Voeding & obesitas behandeling

Optimale voedingszorg voor patiënten met morbide obesitas - voor en na bariatrische chirurgie

Jaarlijks ondergaan in Nederland ongeveer 12.000 mensen met morbide obesitas bariatrische chirurgie: een operatie die hen helpt af te vallen. Rijnstate, Vitalys en Wageningen University & Research werken via de Alliantie Voeding samen aan optimale voedingszorg voor deze patiënten - voor en na de ingreep.


Bij bariatrische chirurgie wordt de maag verkleind; soms worden ook de darmen verkort. De ingreep blijkt een uitkomst voor mensen met morbide obesitas die al van alles hebben geprobeerd om af te vallen. Vitalys, onderdeel van Rijnstate, is één van de grootste klinieken in Nederland voor bariatrische chirurgie, en voert jaarlijks meer dan 1.250 operaties uit.

De behandeling helpt mensen daadwerkelijk gewicht te verliezen, want na de ingreep kunnen ze nog maar kleine hoeveelheden eten. Ze lopen hierdoor echter ook risico op een tekort aan vitamines en mineralen. Rijnstate, Vitalys en Wageningen University & Research werken samen aan nieuwe kennis. Welke rol spelen bijvoorbeeld leefstijl en de inname van voedingssupplementen bij de voedingsstatus rondom bariatrie? Sinds februari 2019 is bariatrisch chirurg Hazebroek benoemd tot buitengewoon hoogleraar Nutrition and Obesity Treatment aan Wageningen University & Research.
 

Het project ondersteunt de activiteiten in het Nationaal Preventie Akkoord op het gebied van overgewicht en de activiteiten van de Alliantie Voeding in de Zorg daarin.

Projecten en resultaten

Voeding bij bariatrie

Voeding en bariatrie staat centraal in het promotieonderzoek van Laura Heusschen. Ze kijkt daarbij naar voeding voor en na de ingreep. Zo brengt ze het risico op voedingstekorten na nieuwe bariatrische procedures in kaart. Ook onderzoekt ze hoe de digitale voedingsvragenlijst Eetscore ingezet kan worden bij de zorg aan patiënten die bariatrische chirurgie (hebben) ondergaan. Haar promotoren zijn dr. Eric Hazebroek (Vitalys, Rijnstate) en prof. dr. ir. Ellen Kampman (WUR).

Bariatrie en zwangerschap

‘Wacht na een bariatrische ingreep tenminste een jaar met zwanger worden’, zo luidt het huidige advies volgens Heusschen op basis van haar onderzoek. Met haar wetenschappelijke poster ‘Worth the wait? The effect of surgery-to-conception interval on pregnancy after bariatric surgery’ sleepte zij op het congres Voeding Nederland 2018 de posterprijs in de wacht. Heusschen start binnenkort met een vervolgonderzoek naar de voedingsstatus tijdens zwangerschap bij vrouwen die bariatrie hebben ondergaan.

Bariatrie en voedingsinname

Een lagere energie-inname na de operatie is gerelateerd aan het totale gewichtsverlies na een bariatrische ingreep, zo blijkt uit studenten-onderzoek in het Rijnstate ziekenhuis. AIO Laura Deden presenteerde op het congres Voeding Nederland 2018 een poster van dit onderzoek: ‘Taste makes waist? The relationship between dietary intake and weight loss after bariatric surgery’.  


IFSO congres - 2018

Diverse onderzoeken zijn onlangs gepresenteerd op het jaarlijkse Europese IFSO congres, mei 2018 in Athene. Dit congres over obesitas en bariatrische chirurgie vindt elk jaar plaats en wordt georganiseerd door de internationale federatie voor bariatrische chirurgie.

Media & Publicaties

Type

Overige

Bron

Alliantie Voeding in de Zorg

Verschijningsdatum

November 2019

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Obesity Surgery (2019). - ISSN 0960-8923

Auteur(s)

Kuin C, den Ouden F, Brandts H, Deden L, Hazebroek E, van Borren M en de Boer H

Verschijningsdatum

Juli 2019

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Biological Psychology Vol 137, 2018 pg 34-41

Auteur(s)

Zoon HFA, de Bruijn SEM, Jager G, Smeets PAM, de Graaf C, Janssen IMC, Schijn W, Deden L en Boesveldt S

Verschijningsdatum

September 2018

Contactpersoon

Laura Heusschen (AIO)

Neem contact op

Team

Prof. Eric Hazebroek (Vitalys, Rijnstate), Prof. Ellen Kampman (WUR), Laura Heusschen (Vitalys, Rijnstate), Laura Deden (Vitalys, Rijnstate), Nicole de Roos (WUR), Michiel Balvers (ZGV/WUR), Jeanne de Vries (WUR)

Partners


RT @Eat2Move: En ook het 2e project is gestart, onderzoek naar #botgezondheid bij profwielrenners met @HAN_SenB @Papendal en @nocnsf Lees h…
Donderdag 9 jul as - MKB café: het belang van geur bij eetgedrag: https://t.co/6gXquumBiH. Met Wim Vaessen van… https://t.co/wdfGz6Gp8Y
RT @sportnsh: Nu ook te lezen in het AD "Onderzoek naar effect voeding op peesblessures" https://t.co/CS8Xwzljtt

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.