Reuk- en smaakcentrum®

Gericht werken aan betere zorg voor patiënten met een reuk- en/of smaakstoornis

Tussen de 5 en 20 procent van de bevolking kampt met een verminderd reuk- en smaakvermogen, of ruikt en proeft niets meer. De aandoening kan leiden tot  veranderingen in eetlust en eetgedrag, en daarmee tot een toename of afname van het lichaamsgewicht. Ook hebben deze aandoeningen een grote impact op de kwaliteit van leven. Het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei onderzoekt oorzaken, gevolgen en werkingsmechanismen, en werkt aan zorg en behandeling op maat.


Wetenschap en praktijk  

In het Reuk- en smaakcentrum gaan wetenschap en praktijk hand-in-hand. Experts van de afdeling Humane Voeding van Wageningen University & Research brengen kennis in over reuk- en smaakstoornissen en de effecten van deze aandoeningen op bijvoorbeeld voedselinname en voedingspatronen. De medisch specialisten van Ziekenhuis Gelderse vallei brengen hun medische kennis en ervaring met deze patiëntengroep in. Patiëntgegevens worden anoniem ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. De inzichten die dit oplevert, worden vertaald naar de zorg.


Onderzoek en innovatie  

Het Reuk- en smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei beschikt over geavanceerde meetapparatuur. Patiënten ondergaan er reuk- en smaaktesten, een MRI-scan en een scopie van de mond- en neusholte. Het centrum is de enige onderzoeklocatie in Europa waar metingen met de MRI-scanner en de EEG gekoppeld kunnen worden aan experimenten met de olfactometer. De olfactometer is een apparaat waarmee mensen specifieke geuren krijgen toegediend tijdens een scan of meting. Een deel van de faciliteiten in het ziekenhuis is beschikbaar gemaakt door CAT-AgroFood Shared Research Facilities van Wageningen University & Research.


Voorbeelden van projecten: 

Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Behavioural Brain Research Volume 353, 1 November 2018, Pages 194-202

Auteur(s)

Zoon HFA, de Bruijn SEM, Smeets PAM, de Graaf C, Janssen IMC, Schijns W, Aarts EO, Jager G en Boesveldt S

Verschijningsdatum

November 2018

Titel

Reuk en smaak

Type

Vakmedia

Bron

Nederlands Tijdschrift voor Keel-Neus-Oorheelkunde; 2018, 24e jaargang, nr. 1

Auteur(s)

Boek W.

Verschijningsdatum

Januari 2018

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Chemical Senses , 2017, Vol 42, 513–523

Auteur(s)

Boesveldt S, Postma EM, Duncan Boak D, Welge-Luessen A, Schöpf V, Mainland JD, Martens J, Ngai J and Duffy VB

Verschijningsdatum

Mei 2017

Contactpersoon

Elbrich Postma (WUR/ZGV)

Neem contact op

Team

Oa. Prof. Kees de Graaf (WUR); Dr. Sanne Boesveldt (WUR), Dr. Wilbert Boek (ZGV); Jos van Die (ZGV), Elbrich Postma (WUR/ZGV)

Partners




RT @MichielScheffer: En in #Gelderland kijken we naar hoe we bijdragen aan een kleinere voetafdruk van voedselproductie met #SFI @Eat2Move
RT @voeding_at_WU: Wij zoeken deelnemers voor de Ara4 studie: 55-80 jaar, BMI: 25-40, met een licht verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel 5…
RT @Onderwijsloket: Er kunnen weer projecten worden ingediend voor het studieonderdeel 'Academic Consultancy Training' #ACT. #Studentonderz

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.