11 MAART 2018

Ouderen in Bennekom en Ede willen fit blijven met ProMuscle in de Praktijk

Soepel opstaan uit een stoel en zonder moeite de trap oplopen. Ouderen die meedoen aan leefstijlprogramma ProMuscle in de Praktijk verwachten dit nog een tijd zelfstandig te kunnen doen. Afgelopen maand is er in Bennekom en Ede een groep vijfenzestigplussers gestart met deelname aan dit innovatieve leefstijlprogramma. De combinatie van krachttraining met eiwitrijke voeding bevordert de spierkracht en –functie waardoor ouderen langer zelfredzaam blijven.

Ouderen in Bennekom en Ede willen fit blijven met ProMuscle in de Praktijk

Promuscle in de Praktijk

Het doel van het project ProMuscle in de Praktijk is om middels een leefstijlprogramma ouderen te helpen zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de combinatie van krachttraining en voldoende eiwit in voeding helpt om spieren gezond te houden. In het project is een leefstijlprogramma ontwikkeld waar deze elementen in zitten.

Zorgorganisatie Opella en gemeente Ede, partners van de Alliantie Voeding in de Zorg, zijn blij met de deelname aan dit project. Via de Alliantie Voeding wordt het project ProMuscle in de Praktijk ook gepresenteerd op het Health, Food & Technology Event op 30 mei as.

Het leefstijlprogramma

Het programma bestaat uit twee opeenvolgende periodes van 12 weken. In de eerste periode ontvangen deelnemers twee keer per week krachttraining en voedingsadvies met eiwitrijke producten. In de tweede periode worden de deelnemers gestimuleerd om de nieuwe leefstijl vol te houden met behulp van lokale faciliteiten. Fysiotherapeut Ymkje Alofs van Opella traint twee keer per week met de groep ouderen. "Het doel is dat ouderen langer fit en zelfstandig blijven. Hiervoor gebruiken we een combinatie van krachttraining en het eten van voldoende eiwitten. Krachttraining en eiwitrijk eten vergroten de spiermassa. Die heb je nodig bij bijvoorbeeld het traplopen of opstaan uit een stoel.” De twee groepen die in maart gestart zijn worden opgedeeld in een groep die het leefstijlprogramma volgt en de andere groep dient als controlegroep. Door de spiergezondheid en kwaliteit van leven van beide groepen met elkaar te vergelijken op meerdere tijdspunten kunnen de effecten van het programma in de praktijk in kaart worden gebracht.

Preventieve zorg

In Apeldoorn, Epe, Ermelo en Harderwijk deden tot nu toe al 122 deelnemers mee aan ProMuscle in de Praktijk. Door de start in Ede, wat de laatste locatie is binnen dit project, komen er nog 40 mensen bij. De organisatie ligt bij zorgorganisatie Opella en de Gemeente Ede. Léon Meijer, wethouder Food in Ede "Met ons voedselbeleid zetten we in op gezonde en fitte bewoners. Dit project is een mooi voorbeeld van preventie: we zorgen dat ouderen gezond leven en daarmee kunnen we tegelijk dure (ziekenhuis)zorg voorkomen.” Partners in dit project laten zorgprofessionals en inwoners kennis maken met nieuwe ontwikkelingen in voeding en gezondheid. Zo ontwikkelen GGD-Noord Oost Gelderland en Sportservice Ede diverse lokale activiteiten op gebied van voeding en beweging.

Samenwerking in de zorg

ProMuscle in de Praktijk wordt uitgevoerd door: Wageningen University & Research (coördinator), de Stichting Alliantie Voeding in de Zorg, FrieslandCampina, Innopastry (Patisserie Unique) en Zilveren Kruis. Daarnaast wordt samengewerkt met de academische werkplaats AGORA, GGD Noord- en Oost Gelderland en UMCU. Het programma wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de zorgorganisaties Zorggroep Apeldoorn en omstreken, Viattence (Heerde), Zorggroep Noordwest Veluwe (Harderwijk en Putten), en Opella (Ede). ProMuscle in de Praktijk is een meerjarige publiek-private samenwerking, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food. Het programma loopt tot eind 2018


Bron: Wageningen University & ResearchRT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.