NutriProfiel®

Voedingsadvies op maat via bloeduitslagen en een digitale vragenlijst

Veel mensen lopen rond met een (dreigend) vitaminetekort of krijgen van bepaalde vitamines juist meer binnen dan goed voor ze is. De online dienst NutriProfiel® signaleert mogelijke problemen en vertaalt ze naar voedingsadvies op maat. Het programma biedt consumenten praktische handvatten om gezonder te gaan te eten, en (huis)artsen een handige leidraad bij de begeleiding van patiënten.


Voedingsadvies op maat

NutriProfiel® integreert gegevens over bloedwaarden van vitamine B6, foliumzuur, B12 en D, met informatie uit de online vragenlijst Eetscore. Deze vragenlijst – ontwikkeld en gevalideerd door deskundigen van Wageningen University & Research – geeft inzicht in hoeverre iemand eet conform de Richtlijnen Goede Voeding.
Zo kan iemand die Vitamine B12 tekort blijkt te hebben in combinatie met lage inname uit voeding, advies krijgen voor tijdelijk supplementgebruik en daarna voedingsadvies om meer zuivel en vleesproducten te gebruiken. Bij iemand met een zeer hoge vitamine B6 bloedwaarde, die niet verklaarbaar is uit voeding, zal de arts doorvragen naar supplement gebruik, en indien nodig adviseren om hiermee te stoppen.

Elektronisch patiëntendossier

Na het bloedonderzoek ontvangen patiënten via Ziekenhuis Gelderse Vallei per e-mail een uitnodiging om de Eetscore vragenlijst online in te vullen. Speciaal ontwikkelde software koppelt de bloedwaarden aan de uitslag van de Eetscore. Het voedingsadvies wordt opgenomen in het elektronisch patiëntendossier.  De arts bespreekt dit tijdens een consult met zijn patiënt.

NutriProfiel® aanvragen

(Huis)artsen kunnen NutriProfiel® gratis aanvragen voor hun patiënten. Consumenten kunnen ook op eigen initiatief gebruik maken van de dienst. Voor € 89,- incl BTW ontvangt men een NutriProfiel bestaande uit analyse 4 vitamines in bloed, Eetscore vragenlijst en het  adviesrapport incl. bloedwaarden. 

Samenwerken

In NutriProfiel®, ontwikkeld binnen de Alliantie Voeding in de zorg, komen technische, voedingskundige en klinische kennis op het gebied van micronutriënten samen. Diëtisten, artsen, wetenschappers en chemisch analisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research werken samen aan verdere optimalisatie en nieuwe toepassingen van het programma.

Projecten en Resultaten

NutriProfiel werkt aan diverse onderzoeksprojecten naar de relatie tussen voeding, vitaminestatus en beweging:

  • Inzet van NutriProfiel® voor specifieke doelgroepen; dit project is gekoppeld aan het initiatief Eat2move
  • Bruikbaarheid van de bepaling van Reticulocyten-hemoglobine (RetHe) bij topsporters en de algemene populatie
  • De effecten van inspanning op de ijzer- en magnesiumhuishouding
  • Vitamine D-status bij vitale ouderen
  • Vitaminestatus bij specifieke patiëntengroepen, zoals mensen met COPD en Irritable Bowel Disease (IBD).
  • Papendal Fit Food Meter - dit project beoogt beter voedingsadvies aan topsporters ter ondersteuning van herstel en prestatie. Het project is een samenwerking van Papendal, Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) en Wageningen Universiteit (WUR).

Media & Publicaties

Type

Podcast

Bron

Universiteit van Nederland

Verschijningsdatum

Februari 2019

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

WUR / Alliantie Voeding in de Zorg

Auteur(s)

Balvers M, de Rijk M, Slotegraaf A, Klein-Gunnewiek J en de Vries J

Verschijningsdatum

Oktober 2019

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

J. Nutr Health Aging

Auteur(s)

Terink R, Balvers MGJ, Bongers CCWG, Eijsvogels TMH, Witkamp RF, Mensink M, Hopman MTE en Klein Gunnewiek JMT

Verschijningsdatum

Mei 2019

Contactpersoon

Michiel Balvers (WUR/ZGV)

Neem contact op

Team

Michiel Balvers (WUR / ZGV); Prof Ellen Kampman (WUR); Jeanne de Vries (WUR)

Partners
Platform Voeding Nederland: 7 organisaties werken samen aan eenduidige, wetenschappelijk onderbouwde informatie ov… https://t.co/PXen1R4DWu
'Voeding is een onmisbare schakel in de gezondheidszorg, niet alleen bij preventie, maar ook bij de behandeling en… https://t.co/rqN9C3Wg6j
RT @ZorgProefJe: De resultaten van de landelijke #GoedeZorgProefJe enquête zijn binnen! 🥳En er is goed nieuws... de aandacht voor gezond et…

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.