08 MAART 2018

Voedingsadvies voor bariatrische patiënten

Onderzoekers en chirurgen van Vitalys/Rijnstate hebben de handen ineengeslagen met experts van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research voor een project om de voedingsinname bij bariatrische patiënten te onderzoeken. Eind 2017 ontvingen zij een startsubsidie van 5000 euro tijdens de wetenschapsavond van de Alliantie Voeding in de Zorg.

Voedingsadvies voor bariatrische patiënten

Voedingsadvies op maat

Het project beoogt de voedingsinname van bariatrische patiënten te verbeteren door voedingsadvies op maat. Er is weinig bekend is over de voedingsgewoontes van deze patiënten. Momenteel ontvangen ze een algemeen voedingsadvies. Eerst wordt de voedingskwaliteit onderzocht bij morbide obese patiënten die bij Vitalys/Rijnstate een bariatrische operatie ondergaan. Vervolgens wordt ook de relatie tussen kwaliteit van voeding en bloedwaarden van vitamines onderzocht.

Bariatrische chirurgie 

Bariatrische chirurgie wordt verricht bij patiënten met morbide obesitas. Het doel van de operatie is gewichtsverlies. Vooral de gastric bypass en gastric sleeve worden vaak toegepast. Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind en de darmen gedeeltelijk omgeleid. Bij een gastric sleeve wordt een groot deel van de maag verwijderd. Het gevolg van beide operaties is dat iemand minder kan eten. Bij met name de gastric bypass verandert ook de opname van voedingsstoffen. Een nadelig effect bij de operaties is dan ook dat er micronutriënt-deficiënties kunnen ontstaan. Veel voorkomende deficiënties betreffen ijzer en vitamine B12.

Voedingskwaliteit 

Om patiënten goed te ondersteunen bij het halen van goede voedingskwaliteit, is het belangrijk dat ze een goed voedingsadvies krijgen én dit in de praktijk kunnen brengen. Hiervoor wordt in dit project de kennis van de Eetscore en NutriProfiel toegepast. De Eetscore, een door Wageningen University & Research ontwikkelde voedingsvragenlijst, geeft inzicht in de kwaliteit van de voeding. Via NutriProfiel wordt de relatie met micronutriënten-status in het bloed onderzocht. NutriProfiel is het kenniscentrum vitamines en voeding. Door de koppeling van Eetscore en NutriProfiel kunnen de patiënten gerichte voedingsadviezen krijgen en ook beter ondersteund worden om de adviezen ook in de praktijk te brengen.

Samenwerking

Vitalys/Rijnstate voert jaarlijks meer dan 1000 bariatrische operaties uit. Wageningen University & Research ontwikkelde en valideerde de digitale voedingsvragenlijst Eetscore. In NutriProfiel, ontwikkelt vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg, is de expertise van de laboratoria van Ziekenhuis Gelderse Vallei en afd. Humane Voeding van Wageningen University samengebracht. Door deze brede samenwerking kan de voedingszorg voor bariatrische patiënten geoptimaliseerd worden.

Aan dit project werken o.a.:

  • Laura Deden (onderzoeker Vitalys/Rijnstate)
  • dr. Eric Hazebroek (bariatrisch chirurg Vitalys/Rijnstate)
  • dr. Jeanne de Vries (onderzoeker WUR)
  • dr. Michiel Balvers (onderzoeker ZGV)
  • dr. Jacqueline Klein Gunnewiek (klinisch chemicus ZGV)

RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.