08 MAART 2018
Het project beoogt de voedingsinname van bariatrische patiënten te verbeteren door voedingsadvies op maat. Er is weinig bekend is over de voedingsgewoontes van deze patiënten. Momenteel ontvangen ze een algemeen voedingsadvies. Eerst wordt de voedingskwaliteit onderzocht bij morbide obese patiënten die bij Vitalys/Rijnstate een bariatrische operatie ondergaan. Vervolgens wordt ook de relatie tussen kwaliteit van voeding en bloedwaarden van vitamines onderzocht.
Bariatrische chirurgie wordt verricht bij patiënten met morbide obesitas. Het doel van de operatie is gewichtsverlies. Vooral de gastric bypass en gastric sleeve worden vaak toegepast. Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind en de darmen gedeeltelijk omgeleid. Bij een gastric sleeve wordt een groot deel van de maag verwijderd. Het gevolg van beide operaties is dat iemand minder kan eten. Bij met name de gastric bypass verandert ook de opname van voedingsstoffen. Een nadelig effect bij de operaties is dan ook dat er micronutriënt-deficiënties kunnen ontstaan. Veel voorkomende deficiënties betreffen ijzer en vitamine B12.
Om patiënten goed te ondersteunen bij het halen van goede voedingskwaliteit, is het belangrijk dat ze een goed voedingsadvies krijgen én dit in de praktijk kunnen brengen. Hiervoor wordt in dit project de kennis van de Eetscore en NutriProfiel toegepast. De Eetscore, een door Wageningen University & Research ontwikkelde voedingsvragenlijst, geeft inzicht in de kwaliteit van de voeding. Via NutriProfiel wordt de relatie met micronutriënten-status in het bloed onderzocht. NutriProfiel is het kenniscentrum vitamines en voeding. Door de koppeling van Eetscore en NutriProfiel kunnen de patiënten gerichte voedingsadviezen krijgen en ook beter ondersteund worden om de adviezen ook in de praktijk te brengen.
Vitalys/Rijnstate voert jaarlijks meer dan 1000 bariatrische operaties uit. Wageningen University & Research ontwikkelde en valideerde de digitale voedingsvragenlijst Eetscore. In NutriProfiel, ontwikkelt vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg, is de expertise van de laboratoria van Ziekenhuis Gelderse Vallei en afd. Humane Voeding van Wageningen University samengebracht. Door deze brede samenwerking kan de voedingszorg voor bariatrische patiënten geoptimaliseerd worden.
Aan dit project werken o.a.:
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig