03 APRIL 2025
Het doel van de koksnetwerkbijeenkomst is om de kennisuitwisseling tussen koks van ziekenhuizen en zorginstellingen die deelnemen in Goede Zorg Proef Je® te versterken en de transitie naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod te versnellen.
Josefien Kursten: “Mooi dat het netwerk van koks nu bestaat! Goede voeding is van cruciaal belang voor herstel. Dat koks op deze manier hun kennis delen, juichen we van harte toe. Wanneer je patiënten vraagt, is eten vaak het hoogtepunt van hun dag, samen met de zorg van de voedingsassistenten. Dit verdient dan ook alle lof en waardering!”
Koksnetwerk
Begin dit jaar is het kernteam van het koksnetwerk opgericht. Dit bestaat uit Eric-Jan Wissink (UMC Utrecht), Ivar Kronenburg (Rode Kruis Ziekenhuis), Cees Neefjes (Dijklander Ziekenhuis), Paula Groeneveld (Dijklander Ziekenhuis), Jelte Kuipers (Meander MC) en Kees van der Wal (St. Antonius), en wordt gecoördineerd door Iris de Koning van Alliantie Voeding in de Zorg.
“Deze koks zijn enorm gepassioneerd, met een groot hart voor zowel eten en drinken als voor de zorg. Elk van hen neemt een specifiek thema op zich voor de koksnetwerkbijeenkomsten, zoals zoutbeperkt koken, smaakgestuurd koken en de gezonde eiwittransitie,” zegt Iris de Koning. “De belangstelling voor deze bijeenkomst over ‘gezonde, eiwitrijke tussendoortjes’ was enorm! Binnen de kortste keren was het maximale aantal deelnemers bereikt, wat het enthousiasme onder de koks uit andere instellingen duidelijk weerspiegelt.”
Gezond en eiwitrijk
Alle deelnemende koks hadden gezonde, eiwitrijke tussendoortjes voorbereid en meegebracht naar de bijeenkomst. Sommige gerechten worden al geserveerd aan patiënten, terwijl andere speciaal voor deze gelegenheid waren gemaakt en voor het eerst geproefd werden. Het creëren van een lekker, gezond en eiwitrijk tussendoortje dat aan de richtlijnen voldoet, is geen gemakkelijke taak. Vaak is het een samenspel tussen de koks en diëtisten, wat tijd en creativiteit kost. Daarom is het zo waardevol om van elkaar te leren. Eric-Jan Wissink zegt: “We willen allemaal hetzelfde, dus waarom zou ik mijn kennis niet delen?”
Kennisdeling
Dit jaar organiseert Goede Zorg Proef Je nog drie bijeenkomsten voor koks om kennis te verdiepen en te delen. Met dit netwerk en de vele andere bijeenkomsten en werkgroepen binnen Goede Zorg Proef je werken we aan de integratie van gezond en duurzaam en dragen we bij aan de ambities van het Nationaal Preventieakkoord, Integraal Zorgakkoord en Greendeal Duurzame Zorg 3.0.
Goede Zorg Proef Je is een programma van de Alliantie Voeding in de Zorg. UMC Utrecht is een voorhoedeziekenhuis en een van de kernpartners van Alliantie Voeding in de Zorg. Samen zetten we ons in voor optimale voedingszorg en delen we opgedane kennis en ervaring zowel nationaal als internationaal.
Meer lezen:
• RIVM erkent eerste duurzame interventie Goede Zorg Proef Je
• UMC Utrecht: het nieuwe menu een maaltijd met smaak
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig