In Nederland komen tekorten aan vitaminen en mineralen regelmatig voor. Door suppletie kunnen mensen ook teveel binnenkrijgen. Beide situaties kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. NutriProfiel® geeft voedingsadvies op maat: de micronutriëntenstatus verbetert door het verhogen van de kwaliteit van het eetpatroon. Patiënten krijgen via NutriProfiel® praktische handvatten om gezonder te gaan eten. Tegelijkertijd krijgen (huis)artsen een leidraad om voeding in de spreekkamer aan bod te laten komen. Zo zet NutriProfiel® in op gezondheidswinst door voeding.
Vooral bij veroudering en bij ziekte komen tekorten aan vitaminen en mineralen voor. De gemiddelde 70-plusser heeft een verhoogd risico op tekorten aan de vitamine D, vitamine B12 en magnesium. Bij darmaandoeningen is bijvoorbeeld extra aandacht nodig voor vitamine B12. Ook medicijngebruik en het voedingspatroon beïnvloeden de micronutriëntenstatus. Medicijnen kunnen leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen. Van zowel een vegetarisch als een volledig plantaardig voedingspatroon is bekend dat extra aandacht nodig is om voldoende B-vitaminen binnen te krijgen.
NutriProfiel® maakt voedingsadvies op maat onderdeel van de medische behandeling, door bloedwaarden van vitamine B6, foliumzuur, B12 en D samen te voegen met informatie over de kwaliteit van het voedingspatroon. De online voedingsvragenlijst Eetscore, ontwikkeld en gevalideerd door experts van Wageningen University & Research, meet in hoeverre iemand eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding. De patiënt krijgt een persoonlijk voedingsadvies én houdt zelf de regie over welke stappen hij wil zetten om de kwaliteit van zijn voedingspatroon te verbeteren. Zo kan iemand die een vitamine B12 tekort blijkt te hebben in combinatie met een te lage inname uit de voeding, advies krijgen om meer producten rijk aan vitamine B12 te gaan eten zoals zuivel en vlees, of juist plantaardige tips krijgen als iemand een plantaardig eetpatroon heeft.
Na het bloedonderzoek door het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KHCL) van Ziekenhuis Gelderse Vallei ontvangen patiënten per email een uitnodiging om de Eetscore vragenlijst in te vullen. Speciaal ontwikkelde software koppelt de bloedwaarden aan de uitslag van de Eetscore. De patiënt krijgt zijn of haar voedingsadvies direct te zien. Via het elektronisch patiëntendossier kan ook de behandelend arts de resultaten inzien. Zo maakt NutriProfiel® voeding bespreekbaar in de spreekkamer.
Alle specialisten vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei en huisartsen uit het verzorgingsgebied van Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen een NutriProfiel® aanvragen. Het extra voedingsadvies als aanvulling op de laboratoriumdiagnostiek van Ziekenhuis Gelderse Vallei kost de patiënt niets extra. Consumenten kunnen ook op eigen initiatief gebruik maken van de dienst NutriProfiel®. Voor €89,- (incl. BTW) ontvangt men een NutriProfiel® bestaande uit de analyse van de bloedwaarden, de Eetscore vragenlijst en het adviesrapport inclusief de bloedwaarden. Bij de consumenten wordt aanvullend ook een bepaling gedaan op de ijzerwaarden in het bloed, gevolgd door een voedingsadvies.
In 2015 is NutriProfiel® gelanceerd als initiatief van Alliantie Voeding in de Zorg. NutriProfiel® is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. Door deze samenwerking komen technische, voedingskundige en klinische kennis op het gebied van micronutriënten samen. NutriProfiel® versterkt de zorg door meer aandacht voor voeding in de behandeling te realiseren. Diëtisten, artsen, voedingswetenschappers en chemisch analisten werken samen aan verdere optimalisatie en nieuwe toepassingen van NutriProfiel®.
Via de Alliantie Voeding in de Zorg werkt NutriProfiel® aan onderzoeksprojecten naar de relatie tussen voeding, vitaminestatus en beweging, om het gebruik van NutriProfiel verder te verbeteren:
Type
Wetenschappelijke publicatie
Bron
J. Nutr. Science
Auteur(s)
Baart AM, Slotegraaf AI, Gobes-de Punder IE, Mensink M, Wardenaar F, de Vries JHM, Klein Gunnewiek JMT, Balvers MGJ en Terink R
Verschijningsdatum
Juli 2023
Type
Vakmedia
Bron
PosterPitch VoedingNL
Auteur(s)
Slotegraaf A, Bemelmans R, Brouwer Brolsma E, Schuijt T en Balvers M
Korte toelichting
In 2015 is NutriProfiel® ingezet in de eerste- en tweedelijnszorg in Regio FoodValley. NutriProfiel biedt (huis)artsen een instrument om het voedingspatroon te karakteriseren en voeding bespreekbaar te maken in de spreekkamer. Het is een unieke samenwerking tussen klinisch chemici, voedingswetenschappers, diëtisten en artsen. NutriProfiel is ook inzetbaar in de preventieve gezondheidszorg.
Verschijningsdatum
Juni 2023
Type
Wetenschappelijke publicatie
Bron
Front. Cardiovasc. Med., 12 August 2022 (https://doi.org/10.3389/fcvm.2022.936772)
Auteur(s)
Evers I, Cruijsen E, Kornaat I, Winkels RM, Busstra MC en Geleijnse JM
Verschijningsdatum
Augustus 2022
Anne Slotegraaf (WUR/ZGV/AVZ)
De stuurgroep van NutriProfiel® bestaat uit:
• Anne Slotegraaf (WUR/ZGV/AVZ)
• Michiel Balvers (WUR)
• Tim Schuijt (ZGV)
• Jeanne de Vries (WUR)
• Remy Bemelmans (ZGV)
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.