Anoek Hermans

Mijn interesse voor voeding en passie voor acute zorg komen perfect samen in mijn promotieonderzoek. Koken is een van mijn hobby’s, en ik eet al een aantal jaar vegetarisch. De helft van mijn werk bestaat uit onderzoek doen, de andere helft uit het behandelen van patiënten op de intensive care (IC). Ik richt me in mijn onderzoek met name op de optimale hoeveelheid eiwit in sondevoeding van IC-patiënten, waarbij ik ook kijk naar het behoud van spiermassa. Patiënten op de IC verliezen veel spiermassa, wat leidt tot vertraagd herstel. Met dit onderzoek krijgen we meer inzicht in het proces achter dat spierverlies. Daarnaast doe ik onderzoek naar biomarkers voor katabolie. Kritiek zieke patiënten zijn vaak katabool; het lichaam van deze patiënten breekt het eigen weefsel dan af, zoals spieren en vet, om genoeg energie vrij te maken. Ik doe dit onderzoek om de voeding beter te kunnen aanpassen op de ziektefase.

"Mijn onderzoek draagt bij aan het verder ontwikkelen van optimale voeding aangepast op de behoefte van de individuele patiënt" 

Mijn promotie-onderzoek past mooi in de onderzoekslijn ‘Metabole stress’ van Alliantie Voeding in de Zorg. Mijn promotor is Arthur van Zanten, internist-intensivist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en buitengewoon hoogleraar Voeding en metabole stress aan de leerstoelgroep Nutritional Biology van Wageningen University & Research.

Anoek Hermans

Arts-assistent Intensive Care in Ziekenhuis Gelderse Vallei en promovendus Wageningen University & Research

#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.