NutriProfiel®

Voedingsadvies op maat via bloeduitslagen en een digitale vragenlijst

Veel mensen lopen rond met een (dreigend) vitaminetekort of krijgen van bepaalde vitamines juist meer binnen dan goed voor ze is. De online dienst NutriProfiel® signaleert mogelijke problemen en vertaalt ze naar voedingsadvies op maat. Het programma biedt consumenten praktische handvatten om gezonder te gaan te eten, en (huis)artsen een handige leidraad bij de begeleiding van patiënten.


Voedingsadvies op maat

NutriProfiel® integreert gegevens over bloedwaarden van vitamine B6, foliumzuur, B12 en D, met informatie uit de online vragenlijst Eetscore. Deze vragenlijst – ontwikkeld en gevalideerd door deskundigen van Wageningen University & Research – geeft inzicht in hoeverre iemand eet conform de Richtlijnen Goede Voeding.
Zo kan iemand die Vitamine B12 tekort blijkt te hebben in combinatie met lage inname uit voeding, advies krijgen voor tijdelijk supplementgebruik en daarna voedingsadvies om meer zuivel en vleesproducten te gebruiken. Bij iemand met een zeer hoge vitamine B6 bloedwaarde, die niet verklaarbaar is uit voeding, zal de arts doorvragen naar supplement gebruik, en indien nodig adviseren om hiermee te stoppen.

Elektronisch patiëntendossier

Na het bloedonderzoek ontvangen patiënten via Ziekenhuis Gelderse Vallei per e-mail een uitnodiging om de Eetscore vragenlijst online in te vullen. Speciaal ontwikkelde software koppelt de bloedwaarden aan de uitslag van de Eetscore. Het voedingsadvies wordt opgenomen in het elektronisch patiëntendossier.  De arts bespreekt dit tijdens een consult met zijn patiënt.

NutriProfiel® aanvragen

(Huis)artsen kunnen NutriProfiel® gratis aanvragen voor hun patiënten. Consumenten kunnen ook op eigen initiatief gebruik maken van de dienst. Voor € 89,- incl BTW ontvangt men een NutriProfiel bestaande uit analyse 4 vitamines in bloed, Eetscore vragenlijst en het  adviesrapport incl. bloedwaarden. 

Samenwerken

In NutriProfiel®, ontwikkeld binnen de Alliantie Voeding in de zorg, komen technische, voedingskundige en klinische kennis op het gebied van micronutriënten samen. Diëtisten, artsen, wetenschappers en chemisch analisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research werken samen aan verdere optimalisatie en nieuwe toepassingen van het programma.

Projecten en Resultaten

Binnen de Alliantie lopen diverse onderzoeksprojecten naar de relatie tussen voeding, vitaminestatus en beweging:

  • Inzet van NutriProfiel® voor specifieke doelgroepen; dit project is gekoppeld aan het initiatief Eat2move
  • Bruikbaarheid van de bepaling van Reticulocyten-hemoglobine (RetHe) bij topsporters en de algemene populatie
  • De effecten van inspanning op de ijzer- en magnesiumhuishouding
  • Vitamine D-status bij vitale ouderen
  • Vitaminestatus bij specifieke patiëntengroepen, zoals mensen met COPD en Irritable Bowel Disease (IBD).


Media & Publicaties

Type

Vakmedia

Bron

Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek; 2018 nr 3

Auteur(s)

Schuurman C.

Verschijningsdatum

Juni 2018

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Clin Chim Acta. 2018 Aug;483:20-24.

Auteur(s)

Baart AM, Balvers MGJ, Hopman MTE, Eijsvogels TMH, Klein Gunnewiek JMT, van Kampen CA.

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Translational Sports Medicine, Volume1, Issue3, May 2018, P110-119

Auteur(s)

Terink R, Bongers CCWG, Witkamp RF, Mensink M, Eijsvogels TM, Klein Gunnewiek JMT and Hopman MTE

Verschijningsdatum

Mei 2018

Contactpersoon

Michiel Balvers (WUR/ZGV)

Neem contact op

Team

Michiel Balvers (WUR / ZGV); Jacqueline Klein Gunnewiek (ZGV); Prof Ellen Kampman (WUR); Jeanne de Vries (WUR)

Partners
RT @MichielScheffer: En in #Gelderland kijken we naar hoe we bijdragen aan een kleinere voetafdruk van voedselproductie met #SFI @Eat2Move
RT @voeding_at_WU: Wij zoeken deelnemers voor de Ara4 studie: 55-80 jaar, BMI: 25-40, met een licht verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel 5…
RT @Onderwijsloket: Er kunnen weer projecten worden ingediend voor het studieonderdeel 'Academic Consultancy Training' #ACT. #Studentonderz

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.