23 MAART 2018

'The Next Step' in voedingszorg

Daarover ging het donderdag 22 maart in het 2e landelijke seminar ‘Goede Voeding in de Zorg’ in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Meer dan 100 professionals, van 30 zorginstellingen en -organisaties uit heel Nederland, inspireerden elkaar. Ze werden uitgedaagd om ‘The Next Step’ in voedingszorg in de eigen organisatie te gaan zetten én mee te doen in het voedingszorgnetwerk.’

'The Next Step' in voedingszorg

Netwerk Voedingszorg

Al bij de inloop werd tijdens een lichte lunch volop genetwerkt. Er is duidelijk behoefte aan ontmoeting op het thema voeding in de zorg. Mirjam van ’t Veld, voorzitter raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei haakte hier tijdens de opening van het seminar op in: ‘Laten we de handen ineenslaan en de droom voor betere voedingszorg waarmaken. Als Voedingsziekenhuis beschikken wij over veel kennis en kunde rondom voeding. Met Wageningen University & Research (WUR) en vele partners aan onze zijde bouwen we voort. Het seminar is een uitstekende gelegenheid om dat te delen met andere zorgorganisaties, maar ook om de kennis en ervaringen van anderen op te halen. Samen kunnen we ‘The Next Step’ zetten in betere voedingszorg in Nederland.

Bekijk hier ook het videoverslag van deze dag

Innoveren

Mirjam de Groot, hoofd hoteldienst in Ziekenhuis Gelderse Vallei, lichtte het succes van het innovatieve maaltijdserviceconcept At Your Request (Sodexo) toe. In 5 jaar zijn veel innovaties geïntroduceerd om de voedingsinname van patiënten te verbeteren, zoals: de inzet van nudging, de eiwit verrijkte hapjes van Carezzo uit het Cater with Care project, en producten van bijvoorbeeld Boerenhart en Fijnproevers. 'Samen met Wageningen UR evalueren we innovaties. Het systeem leent zich uitstekend voor verdere optimalisatie,’ aldus de Groot. Tijdens de innovatiemarkt was er gelegenheid voor de deelnemers om de diverse bedrijven van gedachten te wisselen. Veranderexpert Rob van der Loo nodigde de aanwezigen uit om daadwerkelijk The Next Step te zetten. Betrek vroeg alle stakeholders, focus op kracht en stel vragen was zijn devies.

Onderzoeken, kennisdelen en inspireren 

Natuurlijk was er volop ruimte om elkaar te inspireren. Vanuit Wageningen University & Research vertelde Jeanne de Vries over een nieuw project met de Eetscore. ‘We willen de Eetscore toepasbaar maken in transmurale zorg,’ aldus de Vries. De Eetscore stelt de kwaliteit van de voeding vast en maakt zo het voedingspatroon bespreekbaar. De Eetscore past in de bestaande zorgmodule voeding. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMW. In de deelsessies werd veel kennis en ervaring gedeeld:


Deelsessie 1: Van smaakonderzoek naar toepassing in de patiëntenzorg.

Deelsessie 1: Van smaakonderzoek naar toepassing in de patiëntenzorg. Deze sessie ging van start met Elbrich Postma (WUR/Reuk- en Smaakcentrum) en Renske Karens (ZGV) die de invloed van reuk- en smaakveranderingen op voedingsinname bespraken aan de hand van onderzoek in het oncologisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Door onderzoek over smaakveranderingen bij patiënten willen we inzicht krijgen hoe we hierop zo goed mogelijk hoe gaan we dat meten en beter op inspelen,' vertelde Postma. Hielkje Poiesz (MCL) vertelde over het nieuwe voedingsconcept dat het Medisch Centrum Leeuwarden gaat implementeren: ‘Verassend Puur!’ Deze ‘Rollende keuken’ bezorgt op 6 momenten en is toespitst op verschillende doelgroepen. Poiesz benoemde dat de patiënt veelal eenvoudige, herkenbare en vertrouwde gerechten wil.


Deelsessie 2: Routes naar nieuwe voedingszorg.

Vanuit het Radboud UMC lichtte Vera IJmker het project Food4Care@Home toe. ‘In de thuissituatie valt veel winst te halen. De FoodBox is de basis, daarnaast mogen patiënten zelf kiezen wat ze er erbij willen eten. Patiënten kunnen met de eiwitmeter nagaan of ze die dag de eiwitbehoefte halen. Adviseurs gaan bij de mensen thuis langs als ondersteuning.
Eline Vermeulen (ETZ), voorzitter van de VKGE, vertelde over de ervaringen met het neerzetten van nieuw voedingsbeleid in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis. ‘Het is belangrijk niet vanuit kantoor het beleid te bedenken, maar je echt af te vragen waar de patiënt behoefte aan heeft. Aandacht voor gastvrijheid is even belangrijk als wat er op de menukaart staat,’ aldus Vermeulen.
Nikkie van der Lee, diëtist in Militair revalidatiecentrum Doorn lichtte het nieuwe voedingsconcept Geeft KRracht toe. Geeft KRacht werkt met de ‘Schijf van acht’: de basis is een passend voedingsaanbod via de Schijf van Vijf, en deze wordt aangevuld met de items motivatie, bewustwording en beleving.


Deelsessie 3: Worldcafé: naar ideale transmurale voedingszorg.

Na een korte toelichting van Elke Naumann (Stuurgroep Ondervoeding) over de ontwikkeling van een voedingspaspoort en Nancy Janssen, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei over de wensen vanuit kliniek gingen de deelnemers interactief aan de gang via een ‘WorldCafé’. Aan de hand van 3 vragen vond een brainstorm plaats, waarbij deelnemers voortborduurden op de vorige groep. ‘We hebben nog geen pasklare antwoorden,’ aldus Naumann. ‘Maar met deze brainstorm haal je in korte tijd wel heel veel informatie van alle stakeholders boven tafel. Een goede start in op weg naar ideale transmurale voedingszorg.’

Het Seminar Goede Voeding in de Zorg is een initiatief van Alliantie Voeding in de Zorg en Ziekenhuis Gelderse Vallei en werd georganiseerd met ondersteuning van Sodexo.


Contact: Menrike Menkveld, manager Alliantie Voeding in de Zorg  

Meer info:


#GoedeZorgProefJe | Trots op onze kernpartner @Rijnstate in de stappen die ze zet op weg naar een gezond voedingsaa… https://t.co/ek91ibJelA
RT @Rijnstate: Smakelijk en Gezond voor jou: een zo gezond mogelijk voedingsaanbod voor zowel patiënten, bezoekers als medewerkers. Ook hie…
#studenten, #inspiratie | Studenten ‘Voeding en Gezondheid’ @WUR namen (letterlijk) een kijkje in de keuken van… https://t.co/tsFbVWvL50

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.