08 JUNI 2018

Voeding en bewegen bij IBD

In maart is Carlijn Lamers gestart als promovendus op de afdeling MDL-ziekten van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het doel van haar onderzoek is om wetenschappelijk onderbouwde adviezen cq richtlijnen te kunnen geven aan mensen met IBD op het gebied van voeding en bewegen. Prof. Witteman, hoogleraar voeding en darmgezondheid in transmurale zorg en MDL arts, is haar promotor.

Voeding en bewegen bij IBD

Carlijn studeerde in 2016 af als arts aan de Universiteit van Utrecht. Na haar afstuderen is ze in Ziekenhuis Gelderse Vallei gaan werken bij de Interne Geneeskunde, waaronder de MDL. Afgelopen maart maakte ze de overstap naar onderzoek rondom voeding en beweging bij mensen met chronische inflammatoire darmziekten (IBD). Wel blijft ze naast haar onderzoek één dag per week als arts op de poli MDL van Ziekenhuis Gelderse Vallei werken. ‘Voeding en bewegen in relatie tot ziekte komen tijdens de opleiding tot arts weinig aan bod. Dit is een mooie kans om mijzelf hierin te verdiepen en te ontwikkelen,’ aldus Carlijn.


Inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekten (IBD) is een verzamelnaam voor een aantal chronische ontstekingsziekten, waaronder de ziekte van Crohn (CD) en colitis ulcerosa (UC). De incidentie van IBD is de afgelopen vijftig jaar flink gestegen in landen met een westerse levensstijl. Medicatie is vaak duur, niet altijd  effectief en brengt regelmatig bijwerkingen met zich mee. Zo’n zeven op de tien patiënten met IBD hebben het idee dat  hun ziektesymptomen worden beïnvloed door wat ze eten. Toch is er in de huidige behandelingsrichtlijnen nog maar weinig aandacht voor voeding.  Bij lichaamsbeweging zijn er aanwijzingen voor een positief effect op zowel het ziekteverloop als de kwaliteit van leven bij mensen met IBD. Maar er is meer kennis nodig om patiënten specifieke adviezen te kunnen geven rond de intensiteit, frequentie en het soort oefeningen dat ze kunnen doen.

Het onderzoek

Het doel van haar onderzoek is om wetenschappelijk onderbouwde adviezen cq richtlijnen te kunnen geven aan mensen met IBD op het gebied van voeding en bewegen . Er wordt veel geschreven over voeding en bewegen  bij IBD, maar er is nog weinig bewijs over wat echt effectief is. Middels vragenlijsten en gecontroleerd onderzoek hopen ze te ontdekken met welke voeding en welke mate en intensiteit van beweging de klachten en ontsteking verminderen en de kwaliteit van leven verbetert, door: 

  1. het bepalen van het effect van een ontstekingsremmend dieet als add-on therapie (naast de standaard medische behandeling) bij patiënten met IBD. Effectmaten: frequentie, duur en ernst van opvlammingen, ontstekingswaarden, medicatiegebruik, de kwaliteit van leven;
  2. het opstellen van een beweegadvies (zowel qua hoeveelheid als soort en intensiteit) voor IBD-patiënten dat bijdraagt aan een lagere ziekteactiviteit en een hogere kwaliteit van leven.


Samenwerking

Dit onderzoek, gefinancierd vanuit Eat2move, is een samenwerking tussen de Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling fysiologie van het RadboudUMC. Prof Witteman is haar promotor.  Daarnaast wordt Carlijn begeleid door Dr. Nicole de Roos van Wageningen University & Research en Prof. Hopman, via Eat2move. Verder werken ze samen met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland voor het werven van mensen met IBD.RT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.