26 JUNI 2021

Innovatie in Nederland: er gebeurt enorm veel

Ruim een jaar stond de Nederlandse economie, logistiek en gezondheidszorg in de coronastand, maar achter de schermen was COVID-19 juist een enorm aanjager voor vernieuwing en innovatie. Ook voor veranderingen in de gezondheidszorg.

Innovatie in Nederland: er gebeurt enorm veel

In een speciale editie van Topic met als thema Innovatie in Nederland lees je onder andere over slimme manieren waarop medische innovaties de druk op de zorg kunnen verminderen en de kosten beheersbaar houden.

Lees hier digitaal de publicatie die is gedistribueerd met de Trouw.
In deze publicatie staan ook het artikel 'Maak voeding onderdeel van de behandeling' en een interview met Remy Bemelmans, internist-vasculair geneeskundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei en betrokken in onze onderzoeken. Beide artikelen zijn hieronder te lezen.


Maak voeding onderdeel van de behandeling

Aandacht voor voeding levert gezondheidswinst, juist ook voor wie al een ziekte heeft. In Nederland gaat dat om veel mensen: zo hebben 9,9 miljoen mensen een chronische ziekte en meer dan 1,5 miljoen mensen maakten afgelopen jaar een Covid-19 infectie door. Goede voeding draagt bij aan herstel en een betere kwaliteit van leven. Wie ziek is verwacht optimale zorg. Voeding is daar onderdeel van.

Gezondheidswinst door inzet van voeding en leefstijl voor, tijdens en na het ziekenhuis. Daar zet het expertisecentrum Alliantie Voeding in de Zorg op in. Goede voeding is belangrijk in de behandeling en bij het herstel. Soms is iets extra’s nodig, bijvoorbeeld eiwitten, calorieën of vitaminen. In onze onderzoeksprojecten werken voedingswetenschappers van Wageningen University & Research samen met zorgprofessionals, zoals artsen, diëtisten en fysiotherapeuten. De resultaten maken we toepasbaar in de zorg. In opdracht van het Ministerie van VWS werken we aan voedingsadvies op maat voor patiënten en aan een gezonder voedingsaanbod in de zorg.

Voedingsadvies op maat 
Patiënten hebben baat bij voedingsadvies op maat. Dat vraagt om meer kennis van de rol van voeding bij verschillende ziekten. Onze onderzoeken naar bijvoorbeeld fysiologie, het microbioom en gedrag geven inzicht hierin. Elke patiënt heeft iets anders nodig om daadwerkelijk een verandering in het eetpatroon te kunnen maken. De inzet van technologie biedt volop kansen. Zo geeft de zelfmanagement-tool Eetscore patiënten persoonlijk advies om gezonder te gaan eten. De online vragenlijst geeft ook de zorgverlener inzicht in de voedingsgewoonten van de patiënt. Zo maakt Eetscore voeding bespreekbaar in de spreekkamer.

Hart- en vaatziekten
Welke voedingsadviezen kunnen we geven aan patiënten met hart- en vaatziekten? Daarover is nog weinig bekend. In de Voed je Beter interventiestudie onderzoeken we het effect van de Richtlijnen Goede Voeding in deze patiëntengroep. Naast fysieke factoren, zoals bloeddruk en cholesterol, wordt ook de kwaliteit van leven onderzocht. Door het zorgpad in Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate in kaart te brengen, wordt het toepassen van de onderzoeksresultaten in de zorgpraktijk voorbereid.

Reuk- en Smaakcentrum
Reuk- en smaakstoornissen kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een Covid-19 infectie, door een chronische ziekte of door medicijngebruik. Het unieke Reuk- en smaakcentrum onderzoekt de gevolgen hiervan op de hersenen en eetgedrag. In Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn de smaakvoorkeuren van kankerpatiënten in kaart gebracht. Op basis daarvan ontwikkelden de koks proefbordjes, waarmee kankerpatiënten producten en smaken kunnen uitproberen.


In gesprek met Remy Bemelmans

internist-vasculair geneeskundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kun je de Alliantie Voeding in de Zorg introduceren?
“Dit is een samenwerking tussen wetenschappers van Wageningen University & Research en zorgverleners in ziekenhuizen. De samenwerking gaat twee kanten op: wetenschappelijk onderzoek wordt vertaald naar de praktijk én andersom. Ik zie bijvoorbeeld veel patiënten met hart- en vaatziekten en overgewicht. Als dokter probeer ik iedere patiënt ervan te overtuigen dat het loont om met voeding en leefstijl aan de slag te gaan. Daarom werk ik mee aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van voedingsadviezen voor patiënten.”

Wat is het belang van de Voed Je Beter-studie?
“Dit is een studie waarin we het effect van voeding bij patiënten met hart- en vaatziekten onderzoeken. Vaak krijgen zij een cocktail van medicijnen, maar patiënten vragen ook aan mij wat ze zelf kunnen doen met hun voeding. Er zijn nog geen toegespitste voedingsadviezen voor deze patiëntengroep, maar in het algemeen kun je door – soms al kleine – verbeteringen aan te brengen in het eetpatroon, toch gunstige effecten bereiken.  In de Voed Je Beter-studie gaan we concreet onderzoeken wat we met voeding kunnen bereiken bij deze patiëntengroep.”

Wat is de Eetscore?
“De Eetscore is een gevalideerde online vragenlijst waardoor patiënten en hun behandelaars inzicht krijgen in het eetpatroon van die patiënten. Een patiënt ziet door de Eetscore niet alleen of hij bijvoorbeeld te weinig groente, fruit of noten eet, maar ook wat hij eraan kan veranderen, met een voedingsadvies op maat. Artsen hebben weinig tijd; met de Eetscore kunnen we voeding snel en goed bespreekbaar maken in de spreekkamer."
#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.