnaast is de patiënt in het ziekenhuis nu vooral afhankelijk van anderen, terwijl de patiënt thuis meestal zelf zijn voeding regelt.

Ondervoeding

Het project start bij klinische en poliklinische patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei met een verhoogd risico op ondervoeding. Voor hen wordt de eiwit- en energie-inname inzichtelijk gemaakt. Op de website Gevoed met Kennis van Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen patiënten en professionals ook kennis opdoen over ondervoeding. 

VoedingsWijzer

De VoedingsWijzer ondersteunt straks de samenwerking van patiënt en diëtist tijdens de dieetbehandeling: De patiënt wordt meer betrokken. Dit leidt tot betere voedingszorg. De VoedingsWijzer geeft de patiënt inzicht in zijn voedingsinname en in het doel van de voedingsadviezen specifiek voor zijn aandoening. Deze kennis over voeding bij ziekte en herstel creëert bewustwording én motiveert de patiënt de adviezen toe te passen, ook thuis na het ontslag.  
De diëtist krijgt met de VoedingsWijzer al vóór het consult inzicht in de voedingsinname en kan het effect van de dieetbehandeling beter monitoren. Zo wordt sneller anticiperen en zo nodig vroegtijdig bijsturen mogelijk. Later kan doorontwikkeling plaatsvinden voor andere patiëntgroepen, andere voedingscomponenten.


Project aanpak

1.    Verkennen: bestaande tools inventariseren & wensen van de patiënt identificeren.
2.    Ontwikkelen: op basis van de resultaten wordt de VoedingsWijzer ontwikkeld.
3.    Onderzoeken: De VoedingsWijzer wordt in samenwerking met Wageningen University & Research onderzocht in een pilot-onderzoek op toepasbaarheid,
        patiënttevredenheid en kennis en inzicht van de patiënt t.a.v. voedingsinname en –behoefte.
4.    Implementeren: tool beschikbaar maken voor alle (poli)klinische patiënten met hoog risico op ondervoeding
5.    Doorontwikkeling: beschikbaar maken VoedingsWijzer voor andere patiëntengroepen en andere voedingscomponenten.

Media & Publicaties

Type

Overige

Bron

Ziekenhuis Gelderse Vallei & Alliantie Voeding in de Zorg

Verschijningsdatum

Mei 2020

Contactpersoon

Emmelyne Vasse (ZGV / AVZ)

Neem contact op

Team

Emmelyne Vasse (ZGV / AVZ); Anita van Lutterveld (diëtist, ZGV), Marjolein Bense (diëtist, ZGV), Jeanne de Vries (WUR), Prof. Lisette de Groot (WUR), Ben Witteman (MDL-arts ZGV, hoogleraar WUR)

PartnersRT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.