Goede voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van cliënten in de langdurige zorg. Zo komt ondervoeding vaak voor in de ouderenzorg, terwijl cliënten met een verstandelijke beperking of psychische aandoening juist regelmatig kampen met overgewicht, mede door medicatiegebruik. Tegelijkertijd draagt de zorgsector bij aan klimaatverandering en milieubelasting: 7% van de nationale CO₂-voetafdruk en 4% van het afval komt uit de zorg. Dat biedt dus kansen om met voeding verschil te maken voor zowel mens als planeet, in lijn met de ambities uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Daarom start eind 2025 het project Versnelling Voedseltransitie Langdurige Zorg waarin we verder bouwen op de expertise en structuur van Goede Zorg Proef Je.
Gelukkig bieden zorginstellingen steeds vaker gezonde en duurzame maaltijden voor hun cliënten. Echter zij ervaren vaak nog onvoldoende draagvlak en kennis om deze transitie effectief en blijvend door te voeren. Er is een groeiende behoefte aan praktische inzichten en ondersteuning om het voedingsaanbod te verbeteren en af te stemmen op de specifieke behoeften van verschillende doelgroepen bij de diverse woon- en kookvormen.
Door kennis te verzamelen, te delen en samen te werken aan vraagstukken zal een brede veranderbeweging in gang worden gezet. Zorginstellingen kunnen deelnemen aan pilots om de kansen en uitdagingen in kaart te brengen op het gebied van voedselverspilling, eiwittransitie, CO₂-uitstoot en het voldoen aan de Schijf van Vijf-richtlijnen. Zorginstellingen die al zelfstandig aan de slag zijn gegaan met deze thema’s kunnen deelnemen aan een borgingstraject om blijvende veranderingen te verankeren in hun werkprocessen. Ook wordt kennis over de voedingsspecifieke behoeften van doelgroepen praktisch toegepast. De opgedane inzichten vormen de basis voor praktische hulpmiddelen en tools die voor de gehele sector beschikbaar komen. Zo maken we samen gezonde en duurzame voeding de norm in de langdurige zorg – voor cliënten, medewerkers, milieu en een toekomstbestendige zorg.
Wil je meer weten?
Neem contact op met Lies Cuppers, projectcoördinator vanuit Alliantie Voeding in de Zorg / Goede Zorg Proef Je.
Type
Overige
Bron
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/gezonde-en-duurzame-voedingsinterventies-in-de-zorg.pdf
Auteur(s)
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Verschijningsdatum
September 2025
Type
Vakmedia
Bron
Auteur(s)
Rachel van der Lught
Verschijningsdatum
Juni 2025
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig