• Begin
  • 13 oktober 2022
  • 17:00 uur
  • |
  • Einde
  • 13 oktober 2022
  • 21:00 uur
  • |
  • Locatie
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede

21e Food for Thought - Blik op de toekomst: gepersonaliseerde voeding voor elke patiënt

Food for Thought is de wetenschaps- en netwerkavond van Alliantie Voeding in de Zorg, die voedings-wetenschap en zorg samenbrengt. Deze 21e Food for Thought is een speciale lustrumeditie vanwege ons 15-jarig bestaan. Hierin richten we onze blik op de toekomst: gepersonaliseerde voeding voor elke patiënt. Food for Thought is een interne bijeenkomst voor onderzoekers en zorgprofessionals van onze kernpartners Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV), Rijnstate en Wageningen University & Research (WUR). Voor andere partners van Alliantie Voeding in de Zorg is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

21e Food for Thought - Blik op de toekomst: gepersonaliseerde voeding voor elke patiënt

Heb je je niet aangemeld voor Food for Thought, maar wel interesse? Mogelijk is er nog een plekje. Mail Laura Zantman om de mogelijkheden af te stemmen. 

Al 15 jaar zetten wij ons in om met voeding de gezondheid te bevorderen, in en vanuit de zorg: altijd patiëntgericht en evidence based. En met als doel: gezondheidswinst! Door wetenschap en zorg samen te brengen maken we nieuwe kennis sneller toepasbaar in de zorg. Met het thema ‘Blik op de toekomst: gepersonaliseerde voeding voor elke patiënt’ willen we je inspireren en mee laten denken over toekomstig voedingsonderzoek.

Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor de gezondheid. Meer volgens de Schijf van Vijf gaan eten is bij vrijwel alle chronische aandoeningen zinvol. Sommige aandoeningen vragen meer specifieke aanpassingen in de voeding. Persoonlijke aanpassingen vergroten de kans dat mensen daadwerkelijk hun voeding aanpassen en gezondheidswinst ervaren. Daarnaast levert voeding ziekte-overstijgende gezondheidseffecten, zoals een verbetering van de kwaliteit van leven. Tegelijkertijd kan ziekte ook de voedingsinname en –status beïnvloeden. Het onderstreept het belang van voedingsonderzoek binnen de zorg: als toevoeging aan bestaande behandelingen van chronische aandoeningen, bij herstel of bijvoorbeeld rondom een operatie. Voedingsonderzoek vraagt vaak om andere onderzoeksvormen dan bijvoorbeeld geneesmiddelenonderzoek. Bovendien is het essentieel dat resultaten snel implementeerbaar zijn. Als we de voedingskennis die beschikbaar is niet toepassen, doen we immers veel patiënten tekort.

Hoe nemen we bovenstaande mee in het voedingsonderzoek van de toekomst? Hoe zorgen we ervoor dat de nieuwe kennis goed aansluit op de huidige zorgvraag? Hoe geven we onderzoeksresultaten een plaats in richtlijnen? Hoe zorgen we voor gepersonaliseerde voeding? Onze sprekers zijn ervaren en ambitieuze onderzoekers van de toekomst. Zij delen hun onderzoeksaanpak en – ervaringen met onderzoek in de kliniek. En vragen jouw input op hun plannen. Samen kunnen we werken aan nieuw voedingsonderzoek, gericht op impact in de zorg.

Ga hier naar het programma >>>>

Tijdens het buffet bij de inloop, in de pauze en bij de borrel is er volop ruimte om kennis uit te wisselen, voortgang van projecten bespreken en te netwerken. We hopen op veel vragen en discussie om zo samen tot nieuwe projecten te komen. De avond is bedoeld voor onderzoekers, medische staf, diëtisten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en andere professionals van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en Wageningen University & Research. Ben je partner van Alliantie Voeding in de Zorg en wil je ook meedenken? Meld je dan bij Gerda Pot, programmacoördinator. I.v.m. het beperkte aantal plaatsen in de zaal kan het zijn dat we een selectie moeten maken.

Heb je vragen over deze lustrumeditie van Food for Thought? Mail dan naar Gerda Pot
Kom jij meedenken over de toekomst van voedingsonderzoek? Meld je hieronder aan!