Wie we zijn

'Excellence in nutrition & healthcare'

De Alliantie Voeding is het landelijk expertisecentrum van voeding in de zorg. We realiseren gezondheidswinst, door wetenschappelijke inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar te maken in preventie en zorg. Dit doen we samen met overheden, bedrijven, zorgverzekeraars, zorgorganisaties en kennisinstellingen. In opdracht van het ministerie van VWS werken binnen het nationaal preventieakkoord aan:

  • landelijke uitrol van een gezond voedingsaanbod in zorginstellingen;
  • voedingsadvies op maat voor patiëntgroepen;
  • het inbedden van voeding & preventie in zorgopleidingen.

Voedingsadvies op maat

Goede voeding belangrijk is voor gezondheid. Maar wat is goede voeding als je ziek bent? Welke aanpassingen in de voeding zijn nodig als je ouder wordt? En hoe pas je je eetpatroon aan als dat nodig is? Wij ontwikkelen nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen om voedingsadvies op maat toe te kunnen passen in de zorgpraktijk. In onze projecten spelen we in op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals toename van (chronisch) zieken, zelfmanagement, digitalisering en een veranderend zorgstelsel.

Wetenschap

Wageningen University & Research, met een wereldwijde erkende positie in gezonde voeding, brengt wetenschappelijke kennis in in elk project. De Alliantie Voeding beschikt over unieke faciliteiten om gezondheidseffecten van voeding en bewegen te meten. Topklinisch ziekenhuis Rijnstate versterkt onze academische- en klinische onderzoeksstructuur.


Samenwerken

We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Leden van de kernpartners vormen het bestuur: Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate. Samen met partners Gemeente Ede en zorgorganisatie Opella realiseren we optimale voedingszorg in regio Food Valley. Onze kennis en ervaring delen we binnen en buiten Nederland.

Toepassen in de zorg

Nieuwe innovaties worden ontwikkeld, gevalideerd en toegepast in de zorgpraktijk, binnen én buiten het ziekenhuis. De patiënt en zijn omgeving staan centraal om gezond gedrag te bevorderen. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft zich ontwikkeld tot hét Voedingsziekenhuis tot koploper in goede voedingszorg. Het maaltijdconcept is uitgeroepen tot beste van Nederland.

Organisatie

De Stichting Alliantie Voeding Gelderse Vallei is 3 juli 2007 opgericht door Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding van Wageningen University & Research. In 2017 trad Rijnstate toe als kernpartner en is onze naam gewijzigd naar Stichting Alliantie Voeding in de Zorg. Samen met de strategische partners - zorgorganisatie Opella, Gemeente Ede en Gemeente Wageningen - realiseren we optimale voedingszorg in de regio.

De Stichting Alliantie Voeding in de Zorg wordt geleid door het bestuur. Het Alliantiebureau verzorgt de organisatie, projectinitiatie en communicatie. Zes onderzoeksthema’s vormen de basis: oncologie, darmaandoeningen, ouderen, obesitas, hart- en vaatziekten en metabole stress. Daarnaast ontwikkelen we kennis en innovaties op thema’s zoals persoonlijk voedingsadvies, reuk- en smaak, en bewegen en sport. Dit krijgt inhoud en vorm in onder andere NutriProfiel®, het Reuk- en Smaakcentrum®, het Voedingsziekenhuis® en Eat2Move®.

Bestuur

Tom van Loenhout

Voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg
Cardioloog, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Interventie-cardioloog, Rijnstate

Lees verder

Ellen Kampman

Vice-voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg
Hoogleraar voeding en ziekte, Wageningen University & Research

Lees verder

Renger Witkamp

Secretaris Alliantie Voeding in de Zorg
Hoogleraar nutritional biology, Wageningen University & Research

Lees verder

Flip Kruyt

Penningmeester Alliantie Voeding in de Zorg
Chirurg, Ziekenhuis Gelderse Vallei

Lees verder

Wim van Harten

Algemeen Bestuurslid
Voorzitter raad van bestuur Rijnstate, Hoogleraar kwaliteitsmanagement en zorgtechnologie, Universiteit Twente

Lees verder

Mirjam van't Veld

Algemeen bestuurslid
Voorzitter raad van bestuur, Ziekenhuis Gelderse Vallei

Lees verder

Peter Wahab

Algemeen bestuurslid
MDL-arts, Rijnstate

Lees verder

Ons team

Menrike Menkveld-Beukers

Directeur

Lees verder

Yvonne van Gameren

Communicatieadviseur

Lees verder

Saskia Puijk

Coördinator Projecten en projectleider 'Goede Zorg Proef Je'

Lees verder

Gisette Peters van Ton

Projectmedewerker 'Goede Zorg Proef Je'

Lees verder

Leonie Horne

Projectmedewerker 'Goede Zorg Proef Je'

Lees verder

Mirjam Holverda

Projectmedewerker ‘Goede Zorg Proef Je’ / diëtist Ziekenhuis Gelderse Vallei

Lees verder

Nadia Botros

Projectleider ‘Aandacht voor overgewicht in zorgopleidingen’

Lees verder

Emmelyne Vasse

Projectleider Ouderen & Voeding, Onderzoeksdiëtist Ziekenhuis Gelderse Vallei

Lees verder

Anne Posthuma

Projectspecialist kosten-baten

Lees verder

Michiel Balvers

Projectleider NutriProfiel / hoofd LCMS lab Ziekenhuis Gelderse Vallei / Onderzoeker WUR

Lees verder

Anne Slotegraaf

Projectleider Eetscore, Onderzoeksdiëtist Wageningen University & Research

Lees verder

Elbrich Postma

Projectleider Reuk & Smaak / Promovendus aan Wageningen University & Research

Lees verder

Rieneke Terink

Coördinator Sportinnovator Centrum Nutritional Status & Health

Lees verder

Anne van de Wiel

Projectleider Eat2Move

Lees verder

Oncologie

Ellen Kampman

Vice-voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg
Hoogleraar voeding en ziekte, Wageningen University & Research

Lees verder

Judith ten Have

Promovendus Wageningen University & Research

Lees verder

Koen Manusama

Promovendus Wageningen University & Research

Lees verder

Darmaandoeningen

Ben Witteman

Hoogleraar Nutrition and Intestinal Health in Transitional Care, Wageningen University & Research en MDL-arts Ziekenhuis Gelderse Vallei

Lees verder

Carlijn Lamers

Promovendus Wageningen University & Research en arts-assistent MDL in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Lees verder

Iris Rijnaarts

Promovendus Wageningen University & Research

Lees verder

Geriatrie & Ouderen

Lisette de Groot

Hoogleraar Nutrition and Ageing, Wageningen University & Research

Lees verder

André Janse

Klinisch Geriater, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Promovendus Wageningen University & Research

Lees verder

Charlotte Kramer

Promovendus Wageningen University & Research

Lees verder

Inge Groenendijk

Promovendus Wageningen University & Research

Lees verder

Wout van Orten-Luiten

Projectleider Voeding & Medicijnen / Promovendus Wageningen University & Research

Lees verder

Obesitas

Eric Hazebroek

Hoogleraar Nutrition and Obesity Treatment, Wageningen University & Research / Bariatrisch chirurg Rijnstate

Lees verder

Laura Heusschen

Promovendus Rijnstate/Vitalys en Wageningen University & Research

Lees verder

Yonta van der Burgh

Arts-onderzoeker Vitalys, Rijnstate & WUR

Lees verder

Hart- en vaatziekten

Marianne Geleijnse

Hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten, Wageningen University & Research

Lees verder

Ilse Evers

Projectmedewerker ‘Voed je Beter’ / Promovendus Wageningen University & Research

Lees verder

Esther Cruijsen

Promovendus Wageningen University & Research

Lees verder

Kristel Polhuis

Promovendus, Wageningen University & Research

Lees verder

Metabole stress

Arthur van Zanten

Hoogleraar voeding bij metabole stress, Wageningen University & Research / Internist-intensivist Ziekenhuis Gelderse Vallei

Lees verder

Hanneke Moonen

Promovendus Wageningen University & Research / Arts-assistent Intensive Care/Heelkunde in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Lees verder

Rianne Slingerland-Boot

Promovendus Wageningen University & Research, arts-assistent

Lees verder
#Publicatie | Wie gezond eet krijgt voldoende vitamine B12 en foliumzuur binnen, ook bij een actieve leefstijl.… https://t.co/XXqUqD3E4w
RT @OostingEllen: Researchlunch in ZGV over (het meten van) spierfunctie in wetenschap en praktijk. Veel goede ideeen en kennis uitgewissel…
RT @PallasHrc: We hebben veel reacties ontvangen, maar kunnen nog extra input gebruiken van zorghulpen/helpenden, artsen en verpleegkundig…

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.