In mijn promotietraject ‘Safety and Optimization of Nutrition Therapy during Critical Illness and Convalescence’, kijk ik naar de rol van voeding tijdens metabole stress en in de herstelfase erna. Een belangrijke vraag is hoe de voedingsinname verbeterd kan worden zowel op de IC als na IC-ontslag. In een prospectieve studie op alle afdelingen in Ziekenhuis Gelderse Vallei onderzoeken we voedingsinname van patiënten na een IC-opname. We leggen de voedingsinname nauwkeurig vast door foto’s te maken van maaltijdrestanten. Ook vergelijken we dit met de vooraf – door de diëtisten – vastgestelde doelen.
“Preliminaire analyses laten een sterke daling in de eiwitinname zien na het verwijderen van de voedingssonde. Hierdoor is het in de fase daarna moeilijker de doelen voor eiwitiname te halen.
Mijn onderzoek is onderdeel van de onderzoekslijn voeding en metabole stress van Alliantie Voeding in de Zorg. Mijn (co)promotoren zijn:
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig