08 JUNI 2021

Maak onze eetomgeving gezonder

Het is tijd voor gezonde voeding! Dat vinden vele organisaties, wetenschappers en gemeenten. Het toekomstig kabinet kan inzetten op een gezonde eetomgeving. Alliantie Voeding in de Zorg werkt in het project Goede Zorg Proef Je aan het verbeteren van het voedingsaanbod in ziekenhuizen en zorginstellingen en steunt daarom de recente initiatieven van de Gezonde Generatie die oproepen tot een betere eetomgeving.

Maak onze eetomgeving gezonder

Ongezond eten en drinken draagt bij aan meer ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Het veroorzaakt bijna 13.000 doden per jaar en leidt tot overgewicht: al bijna de helft van de Nederlandse volwassen heeft overgewicht, net als 1 op de 8 kinderen. Het nieuwe kabinet kan het systeem aanpassen dat een ongezonde leefstijl in stand houdt en één van de oorzaken is van een slecht voedingspatroon. ‘Wij werken aan een beter voedingsaanbod in de zorg met ons project Goede Zorg Proef Je. Maar wij delen uiteraard ook de visie dat een gezonder eetpatroon veel breder moet worden ingezet en al begint bij kinderen,’ aldus Menrike Menkveld, directeur Alliantie Voeding in de Zorg.

Brief aan informateur

Eind april ondertekende Menrike namens Alliantie Voeding in de Zorg een brief van de Gezonde Generatie aan ex-informateur Tjeenk Willink, met drie concrete voorstellen:

1. Verplichte afspraken met fabrikanten en supermarkten om bewerkte voedingsmiddelen jaar op jaar gezonder te maken.

2. Kindermarketing alleen voor producten die passen in de Schijf van Vijf.

3. Een suikertaks op frisdrank.

Lees de brief >>>

Petitie

Ook steunt Alliantie Voeding in de Zorg de petitie die zal worden aangeboden aan het nieuwe kabinet. De petitie en bijbehorende campagne roepen het nieuwe kabinet op om voedselfabrikanten en supermarkten met regelgeving te dwingen hun producten gezonder maken, door bijvoorbeeld jaarlijks de hoeveelheid suiker, zout en verkeerd vet in ons voedsel verlagen, waarop ook gecontroleerd wordt.

Onderteken de petitie >>>

Kamerbrief 

Recent informeerde demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis de Tweede Kamer over de noodzaak van een betere eetomgeving. Daarbij benoemde hij dat uit onderzoek blijkt dat maatregelen die gericht zijn op de gehele bevolking, zoals belasting op suikerhoudende dranken, effectiever zijn in het stimuleren van de goede voedselkeuzes dan maatregelen waarbij de verantwoordelijkheid voor gedragsverandering bij het individu wordt gelegd.


Update 15 juni

Op 15 juni overhandigden de initiatiefnemers de petitie aan de Tweede Kamer. Met 15.838 handtekeningen roepen ze daarmee het nieuwe kabinet op om onze eetomgeving gezonder te maken.

Meer lezen"Zorg met een integrale en langdurige aanpak voor brede maatschappelijke en individuele gezondheidswinst” aldus… https://t.co/woJ2aF2JE7
#VoedingNL2021 | Het was een duidelijke boodschap tijdens het congres: Verzadigd vet is een risicofactor voor hart-… https://t.co/Q61tpK1uAY
Luistertip! Deze podcasts van @nvzziekenhuizen Ziekenhuizen over preventie en digitale zorg in beeld gebracht via… https://t.co/rGdIduRhTG

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.