Vrijdag 12 februari vindt vanuit de Regio Deal Foodvalley de digitale kick-off plaats van het meerjarige onderzoeksprogramma Gezonde en duurzame eetomgeving. Regionale partijen vanuit gemeenten, midden- en kleinbedrijven, ziekenhuizen, zorginstellingen, restaurants, cafés, retail en andere lokale initiatieven zijn nadrukkelijk uitgenodigd voor deze startbijeenkomst én om deel te nemen aan het onderzoeksprogramma. Zo werken we samen om een gezond en duurzaam aanbod te creëren en onderzoeken. Iedereen die zich betrokken voelt of wil zijn bij het thema gezonde en duurzame eetomgeving is daarom van harte welkom!
Lees meerElbrich Postma, onderzoeker op de afdeling KNO van Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen UR, verdedigt haar proefschrift ‘Coming to your senses'. Effects of changes in olfactory and gustatory function on eating behavior and the brain’ aan Wageningen University and Research.
Lees meerDe Coalitie Preventie in de Foodvalley organiseert een online bijeenkomst over gezonde leefstijl en vitaliteit.
Lees meerOp 20 november 2020 wordt het Nationale Voedingscongres georganiseerd in samenwerking met NESPEN. Het congres biedt diverse lezingen voor zorgprofessionals die zich bezig houden met klinische voeding en metabolisme. Op het programma ook diverse sprekers vanuit de projecten van de Alliantie Voeding in de Zorg.
Lees meer- Op uitnodiging - Gezonde voeding: van onderzoek naar praktijk. Op 13 november gaat de interactieve sessie van de Community of Care over voeding. Renate Winkels, assistant professor van Wageningen Universiteit zal dit verzorgen.
Lees meer- Op uitnodiging – De 'Ronde Tafel Oncologie en Voeding' van de Alliantie Voeding in de Zorg brengt wetenschap en zorgpraktijk samen.
Lees meerDeze cursus van Wageningen Academy geeft inzichten en praktische kennis over het uitvoeren van voedselconsumptieonderzoek voor toepassing in klinische, epidemiologische en monitoringsstudies en voor voedingsadvisering. Cursusleider Dr. Jeanne de Vries van afd. Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research (WUR) is mede-ontwikkelaar van de Eetscore, een digitale tool die beoordeelt in hoeverre iemand eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding.
Lees meer- Alleen op uitnodiging - Kennis uitwisselen, inspiratie op doen en samenwerking bevorderen. Dat is het doel van de researchlunch die het wetenschapsbureau van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Alliantie Voeding in de Zorg samen organiseren. Het thema is “Het meten van spierfunctie in onderzoek en praktijk”.
Lees meerDit jaar worden de Foodvalley Summits live uitgezonden vanuit verschillende landen. Foodvalley Summits bieden nieuws, talkshows, topverhalen en uitstekende mogelijkheden om te netwerken en exposeren op de thema’s ‘Protein Shift, Food & Health en Circular Agrifood’. In deze speciale editie gaan digitaal en fysiek hand in hand in een sterke samenwerking met verschillende partners wereldwijd.
Lees meerDutch Food Week is hét nationale podium waar genieten van voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. In 2020 wordt de Dutch Food Week gehouden van 10 t/m 17 oktober. Het thema van 2020 is 'verbinding', wat eten we en hoe komt het op mijn bord? De Alliantie Voeding zet zich in om het thema voeding in gezondheid onder de aandacht te brengen in deze week.
Lees meer- Alleen op uitnodiging - De Ronde Tafel Diëtetiek van de Alliantie Voeding brengt wetenschap en zorgpraktijk samen. Prof. dr. Marian de van der Schueren, buitengewoon hoogleraar Diëtetiek, prof. dr. Ellen Kampman, hoogleraar in Voeding en Ziekte, en andere onderzoekers van Wageningen University & Research gaan in gesprek over onderzoek, voeding en leefstijl met diëtisten, apothekers en managers van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate. Het Alliantiebureau organiseert de Ronde Tafels ter verdieping van de samenwerking tussen de kernpartners en ondersteunt hiermee de projectontwikkeling en de verbinding tussen projecten.
Lees meerOp 29 september vindt de 2e Landelijke Nascholingsdag Geneesmiddelen en Voeding plaats. Er is - onterecht - nog weinig aandacht voor interacties tussen geneesmiddelen en voeding. Na de succesvolle 1e editie organiseert de Werkgroep Voeding en Farma (WVF) daarom nu opnieuw een landelijke nascholingsdag.
Lees meerEen groot deel van de ziektelast kan worden voorkomen door verbetering van de zorg rondom voeding en leefstijl. Hoe dit vorm gegeven kan worden, wat daarvoor nodig is en welke technologie speelt staat centraal tijdens het congres. De Alliantie Voeding in de Zorg deelt kennis en ervaring vanuit diverse projecten.
Lees meerEen gezonde leefstijl en in het bijzonder voedings(gedrag), krijgt een steeds groter belang binnen de geneeskunde en zorg. Dit seminar biedt wetenschappelijke kennis over de rol van voeding, voedingsfysiologie, technologie, fysieke mechanismen en voedingsgedrag op onze gezondheid. Vanuit verschillende perspectieven als onderzoek, beleid maar ook de dagelijkse dokterspraktijk, bieden we een verdiepend inzicht, om succesvoller te zijn met leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies.
Lees meerIn deze sessie wordt het belang van geur bij eetgedrag besproken met een expert uit de praktijk - Wim Vaessen van Essensor - en een expert uit de wetenschap - Sanne Boesveldt van Wageningen Universiteit en van het Reuk- en Smaakcentrum® in Ede. Wat kunnen MKB'ers leren en gebruiken? Welke spanningsvelden zijn er, en welke oplossingen ? Ontmoet u tijdens het event een nieuwe samenwerkingspartner om uw eetbeleving met hulp van technologie te veranderen?
Lees meerIn juli 2020 bestaat het Reuk- en smaakcentrum 5 jaar! Het Reuk- en smaakcentrum is opgericht om zorg en (voedings)advies te kunnen bieden aan patiënten met reuk- en smaakstoornissen. Een unieke samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. Op 2 juli 2015 werd de eerste patiënt gezien in het Reuk- en smaakcentrum. In de afgelopen 5 jaar is het centrum uitgegroeid tot het expertisecentrum binnen Nederland op dit gebied en wordt er samengewerkt met diverse partijen om alle patiëntengroepen die te maken krijgen met reuk- en smaakstoornissen te bereiken. Een recente ontwikkeling is bijvoorbeeld het opstellen van een factsheet met advies voor patiënten die hun reuk verloren door een Covid-19 besmetting. Het 5-jarig bestaan laten we zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.
Lees meerDit webinar wordt georganiseerd door de Stuurgroep Ondervoeding i.s.m. eerstelijns diëtisten en Abbott en gaat over preventie en behandeling van ondervoeding bij thuiswonende kwetsbare ouderen. In het webinar zal vanuit onderzoek en praktijk worden toegelicht waarom ondervoeding juist nu op de loer ligt bij deze doelgroep en hoe je als eerstelijns diëtist in je eigen regio tot actie kunt overgaan.
Lees meerHet Nutrition 2020 Live Online congres vindt plaatst op 1-4 juni. Het programma bestaat uit lezingen, wetenschappelijke sessies, diverse satellietprogramma's, virtuele abstractpresentaties en tentoonstellingen. Het is mogelijk deel te nemen aan paneldiscussies, live Q&A en sommige sessies hebben een ander interactief gedeelte. Het congres wordt aangeboden door de American Society for Nutrition (ASN). Deelname aan het congres is gratis, aanmelden kan via de website (klik op 'meer informatie' bovenstaand). Het uitgebreide programma brengt onder meer sessies over de inzet van digitale tools om gezondere eetgedrag te stimuleren, gezond ouder worden en voeding bij hart- en vaatziekten. Ook implementatie wetenschap en het economische aspect in voedingsbeleid en -politiek staan op de agenda.
Lees meerIn mei 2020 bestaat NutriProfiel alweer 5 jaar! NutriProfiel is ontwikkeld binnen de Alliantie Voeding in de Zorg en geeft voedingsadvies op maat via bloeduitslagen en een digitale vragenlijst. Een unieke samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. Het 5-jarig bestaan laten we zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.
Lees meerVeel oncologische patiënten worden getroffen door smaak- en geurstoornissen. In dit symposium gaan zorgprofessionals, bedrijven én patiënten samen op zoek naar oplossingen. Hoe zijn voedingsmiddelen, bereidingstechnieken en geuren in te zetten om lekkere en gezonde voeding te stimuleren bij patiënten? Welke vragen spelen er in de zorgpraktijk? Op de smaakmarkt kun je zelf ervaren hoe het is om een smaakstoornis te hebben.
Lees meerElke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.