NutriProfiel®

Voedingsadvies op maat via bloeduitslagen en inzicht in het voedingspatroon

In Nederland komen tekorten aan vitaminen en mineralen regelmatig voor. Door suppletie kunnen mensen ook teveel binnenkrijgen. Beide situaties kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. NutriProfiel® geeft voedingsadvies op maat:  de micronutriëntenstatus verbetert door het verhogen van de kwaliteit van het eetpatroon. Patiënten krijgen via NutriProfiel® praktische handvatten om gezonder te gaan eten. Tegelijkertijd krijgen (huis)artsen een leidraad om voeding in de spreekkamer aan bod te laten komen. Zo zet NutriProfiel® in op gezondheidswinst door voeding. 


Vooral bij veroudering en bij ziekte komen tekorten aan vitaminen en mineralen voor. De gemiddelde 70-plusser heeft een verhoogd risico op tekorten aan de vitamine D, vitamine B12 en magnesium. Bij  darmaandoeningen is bijvoorbeeld extra aandacht nodig voor vitamine B12. Ook medicijngebruik en het voedingspatroon beïnvloeden de micronutriëntenstatus. Medicijnen kunnen leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen. Van zowel een vegetarisch als een volledig plantaardig voedingspatroon is bekend dat extra aandacht nodig is om voldoende B-vitaminen binnen te krijgen. 

Voedingsadvies op maat

NutriProfiel® maakt voedingsadvies op maat onderdeel van de medische behandeling, door bloedwaarden van vitamine B6, foliumzuur, B12 en D samen te voegen met informatie over de kwaliteit van het voedingspatroon. De online voedingsvragenlijst Eetscore, ontwikkeld en gevalideerd door experts van Wageningen University & Research, meet in hoeverre iemand eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding. De patiënt krijgt een persoonlijk voedingsadvies én houdt zelf de regie over welke stappen hij wil zetten om de kwaliteit van zijn voedingspatroon te verbeteren. Zo kan iemand die een vitamine B12 tekort blijkt te hebben in combinatie met een te lage inname uit de voeding, advies krijgen om meer producten rijk aan vitamine B12 te gaan eten zoals zuivel en vlees, of juist plantaardige tips krijgen als iemand een plantaardig eetpatroon heeft.

Elektronisch patiëntendossier

Na het bloedonderzoek door het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KHCL) van Ziekenhuis Gelderse Vallei ontvangen patiënten per email een uitnodiging om de Eetscore vragenlijst in te vullen. Speciaal ontwikkelde software koppelt de bloedwaarden aan de uitslag van de Eetscore. De patiënt krijgt zijn of haar voedingsadvies direct te zien. Via het elektronisch patiëntendossier kan ook de behandelend arts de resultaten inzien. Zo maakt NutriProfiel® voeding bespreekbaar in de spreekkamer.

NutriProfiel® aanvragen

Alle specialisten vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei en huisartsen uit het verzorgingsgebied van Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen een NutriProfiel® aanvragen. Het extra voedingsadvies als aanvulling op de laboratoriumdiagnostiek van Ziekenhuis Gelderse Vallei kost de patiënt niets extra. Consumenten kunnen ook op eigen initiatief gebruik maken van de dienst NutriProfiel®. Voor €89,- (incl. BTW) ontvangt men een NutriProfiel® bestaande uit de analyse van de bloedwaarden, de Eetscore vragenlijst en het adviesrapport inclusief de bloedwaarden. Bij de consumenten wordt aanvullend ook een bepaling gedaan op de ijzerwaarden in het bloed, gevolgd door een voedingsadvies.

Versterken van de zorg

In 2015 is NutriProfiel® gelanceerd als initiatief van Alliantie Voeding in de Zorg. NutriProfiel® is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. Door deze samenwerking komen technische, voedingskundige en klinische kennis op het gebied van micronutriënten samen. NutriProfiel® versterkt de zorg door meer aandacht voor voeding in de behandeling te realiseren. Diëtisten, artsen, voedingswetenschappers en chemisch analisten werken samen aan verdere optimalisatie en nieuwe toepassingen van NutriProfiel®.

Projecten 

Via de Alliantie Voeding in de Zorg werkt NutriProfiel® aan onderzoeksprojecten naar de relatie tussen voeding, vitaminestatus en beweging, om het gebruik van NutriProfiel verder te verbeteren:

  • Inzet van NutriProfiel® Sport: in dit project wordt NutriProfiel® bij een sportkeuring ingezet. De Eetscore vragenlijst geeft, samen met de resultaten van de bloedwaarden, informatie over de eetgewoonten en vitaminestatus van sporters. Artsen en onderzoekers van Sports Valley (ZGV) voeren het project uit, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Eat2Move® .
  • Begeleiding op maat bij NutriProfiel® door samenwerking huisarts en buurthuis: Patiënten die bij huisartsengroep De Poort in Wageningen een NutriProfiel® laten doen, kunnen deelnemen aan dit project. Naast het voedingsadvies van NutriProfiel® krijgen ze dan aanvullende begeleiding op het gebied van voeding. Zo kunnen deelnemers een individueel gesprek aanvragen of meedoen aan kookworkshops. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt via het partnership van Gemeente Wageningen in Alliantie Voeding in de Zorg. Lees meer over dit  project >>>>

Media & Publicaties

Type

Vakmedia

Auteur(s)

Anne Slotegraaf, Janine Faessen, Michiel Balvers, Remy Bemelmans, Tim Schuijt, Desiree Lucassen, Edith Feskens, Elske Brouwer-Brolsma

Verschijningsdatum

Juni 2024

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

J. Nutr. Science

Auteur(s)

Baart AM, Slotegraaf AI, Gobes-de Punder IE, Mensink M, Wardenaar F, de Vries JHM, Klein Gunnewiek JMT, Balvers MGJ en Terink R

Verschijningsdatum

Juli 2023

Type

Vakmedia

Bron

PosterPitch VoedingNL

Auteur(s)

Slotegraaf A, Bemelmans R, Brouwer Brolsma E, Schuijt T en Balvers M

Korte toelichting

In 2015 is NutriProfiel® ingezet in de eerste- en tweedelijnszorg in Regio FoodValley. NutriProfiel biedt (huis)artsen een instrument om het voedingspatroon te karakteriseren en voeding bespreekbaar te maken in de spreekkamer. Het is een unieke samenwerking tussen klinisch chemici, voedingswetenschappers, diëtisten en artsen. NutriProfiel is ook inzetbaar in de preventieve gezondheidszorg.

Verschijningsdatum

Juni 2023

Contactpersoon

Anne Slotegraaf (WUR/ZGV/AVZ)

Neem contact op

Team

De stuurgroep van NutriProfiel® bestaat uit:
• Anne Slotegraaf (WUR/ZGV/AVZ)
• Michiel Balvers (WUR)
• Tim Schuijt (ZGV)
• Jeanne de Vries (WUR)
• Remy Bemelmans (ZGV)

Partners

#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.