Eetscore Transmuraal

Eetscore in transmurale zorgpaden leidt tot advies op maat

Voedingsgewoonten van patiënten inzichtelijk en bespreekbaar maken. Dat kan met inzet van de Eetscore in de transmurale zorg. Deze gevalideerde korte digitale vragenlijst geeft een beeld van wat iemand eet en in hoeverre hij of zij hiermee voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Met de verkregen gegevens kunnen we patiënten met een chronische ziekte een voedingsadvies op maat geven.
Zo kan inzet van de Eetscore de transmurale zorg optimaliseren, door een gezonder eetpatroon te bevorderen bij mensen met een chronische ziekte. Het project van Alliantie Voeding in de Zorg wordt ondersteund door ZonMw het programma ‘Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Kwaliteitsinstituut’.


Voeding bij chronische ziekte

In 2016 leden 8,8 miljoen mensen in Nederland aan een of meerdere chronische ziekten. Met goede voeding is bij deze patiënten veel gezondheidswinst te behalen. Toch krijgt voedingsadvies in de zorg vooralsnog maar weinig aandacht; dergelijk advies maakt geen deel uit van de behandeling, zo komt naar voren uit de  Kennissynthese Voeding in de Behandeling van Chronische Ziekten. Ook in de Zorgmodule Voeding staat dat het raadzaam is de medische diagnose aan te vullen met de persoonlijke afgestemd voedingsadvies. Een gevalideerd meetinstrument als de Eetscore kan hierbij ondersteuning bieden, door voedingsgewoonten van patiënten inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Hierdoor wordt de patiënt in de gelegenheid gesteld om door aanpassingen in de voeding zijn ziekte gunstig te beïnvloeden. 


Eetscore

De Eetscore is in 2014 ontwikkeld en gevalideerd door deskundigen van Wageningen University & Research. Zij kregen hiervoor al eerder ZonMw-subsidie, via het project ‘Variation and changeability of dietary patterns: a prerequisite for public health interventions’. De Eetscore beoordeelt aan de hand van een korte, online vragenlijst in hoeverre iemand voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Deze informatie wordt vertaald naar voedingsadvies op maat. Het instrument kan zo een gunstig effect hebben bij chronische ziekten.

Recente pilot-onderzoeken wijzen erop dat de Eetscore juist ook kansen biedt voor toepassing in de zorg. Het invullen van de vragenlijst kost slechts 10-15 minuten en patiënten kunnen dit thuis doen. De Eetscore kan zowel in de eerste als tweede lijn ingezet worden. Heeft een patiënt specifieke voedingszorg nodig, dan wordt dit afgestemd met de arts en eventueel wordt een diëtist geraadpleegd,
conform de Zorgmodule Voeding.


Projectaanpak

Het project bestaat uit drie delen:

  1. De wensen rondom voedingsadvies in kaart brengen, zowel van patiënten als zorgprofessionals
  2. ‘Proof of Principal study’: systematische (proces)evaluatie van de toepassing van de Eetscore in de ketenzorg bij patiënten met hypertensie. 
  3. Resultaten afstemmen met relevante beroepsgroepen, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en instellingen.

Media & Publicaties

Type

Vakmedia

Korte toelichting

"Wij zijn pas tevreden als er gezondheidswinst is", stelt Tom van Loenhout, interventiecardioloog bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en voorzitter van de Alliantie Voeding. Dit jaar bestaat de Alliantie tien jaar. Welke ontwikkelingen spelen er op het gebied van gezonde voeding in de zorg?

Verschijningsdatum

Mei 2017

Contactpersoon

Anne Slotegraaf, projectleider Alliantie Voeding in de Zorg

Neem contact op

Team

Oa: Dr. Jeanne de Vries (WUR), Dr. Remy Bemelmans, internist (ZGV), Prof. Ben Witteman, MDL-arts (WUR/ZGV)

Subsidie


projectnummer: 516012509

Partners

        


    


               


RT @vriendenfonds: Gezond én lekker koken? Bestel dan ons #kookboek 'DOELbewust Koken' voor de lekkerste gezonde gerechten en steun onderzo…
Lees hier meer over het Cater with Care project: https://t.co/6OPXVq1id1 Innovatieve aanpak voor ondervoeding.… https://t.co/VNi2yt05W8
RT @EllenvDongen: Last week I presented the #ProMuscle in Practice research progress to our collaboration partners (municipality, care, an…

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.