20 MAART 2018

Eetprikkels belicht vanuit wetenschap en praktijk

Meer dan 235 diëtisten, wetenschappers en andere voedings- en zorgprofessionals kwamen bij elkaar op 19 maart 2018 voor congres VoedingNederland2018 in de Jaarbeurs, Utrecht. Zij volgden een, afwisselend en leerzaam programma op het gebied van fysiologie, (neuro)psychologie en regulatie van de eetprikkel. Prof. Kees de Graaf, dagvoorzitter, stipte in zijn opening de onbalans in eetprikkels aan: ‘Er zijn teveel prikkels die ons stimuleren te eten en te weinig die ons doen stoppen.'

Eetprikkels belicht vanuit wetenschap en praktijk

Na de opening door de Wageningse hoogleraar sensoriek en eetgedrag verzorgde Esther Aarts (Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag / Radboud Universiteit) een plenaire presentatie. Zij ging verder in op de onbalans in eetprikkels, veroorzaakt door onder andere beloningsanticipatie, gewoonte en afleiding. Haar onderzoek richt zich daarom op de controle & beloningsgebieden in de hersenen van mensen met obesitas. ‘Grotere bewustwording van de prikkels die overeten stimuleren, kan de weerbaarheid ertegen mogelijk vergroten,’ aldus Aarts.

De animo voor deelname aan de PosterPitches en de Young Professional Award was groot dit jaar. Er waren twaalf posterinzendingen en elf ingediende voorstellen voor de Young Professional Award. De aanwezige voedingsprofessionals gaven aan veel nieuwe en praktische inzichten op VoedingNederland 2018 te hebben gekregen en dat het event hun netwerk versterkt. Zie hier een foto-impressie van de dag. 

Posterprijs voor bariatrisch onderzoek 

‘Meer dan 100.000 mensen in Nederland hebben een bariatrische operatie ondergaan. Een bariatrische ingreep is veelal succesvol om af te vallen, al is er ook een groep die niet afvalt, of zelfs weer aankomt’ sprak Edo Aarts (Rijnstate) later op de dag. Vanuit de bariatrische onderzoekssamenwerking tussen Rijnstate en Wageningen University & Research waren twee posters ingediend. De poster van Laura Heusschen, met als titel ‘Worth the wait? The effect of surgery-to-conception interval on pregnancy after bariatric surgery’, won de posterprijs. Haar poster werd bestempeld als klinisch relevant onderzoek. Het advies dat eruit volgt is om minimaal 1 jaar te wachten met zwangerschap nadat een bariatrische ingreep is uitgevoerd. Laura Deden, was de tweede genomineerde uit het bariatrische onderzoeksteam. Haar poster had de titel ‘Taste makes waist? The relationship between dietary intake and weight loss after bariatric surgery’. In totaal waren er zes posters genomineerd en werden er boeiende PosterPitches gegeven. Zie onderin dit bericht meer over de zes genomineerde posters.

De Young Professional Award

De Young Professional Award zet jong, prikkelend talent in het zonnetje. Dit jaar werd deze gewonnen door Nathalie Michels (Genth University) met haar onderzoek over stress-eten bij jongeren, waarbij ze zowel naar psychologische als fysiologische verklaringen keek. Verder waren ook de volgende twee professionals genomineerd voor de Young Professional Award:

  • Janet van den Boer | Wageningen Universiteit & Research| Langzamer eten maakt minder eten makkelijker 
  • Linda Vissers | Julius Centrum, UMCU | Mendeliaanse Randomisatie: Een waardevolle onderzoekstechniek voor voedingsepidemiologie

Deelsessies

In de deelsessies spraken onder meer Sanne Boesveldt en Emely de Vet van Wageningen University & Research. Boesveldt, assistant professor sensoriek en eetgedrag, ging in op de beïnvloeding van eetgedrag door chemo-sensorische signalen. Geur en smaak hebben zowel een hedonistisch als ook een functionele rol. ‘Wat we lekker vinden bepaalt onze voedingsinname en daarmee onze voedingsstatus. Geur en smaak geven ons informatie over voedselopname- en regulering.’ Boesveldt is ook betrokken bij het Reuk- en Smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei, een initiatief van de Alliantie Voeding in de Zorg. De Vet, persoonlijk hoogleraar gezondheidscommunicatie, ging in op de vraag waarom mensen (on)gezond gedrag vertonen en hoe interventies daarop afgestemd kunnen worden. Ze noemde dat verleiding er altijd is, voor iedereen in onze maatschappij. Daarbij is het niet de individu OF de omgeving, maar is er altijd interactie tussen die twee.Verder waren er nog boeiende lezingen van Esther Aarts (Donders Instituut / Radboud), Erica van den Akker (ErasmusMC), Anne Roefs (Universiteit Maastricht), Judith Haffmans (PsyQ) en Laura Steenbergen (UvA). De dag werd afgesloten door Prof. Rob Holland (Radboud) over de neuropsychologische mogelijkheden voor prikkelregulatie. ‘Voorlichting is niet voldoende om mensen andere keuzes te laten maken en gedrag te veranderen,’ aldus Holland. ‘Het is noodzakelijk om ook de omgeving aan te pakken. Maar het meest effectief lijkt het om duidelijke doelen te formuleren voor de momenten dat de verleiding toeslaat.’

Genomineerde Posters VoedingNederland 2018

  • Astrid van Langeveld – Wageningen UR - A matter of taste? The taste profile of diets.
  • Elbrich Postma – Wageningen UR - Changes in smell, taste and food preferences in colorectal cancer patients undergoing chemotherapy.
  • Laura Deden - Rijnstate - Taste makes waist? The relationship between dietary intake and weight loss after bariatric surgery.
  • Laura Heusschen - Rijnstate - Worth the wait? The effect of surgery-to-conception interval on pregnancy after bariatric surgery.
  • Laura van der Velde - LUMC - Voedselonzekerheid in Den Haag | Karakteristieken van voedselonzekere families in de Haagse krachtwijken
  • Marlou Lasschuijt – Wageningen UR - Effects of oro-sensory exposure on cephalic phase responses and satiation


De winnaar werd bepaald voor 50% door jury en voor 50% door de deelnemers van het congres. De Jury bestond uit:

  • voorzitter:Everdien van der Leek, diëtist, gezondheidswetenschapper, Corpus Mentis
  • Everdien Foodcoaching, Leiden (NVD)
  • Eva Corpeleijn, Associate Professor, UMCG, Groningen (NAV)
  • Sonja van Oers, docent/onderzoeker, HAN, Nijmegen (NVVL)
  • Lieke van Soest, diëtist. Diëtistenpraktijk, ‘s-Heerenberg (DCN)

VoedingNederland2018

Congres VoedingNederland2018 is een initiatief van Alliantie Voeding in de Zorg, Nederlandse Vereniging van Diëtisten(NVD), Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV) en de NVVL, network for food experts. De organisatie is in handen van PIT Actief. Namens de Alliantie Voeding zitten in de programma commissie:

  • Prof.dr. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en chronische ziekten, Wageningen University & Research 
  • Mariëlle de Rijk MSc, promovendus, Wageningen University & Research
  • Prof.dr. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en farmacologie, Wageningen University & Research
  • Prof.dr. Ben Witteman, MDL-arts, hoogleraar Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei

Zie ook de website van VoedingNederland. 


Contact: Yvonne van Gameren, Alliantie Voeding in de Zorg


Gerjan Navis 'De praktijk juist omarmen als studieobject en veel meer voedingsonderzoek doen in de zorgsector.'… https://t.co/F52rdWsqux
#GLI Slimmer zet via basisverzekering zorgprofessionals in om leefstijl van patiënten te verbeteren. Gezonder te et… https://t.co/4STFadua9t
RT @voeding_at_WU: Deelnemers gezocht voor de Hipp studie, 18-65 jaar, BMI tussen 18-30, €410 vergoeding, meer info: https://t.co/FBIMJBIyM…

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.