27 FEBRUARI 2023
Medewerkers van Rijnstate pakken voedselverpilling aan
Minder voedsel verspillen en een plantaardiger voedingsaanbod: zo werkten Gelderse organisaties binnen Gelderland van Morgen aan een duurzamer menu. De exacte invulling kozen ze zelf. Zo verkocht Rijnstate producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zaten met korting. De eerste groep deelnemende organisaties rondde hun traject af tijdens de week van de Circulaire Economie begin februari en deelde hun eerste resultaten. Uit de impactmeting blijkt dat ze samen 112.544 kg CO2-eq besparen. Ook leverde de verduurzaming meer tevreden gasten en winst op.`
Als één van de eerste 10 deelnemende organisaties deelde onze partner Rijnstate ook haar successen. Rijnstates personeelsrestaurant verspilde 17% ofwel 767 kilo minder voedsel per jaar. Dat heeft ze gedaan door over te gaan op een nieuw en gezonder menu. Marlijn van de Pavert, beleidsadviseur Voeding bij Rijnstate, vertelt: ‘We hebben een nieuw aanbod van gezonde en meer eigentijdse gerechten. Zo zijn de soepen verbeterd en worden ze weer door onze chef-koks zelf bereid.’ Ook hebben acht medewerkers van het personeelsrestaurant online cursussen gevolgd aan de Greendish Academy, bijvoorbeeld over voedselverspilling en een gezond assortiment. ‘Dankzij de kennis en praktische handvatten en begeleiding vanuit Greendish hebben wij meer bewustwording gecreëerd,’ vertelt Marlijn. Verder is Rijnstate actief de verkoopcijfers gaan monitoren. Ook het bestel- en inkoopproces werd verbeterd en verduurzaamd. Als er dan toch producten overbleven verwerkte Rijnstate die in gerechten of verkocht ze met 35% korting.
Ook na deze pilot blijft Rijnstate voedselverspilling verminderen, verzekert Marlijn: ‘Wij blijven gemotiveerd om bij te dragen aan een mindere milieu-impact. Zo blijven we goed monitoren op onze verkoopcijfers en inkoop en ons aanbod. Ook gaan we door met het met korting verkopen van producten die tegen de THT-datum aanzitten.’ Rijnstate heeft ook toekomstplannen: ‘We willen het assortiment in onze healthy fridges aanpassen om aansluiting te vinden bij de wensen en behoeften van onze medewerkers, ook na sluiting van het personeelsrestaurant. Ook willen we het “Greendish-broodje” introduceren, waarmee we restanten gebruiken om voedselverspilling te voorkomen.’
Laura Zantman van Alliantie Voeding in de Zorg en projectmedewerker van Goede Zorg Proef Je is blij met het succes van Rijnstate en gebruikt dat ook binnen het project: ‘Rijnstate laat hiermee zien dat ze duurzaamheid belangrijk vindt en vervult zo een voorbeeldfunctie. Dat deed ze als voorhoedeziekenhuis ook al binnen Goede Zorg Proef Je. Rijnstates resultaten en ervaringen met dit traject zullen we later binnen ons netwerk delen.’
Alliantie Voeding in de Zorg is partner van het programma Gelderland van Morgen en we verbinden dit aan ons netwerk en project Goede Zorg Proef Je. Binnen Goede Zorg Proef Je ondersteunen we ziekenhuizen en andere zorginstellingen om hun voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers gezonder én duurzamer te maken. Hierbij wordt ingezet op afvalreductie en de transitie naar een meer plantaardig en minder dierlijk aanbod. Alle ziekenhuizen die meedoen met Gelderland van Morgen, St. Jansdal, Radboudumc en Rijnstate, zijn ook aangesloten bij het programma Goede Zorg Proef Je en zetten zich zo ook al in op gezondheid en duurzaamheid. Binnen Gelderland van Morgen verhogen St Jansdal en Radboudumc het aandeel plantaardige eiwitten in het menu en de recepturen en verlagen ze de milieu-impact. Daarnaast zet St. Jansdal zich in voor minder voedselverspilling. Beide ziekenhuizen zijn nog bezig met het traject.
Provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en ondersteunt daarom ondernemers in de horeca, zorg, catering en retail met het programma Gelderland van Morgen. Het programma wordt uitgevoerd door Greendish en een aantal partners. Gedeputeerde Helga Witjes van de Provincie Gelderland is tevreden over de eerste resultaten van Gelderland van Morgen en heeft de ambitie om in 2023 het aantal deelnemers te verdubbelen naar 100: ‘Het is belangrijk dat we met ons voedsel stappen zetten naar een duurzame toekomst. Want er wordt nog te veel voedsel verspild. Ondernemers en organisaties spelen daarin een belangrijke rol met hun aanbod.’
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig