Yvonne van der Schouw

Als in Wageningen opgeleide voedingskundige houd ik me al jaren bezig met epidemiologisch onderzoek naar de relatie tussen voeding en cardiometabole ziekten, dat zijn hart- en vaatziekten en diabetes. De laatste jaren is daar ook onderzoek naar de milieubelasting van ons voedingspatroon bijgekomen. Met kennis over gezondere en duurzamere voedingspatronen komt de vraag hoe we mensen kunnen helpen en motiveren om hun eigen voedingspatroon te veranderen naar een gezonder en duurzamer alternatief. De voedselomgeving, bijvoorbeeld het aanbod in de supermarkt of werkomgeving, speelt daarbij een cruciale rol. We kunnen niet alle verantwoordelijkheid bij de individu neerleggen.

Sinds enkele jaren werken we met het Coördinatieteam Gezonde en Duurzame Voeding aan het verbeteren van het het voedingsaanbod in het UMC Utrecht voor patiënten, medewerkers en studenten. Dit doen we samen met alle betrokken disciplines binnen het UMC Utrecht en dragen we bij aan de ambities in het Nationaal Preventie Akkoord en Green Deal Duurzame Zorg.

“Een gezonde leefstijl is essentieel voor gezond ouder worden en een goed herstel van ziekte. En een gezond voedingspatroon is een zeer belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl.”

Mijn ambitie is om bij te dragen aan het gezonder en duurzamer maken van het voedingsaanbod in het UMC Utrecht. Ik zie ernaar uit om te leren van de ervaringen van de Alliantie-partners en wetenschappelijke onderbouwing te genereren in samenwerking met de Alliantie-partners.

Yvonne van der Schouw

Algemeen bestuurslid

Professor of Chronic Disease Epidemiology Juliuscentrum, UMC Utrecht

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.