Zoë van der Heijden

"Met mijn promotieproject draag ik bij aan de preventie van overgewicht en bijbehorende gezondheidsrisico’s. Een belangrijk onderdeel van die preventie is het maken van gezonde voedselkeuzes. Dat leer je al jong en daarom ontwikkel ik tijdens mijn onderzoek de app FoodPAD om kinderen tussen acht en tien jaar te ondersteunen bij het maken van die keuzes.

Door het samenbrengen van kennis en praktijk op het gebied van voeding, technologie en design hoop ik bij te dragen aan gezondheid op jonge leeftijd én aan de preventie van overgewicht.

Ook in mijn master Voeding en Gezondheid heb ik me hiermee bezig gehouden: tijdens mijn scriptie en afstudeerstage heb ik een prototype van de app ontwikkeld en getest. Met de app kunnen we de voedingsinname van kinderen inschatten. De gebruikers-testen gaven inzicht in de problemen rond zelfrapportage over voedingsinname door kinderen. Zo bleek het belangrijk dat er kindvriendelijke voedselgroepen en bijbehorende illustraties zijn. Een vervolgstap werd dan ook het laten aansluiten van de voedingsmonitorings- en screeningstool Eetscore bij de belevingswereld van jonge gebruikers. Ik ben ontzettend blij dat ik hiermee aan de slag kan na het winnen van de lustrumsubsidie van Alliantie Voeding in de Zorg!

Het is mooi dat ik in mijn promotieproject kennis en praktijk kan samenbrengen. Zowel op gebied van voeding (WUR en Voedingscentrum), technologie (OnePlanet en Technische Universiteit Eindhoven) en design (Raccoon Serious Games en Technische Universiteit Eindhoven). Mijn (co)promotoren van WUR zijn prof. dr. Edith Feskens, dr. Elske Brouwer-Brolsma, dr. Guido Camps en dr. Lu Yuan is mijn copromotor van TU/e ."

Zoë van der Heijden

Promovendus Wageningen University & Research

#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.