07 NOVEMBER 2019

Samen op weg naar een gezonder voedingsaanbod

Het creëren van een gezonder voedingsaanbod in een zorginstelling vraagt om multidisciplinaire samenwerking. Zo wordt het draagvlak vergroot en daarmee de kans op daadwerkelijke verandering. Dit blijkt uit de recente Expertmeeting ‘Voeding in Ziekenhuizen’ in Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Voedingsziekenhuis. 25 professionals kwamen samen voor een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen: voor patiënt, bezoekers en personeel.

Samen op weg naar een gezonder voedingsaanbod

Deelnemers Expertmeeting 'Voeding in Ziekenhuizen'. Foto Ernst-Jan Brouwer, Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Mirjam van ’t Veld, bestuursvoorzitter Ziekenhuis Gelderse Vallei, opende de meeting met haar droom: ‘Geen ziekenhuizen, maar gezondheidshuizen’. Daarna volgden diverse andere presentaties en brainstormsessies. De Expertmeeting is onderdeel van het project Goede Zorg Proef Je, dat Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) uitvoeren met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het project zet in op de realisatie van enkele maatregelen uit het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) en die zijn stevig: per 2025 is in vijftig procent van de ziekenhuizen het voedingsaanbod gezond, en per 2030 in alle ziekenhuizen.

Preventie in de zorg

Preventie krijgt steeds meer een plek in de zorg. Letteke Boot, beleidsadviseur bij het Ministerie van VWS, liet zien hoe meer dan 70 partijen in het Nationaal Preventie Akkoord samenwerken aan preventie. Overgewicht is één van de programma’s in het akkoord, met als doel het aantal mensen met obesitas en overgewicht omlaag te brengen. In het NPA is de Alliantie Voeding in de Zorg een partner om preventie aan zorg te verbinden. Menrike Menkveld, directeur Alliantie Voeding in de Zorg, deelde ontwikkelingen van diverse ziekenhuizen die vernieuwen op het gebied van voedingsaanbod. Ook ging ze in op de ervaring van Ziekenhuis Gelderse Vallei als hét Voedingsziekenhuis. ‘Voor de uitrol naar andere zorginstellingen werken we samen met vooroplopende ziekenhuizen en landelijke partners, waaronder het Voedingscentrum en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten’, aldus Menrike.

De gezonde keuze in de hoofdrol

Wat is nodig om het voedingsaanbod te verbeteren voor respectievelijk patiënten, bezoekers en medewerkers? In brainstormsessies werden knelpunten geïdentificeerd en kansen besproken. Als belangrijkste knelpunten kwamen naar voren: gebrek aan voedingsvisie en daardoor onvoldoende bestuurlijk draagvlak; niet alle zorgprofessionals zien voldoende de relevantie van gezonde voeding; en de kosten die bij verandering komen kijken. Enkele kansen die werden genoemd: zet de diëtist, de facilitaire afdeling, de arts en de beleidsmakers samen om tafel. De multidisciplinaire samenwerking is essentieel in de weg naar een gezonder aanbod. De inzet van medewerkers als ambassadeurs helpt breed draagvlak te creëren en afdelingen te motiveren. Voor het personeelsrestaurant blijkt er behoefte aan een standaardnorm met daarin een hoofdrol voor de gezonde keuze: mensen verleiden tot gezonde keuzes, naast de aanwezigheid van producten van buiten de schijf van vijf. Opties als vers & seizoensgericht voedsel, kleinere porties, prijsverlaging van gezond voedsel en prijsverhoging van ongezond voedsel werden ook besproken.

Hoe nu verder?

Een gezonder voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en personeel draagt bij aan een gezonder Nederland. De bevindingen van deze expertmeeting worden uitgewerkt in een factsheet. Zo krijgen de vervolgactiviteiten van het project Goed Zorg Proef Je inhoud en richting. Op 20 februari 2020 zal het 3e Landelijke Seminar Goede Voeding in de Zorg plaatsvinden om kennis te vergroten, best practices te delen en strategieën en tools te ontwikkelen. Ook gaan er pilots starten om het voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers te optimaliseren.

Aanwezigen Expertmeeting Voeding in Ziekenhuizen - 15 okt 2019

Alliantie Voeding in de Zorg: Tom van Loenhout, Menrike Menkveld, Gisette van Dam-Peters van Ton, Anne Posthuma, Leonie Horne. Eten + Welzijn (Greendeal): Ivonne Pappot. Facility Management Nederland: Hans Topée. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport: Letteke Boot. Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen: Corine Bakker, Hans Rebers. Nederlandse Vereniging van Diëtisten: Wineke Remeijnse. Nederlandse Federatie Universitaire centra/Erasmusmc: Bibian van der Voorn. Stuurgroep Ondervoeding: Elke Naumann, Mireille Schager. Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg/Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis: Eline Vermeulen. Voedingscentrum: Liesbeth Velema. Amsterdam UMC: Maarten Soeters, Marieke van Maanen. Maasstad Ziekenhuis: Martine Staat. Radboudumc: Marjo Peters. Rijnstate: Fabian Bovenlander. Wageningen University & Research: Renate Winkels. Ziekenhuis Gelderse Vallei: Mirjam van ’t Veld, Anja de Roder, Joyce Groenewoud, Coralie Azzouzi, Mirjam Holverda, Titia Veldman.


Meer lezen:


#GoedeZorgProefJe | Trots op onze kernpartner @Rijnstate in de stappen die ze zet op weg naar een gezond voedingsaa… https://t.co/ek91ibJelA
RT @Rijnstate: Smakelijk en Gezond voor jou: een zo gezond mogelijk voedingsaanbod voor zowel patiënten, bezoekers als medewerkers. Ook hie…
#studenten, #inspiratie | Studenten ‘Voeding en Gezondheid’ @WUR namen (letterlijk) een kijkje in de keuken van… https://t.co/tsFbVWvL50

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.