Dit jaar vieren we 10 jaar onderzoek naar en patiëntenzorg voor mensen met reuk en smaakstoornis. Het Reuk- en Smaakcentrum® is een uniek en toonaangevend centrum en laat de kracht van samenwerking zien. Door de unieke combinatie van de MRI scan met de olfactometer is aangetoond dat er bij mensen met reukverlies nog wel hersenactiviteit is als er geur toegediend wordt. Ook al ruiken ze het niet, blijkbaar is niet het hele reuksysteem stuk. Ook is reuktherapie verder op de kaart gezet en zijn er inzichten over de voedselvoorkeuren bij reukverlies. Om de inzichten uit de praktijk én uit research te delen en uit te wisselen organiseren we een mini-symposium. Van harte welkom!
Lees meerOp vrijdag 10 Oktober verzorgen Lili Kókai en Eva Valgaeren van Alliantie Voeding in de Zorg een workshopsessie waarbij kennis, inzichten en ervaringen gedeeld worden rondom de Eetscore tool en het implementatieproject Eetwijzer. Daarmee wordt ingezet op het verlenen van handvaten aan een brede groep van zorgverleners om de rol van gezonde voeding te bespreken als onderdeel van de behandeling.
Lees meerVoor iedereen die niet aanwezig kan zijn bij het ESPEN-congres in Praag, organiseren NESPEN en VVKVM dit post-congres symposium. Tijdens deze dag wordt u bijgepraat over de belangrijkste highlights van ESPEN 2025. Het programma deelt kennis over klinische voeding, metabolisme, health economics en ethiek. Thema’s zoals exercise as medicine, sarcopenie, het microbioom, voeding en metabolisme bij kinderen en casuïstiek uit de praktijk komen aan bod.
Lees meerAlleen op uitnodiging - Alliantie Voeding in de Zorg organiseert de Ronde Tafels ter verdieping van de samenwerking tussen de kernpartners en ondersteunt hiermee de projectontwikkeling en de verbinding tussen projecten.
Lees meerHet nieuwe Nationaal Congres Preventie & Gezondheid 2025 is een vernieuwd congres dat van grote waarde wil zijn voor iedereen die werkt aan een gezondere toekomst!
Lees meerOn 16 September FoodValley organises an exclusive Foodvalley Partner event exploring how food autonomy can strengthen resilience in a rapidly changing world. In the interactive breakout sessions on healthier and more sustainable foods. Menrike Menkveld-Beukers, director of the Nutrition & Healthcare Alliance, will share insights from food transition processes in hospitals and care organisations and the need for collaboration across the supply chain.
Lees meerOp donderdag 11 en vrijdag 12 september 2025 vindt het 5e Nationale Prehabilitatiecongres én het 1e Euregionale Prehabilitatiecongres plaats in het Crowne Plaza in Maastricht. Het thema van het congres is “Crossing Borders, Empowering Stars”. Tijdens dit tweedaagse congres staat prehabilitatie centraal. De focus ligt op zowel de principes als de praktijk van prehabilitatie, met als doel patiënten fysiek en mentaal optimaal voor te bereiden op een grote chirurgische of niet-chirurgische behandeling volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Lees meerGerda Pot spreekt op het International Congress of Nutrition 2025 over duurzame voeding in de zorg. Van 24 tot en met 29 augustus 2025 vindt in Parijs het International Congress of Nutrition plaats – hét toonaangevende evenement op het gebied van voeding en gezondheid. Namens de Alliantie Voeding in de Zorg geeft programmacoördinator Gerda Pot een presentatie over het programma Goede Zorg Proef Je®. Ze richt zich daarbij op de resultaten van de meest recente monitoring binnen Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen. In haar bijdrage gaat Gerda Pot in op concrete stappen die zorgorganisaties zetten richting een duurzamer én gezonder voedingsaanbod. De verschuiving naar meer plantaardige, seizoensgebonden en minder bewerkte producten draagt niet alleen bij aan de gezondheid van patiënten en bewoners, maar ook aan het verkleinen van de milieu-impact van de zorg. Duurzame voeding is een essentieel onderdeel van toekomstbestendige zorg. Door kennis en ervaringen uit te wisselen tijdens dit internationale congres, levert de Alliantie een bijdrage aan de wereldwijde beweging richting gezondere én duurzamere voedselsystemen in de zorg.
Lees meerTijdens dit besloten evenement verkennen we met de Vlaamse Nutrition2Health zorgambassadeurs hoe goede voeding daadwerkelijk vorm kan krijgen binnen de zorgpraktijk in Vlaanderen en Nederland.
Lees meer- Op uitnodiging - Op donderdag 3 juli 2025 is de jaarlijkse zomerborrel voor alle betrokkenen en partners van Alliantie Voeding in de Zorg!
Lees meerOp 2 juli 2025 mag Joline Wierda haar proefschrift verdedigen, getiteld: ‘The food environment in hospitals and long-term care facilities. Shifting towards a healthy and sustainable food environment for patients, staff, and visitors’. Dit proefschrift had als doel inzicht te krijgen in de voedselomgeving binnen de Nederlandse zorgcontext en te identificeren welke factoren, mechanismen en acties bijdragen aan de verschuiving naar een gezonde en duurzame voedselomgeving.
Lees meerOp maandag 30 juni 2025 zal Iris van Damme haar proefschrift "Taking dietary guidelines to heart: Improving diet quality in the management of cardiovascular disease and diabetes" verdedigen. Iris heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de rol van gezonde voeding bij de behandeling van hart- en vaatziekten en diabetes type 2, onder andere met de Voed-je-Beter interventies.
Lees meerOp 26 juni 2025 verdedigt Jacintha Domić haar proefschrift: 'The Anabolic Properties of a Vegan Diet Later in Life'. Vier jaar lang bestudeerde ze het effect van een volledig plantaardig, oftewel veganistisch, voedingspatroon op de spiergezondheid van 65 plussers. In haar proefschrift staat een reeks onderzoeken beschreven, waaronder de bevindingen van drie gerandomiseerde interventie onderzoeken, die samen de anabole eigenschappen beschrijven van een veganistisch voedingspatroon bij volwassenen van 65 jaar en ouder.
Lees meerOp woensdag 25 juni 2025 van 13.00 tot 17.30 uur organiseert de Nederlandse GGZ het inspirerende ‘Congres van de Mentale Krachtpatsers’. Tijdens dit kenniscongres worden innovaties en veranderingen die nodig zijn voor een toekomstgericht zorgaanbod in de ggz besproken. Een van de workshops zal gaan over de transitie naar gezonde en duurzame voeding, mede verzorgd door Lies Cuppers (projectmedewerker Goede Zorg Proef Je). Laat je inspireren door plenaire sessies en thematische workshops, en breid je netwerk uit met collega-professionals.
Lees meerOn behalf of the organizing committee, it is our pleasure to welcome you to the third edition of the National Congress on Sport, Physical Activity and Health, taking place on Friday, 20 June 2025. The congress is jointly organized by Wageningen University & Research, HAN University of Applied Sciences, and the Nutrition and Healthcare Alliance. The event is held in collaboration with De Watertoren (https://www.dewatertorensportenbewegen.nl), the national cooperation platform for all Dutch universities active in the field of sport, physical activity, and health. This year’s venue is Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem. The aim of the congress is to strengthen collaboration among universities and to reinforce multi-, inter-, and transdisciplinary knowledge and innovation networks in sport, exercise, and health in the Netherlands. The congress program includes keynote lectures, symposia, and interactive workshops.
Lees meer- Besloten bijeenkomst - Op donderdag 19 juni verzorgen Anne Slotegraaf en Eva Valgaeren van Alliantie Voeding in de Zorg een sessie tijdens de besloten jaarvergadering van de werkgroep cardiologie dietisten van de Nederlandse vereniging voor dietisten. Tijdens deze sessie worden kennis, inzichten en ervaringen gedeeld rondom de Eetscore tool en het implementatieproject Eetwijzer. Daarmee wordt ingezet op handvaten om de rol van gezonde voeding te bespreken als onderdeel van de behandeling.
Lees meer- Op uitnodiging - In 2023 is het SCOOP project gestart. In dit onderzoek kijken we naar de kenmerken die gepaard gaan bij ondervoeding met overgewicht en obesitas en hoe deze combinatie van ondervoeding én overgewicht herkend kan worden in de klinische praktijk.
Lees meerAlleen op uitnodiging - De Alliantie Voeding in de Zorg organiseert Ronde Tafels om de kernpartners te verbinden en projectontwikkeling te stimuleren en voor 2025 zullen we dit richten op Darmen. In de Ronde Tafel sessie vertellen onderzoekers van Wageningen Universiteit over diverse studies naar voeding en darmziekten, darmhormonen, microbioom, etc. Met verschillende medisch specialisten willen we nagaan waar kansen liggen in samenwerking, klinische vraagstukken inbrengen en/of inzichten uit onderzoek. Genodigden: onderzoekers en zorgprofessionals van Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen Universiteit en UMC Utrecht.
Lees meerOnze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig