Op 6 en 7 november 2025 vindt het Dutch Congress of Rehabilitation Medicine (DCRM) plaats in het Beatrixtheater in Utrecht. Tijdens het congres vindt er op donderdag 6 november (14:15–15:45 uur) een mini-symposium plaats over ‘Voeding – het ontbrekende puzzelstuk bij neuromusculaire aandoeningen’ (parallelsessie B). In deze sessie verkennen experts hoe voeding een grotere rol kan spelen binnen de revalidatiezorg voor mensen met een neuromusculaire aandoening. Aan bod komen onder meer het meten van energiebehoefte en lichaamssamenstelling, recente inzichten over het microbioom, en praktische handvatten voor de spreekkamer. Daarbij wordt een bredere kijk geboden op de integratie van voeding in multidisciplinaire revalidatiezorg en wordt de klinische vertaalslag gemaakt van huidige kennis naar de dagelijkse praktijk. Sprekers zijn dr.ir. Renate Winkels (WUR), PhD-kandidaten Merle Kuiper (UMCU) en Tamara de Haas (Amsterdam UMC), dr. Heidi Zweers (Radboudumc), onder voorzitterschap van dr. Willeke Kruithof (UMCU).
Lees meer
Een week met acties en initiatieven om aandacht te vragen voor ondervoeding en het belang van tijdige screening en behandeling. Ondervoeding raakt aan vitaliteit, en ook aan deelname aan het dagelijks leven. Daarom willen we ook dit jaar met heel veel organisaties en breed in de maatschappij het bewustzijn en kennis vergroten en gebruik van praktische tools stimuleren.
Lees meerIn de Week tegen Ondervoeding organiseert ESPEN online webinars. Wereldwijd worden in deze week activiteiten georganiseerd om het bewustzijn over ondervoeding te vergroten. Een van de sprekers is Marian de van der Schueren.
Lees meerDrs. Willemijn Faber, revalidatiearts, promoveert op onderzoek naar neurogene darmproblemen bij dwarslaesiepatiënten. Deze neurogene darmproblemen komen veelvuldig voor en hebben grote impact op de kwaliteit van leven. In haar promotieonderzoek wordt gekeken of er afwijkingen zijn van het microbioom en of probiotica of een gericht voedingsadvies dit probleem kunnen verminderen.
Lees meerOp 14 en 15 November vinden de Nederlandse Diëtistendagen plaats, deze keer met als thema “Maak impact”. Dit congres is er voor en door diëtisten en wil ondersteunen in hoe als diëtist de rol te nemen in een veranderend zorglandschap waarin voeding steeds een belangrijkere rol speelt.
Lees meerDeze cursus gaat in op de laatste wetenschappelijke ontdekkingen rondom leefstijlfactoren (met een zwaartepunt op voeding), om hersengezondheid, bij het ouder worden, te bevorderen. Vanuit verschillende perspectieven en kennisinstellingen wordt dit boeiende thema benaderd. Van epidemiologie en diëtetiek tot nutritionele neurowetenschap, om te verkennen hoe (nutritionele) biomakers, dieetstrategie, leefstijlinterventies, darm-hersensignalering allemaal bijdragen aan hersenveroudering, maar ook het voorkomen -of- vertragen van (het krijgen) van dementie. Ook gaan we dieper in op de ziekte van Parkinson. Krijg waardevolle en toepasbare inzichten van experts in het werkveld, zoals gerespecteerde onderzoekers, docenten, en diëtist-onderzoekers. Zij delen baanbrekend onderzoek en praktische strategieën, gericht op het behouden van cognitieve functies bij het ouder worden.
Lees meer
Alleen op uitnodiging - De Alliantie Voeding in de Zorg organiseert Ronde Tafels om de kernpartners te verbinden en projectontwikkeling te stimuleren en voor 2025 zullen we dit richten op Darmen. In deze Ronde Tafel sessie vertellen onderzoekers van Wageningen Universiteit over diverse studies naar voeding en darmziekten, darmhormonen, microbioom, etc. Met verschillende medisch specialisten willen we nagaan waar kansen liggen in samenwerking, klinische vraagstukken inbrengen en/of inzichten uit onderzoek. Genodigden: onderzoekers en zorgprofessionals van Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen Universiteit en UMC Utrecht.
Lees meer
Alleen op uitnodiging - Alliantie Voeding in de Zorg organiseert Ronde Tafels om de kernpartners te verbinden en projectontwikkeling te stimuleren. Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan in gesprek met artsen, onderzoekers en diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate/Vitalys, en UMC Utrecht/WKZ over het thema Voeding en kinderen en gezonde start.
Lees meer
Food for thought is de wetenschaps- en netwerkavond van Alliantie Voeding in de Zorg. Door wetenschap en zorg samen te brengen maken we nieuwe kennis sneller toepasbaar in de zorg. Met het thema ‘Ondervoeding en voedingsstatus: van kennis naar praktijk ’ willen we inspireren en informeren over het thema voedingsstatus en ondervoeding. Sinds dit jaar bundelen de Alliantie Voeding in de zorg en het Kenniscentrum Ondervoeding hun krachten en verstevigen de samenwerking.
Lees meer
Hoe maken we leefstijl een vanzelfsprekend onderdeel van het zorgonderwijs? Alliantie Voeding in de Zorg is mede organisator van het congres Leren & leefstijl: Bouwstenen voor zorgonderwijs op 26 november 2025. Dé ontmoetingsplek voor iedereen die zich inzet voor toekomstbestendig zorgonderwijs (mbo, hbo, wo).
Lees meer
A dream diet? Voedingskwaliteit en slaap in de algemene bevolking en in mensen die gediagnostiseerd en behandeld zijn voor chronische ziekten: observationeel onderzoek en interventie studies.
Lees meerDeze cursus is ontwikkeld om kennis uit de wetenschap rondom darmmicrobioom, het immuunsysteem en de hersenen toepasbaar te maken voor werkende professionals. Dit thema wordt belicht in de context van ziekten. Wageningen Academy is het instituut binnen Wageningen University & Research (WUR) dat programma's organiseert die gericht zijn op live long learning.
Lees meerOnze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig