Van 20 t/m 24 januari 2025 vindt traditiegetrouw de Week van de Implementatie plaats. Tijdens deze week organiseren tal van implementatiegerichte mensen en organisaties bijeenkomsten waar je fysiek welkom bent of online aan kan deelnemen.
Lees meerThe Global Healthy Hospital Food Network is an initiative aimed at transforming hospital food services worldwide to prioritize health and sustainability. This network recognizes that hospitals, as centers of health and healing, have a responsibility to model and provide nutritious food options that promote patient recovery and overall well-being. By collaborating with healthcare providers, nutritionists, and culinary experts, the network strives to reduce unhealthy food options and increase the availability of fresh, locally sourced, and plant-based meals. This shift not only benefits patients but also supports hospital staff and visitors, fostering a culture of health within the healthcare environment. The network is a collaborative effort between our organisations (Physicians Association International, ProVeg International, Greener By Default, Plant-Based Health Professionals UK) across the US, EU and UK.
Lees meerOp donderdag 21 november 2024 vindt het symposium Duurzame Voeding in Ziekenhuizen plaats. Het symposium wordt georganiseerd door Goede Zorg Proef Je (initiatief van Alliantie Voeding in de Zorg) samen met projectgroep Duurzame Voeding in Ziekenhuizen (van Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra, NFU). Ter gelegenheid van de afsluiting van het project duurzame voeding in ziekenhuizen.
Lees meerOp 21 november 2024 organiseert het Institute 4 Preventive Health, onderdeel van de EWUU-alliantie, de Preventive Health Conference. Dit jaar staat de conferentie in het teken van "Just Transitions".
Lees meerFood for Thought is dé jaarlijkse wetenschaps- en netwerkavond van Alliantie Voeding in de Zorg. Met dit jaar als thema Voeding voor morgen: innovaties in voedingsonderzoek. Food for Thought is een interne bijeenkomst voor onderzoekers en zorgprofessionals van onze kernpartners Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen University & Research, Rijnstate en UMC Utrecht.
Lees meerOp donderdagmiddag 7 november 2024 organiseert Regio Deal Foodvalley het slotevent 'Proef de oogst uit de proeftuin'. Met de Regio Deal Foodvalley maken de partners samen de sprong vooruit naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Benieuwd wat deze sprong heeft opgeleverd? U bent van harte uitgenodigd!
Lees meerOP UITNODIGING | Op 3 oktober 2024 organiseert Alliantie Voeding in de Zorg, met medisch specialisten, paramedici en voedingswetenschappers van UMC Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en Wageningen University & Research de expertmeeting over het belang van goede voeding bij patiënten met hart- en vaatziekten en diabetes type 2 De nadruk hierbij ligt op de brug slaan tussen medische- en voedingswereld.
Lees meerOp dinsdag 1 oktober 2024 organiseren onderzoekers van UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Wageningen University & Research het symposium Fit & Vitaal Ouder worden. We nodigen u van harte uit op deze inspirerende middag waarin we de brug slaan tussen wetenschap, praktijk en beleid op het gebied van (plantaardige) voeding en bewegen bij kwetsbare ouderen.
Lees meerOp maandag 30 september a.s. wordt de Research Days gehouden in het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht is sinds 2023 kernpartner van de Alliantie Voeding in de Zorg en daarom sluiten we ook dit jaar weer aan bij deze Research Days. Ons doel is om onderzoekers, artsen, en zorgverleners te inspireren en motiveren om meer onderzoek te doen naar voeding en leefstijl en zo meer aandacht te besteden aan voeding en leefstijl in de zorg.
Lees meerDonderdag 26 september spreekt Iris de Koning, projectcoördinator Goede Zorg Proef Je, op het Vlaamse congres ‘Duurzame voeding in de zorg: van visie tot actie’.
Lees meerOp zaterdag 21 september 2024 organiseert oncologie midden-Nederland (Oncomid) voor de tweede keer het jaarlijkse kennis- en fietsevent Beweging in Behandeling. Dit jaar met als thema rehabilitatie. Het is voor iedereen die werkzaam is in de zorg en andere geïnteresseerden (waaronder (ex-)patiënten).
Lees meerOp donderdag 19 september is het 4e Nationale Prehabilitatie congres, in het RadboudUMC te Nijmegen. Het thema van het congres is “Het jaar van de Oogst”. Bijna een derde van de ziekenhuizen in Nederland biedt prehabilitatie aan en meer dan de helft verzamelt data. In Ziekenhuis Gelderse Vallei draait het programma XtraFit en dit wordt geëvalueerd binnen Regiodeal Foodvalley. Eva Valgaeren, diëtist in ZGV, zal hierover spreken in de sessie “Prehabilitatie in de Praktijk”.
Lees meerOp dinsdag 3 september a.s. organiseert de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een conferentie over duurzaamheid in de zorg “Van ambitie naar actie, de weg naar duurzame zorg”.
Lees meerAlleen op uitnodiging - Alliantie Voeding in de Zorg organiseert Ronde Tafels om de kernpartners te verbinden en projectontwikkeling te stimuleren. In deze Ronde Tafel gaan dr. Sanne Nijhof (UMC Utrecht), Isabelle van der Linden, Dr. Anne Hoefnagels, Dr. Arieke Janse, en andere onderzoekers van Wageningen University & Research in gesprek met artsen, onderzoekers en diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate/Vitalys, en UMC Utrecht.
Lees meer- Op uitnodiging - Op woensdag 3 juli 2024 is de jaarlijkse zomerborrel voor alle betrokkenen en partners van Alliantie Voeding in de Zorg!
Lees meerOp dinsdag 2 juli a.s. organiseert Dutch Cuisine de Dag van de Nederlandse Keuken. Deze dag biedt een unieke gelegenheid om de culinaire rijkdom van Nederland in de schijnwerpers te zetten. Met op het programma een bijdrage van Tom van Loenhout, cardioloog en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg over ‘Trots op lekker gezond eten’.
Lees meerVrijdag 28 juni vindt de 2e editie van het Nationaal Congres Sport, Bewegen en Gezondheid plaats in Sittard. Het congres zet zich in voor het versterken van multi-, inter- en transdisciplinaire kennis- en innovatienetwerken voor sport, bewegen en gezondheid in Nederland.
Lees meerWe nodigen u graag uit voor het symposium ‘Nutrition for Healthy Brain Ageing’ ter gelegenheid van de promotie van Annick van Soest. Dr. Bowman (Massachusetts general hospital) en verschillende onderzoekers van de Universiteit van Wageningen zullen de nieuwste inzichten delen in het vakgebied. Het symposium is in het Engels en vooral bedoeld voor onderzoekers en gezondheidsprofessionals.
Lees meerOp 20 en 21 juni organiseren de Dutch CardioVascular Alliance en Netherlands Heart Institute de 8e DCVA-NLHI Translational Cardiovascular Research Meeting. Op het programma staan resultaten van onderzoek en een blik op de toekomst waarin de zeven thema’s van de nieuwe agenda van de Hartstichting worden toegelicht. Ook zullen de genomineerden voor de Wiek van Gilst collaboration award pitchen. Alliantie Voeding in de Zorg is een van de drie genomineerden voor de Wiek van Gilst Samenwerkingsprijs van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). De DCVA streeft ernaar om tegen 2030 de cardiovasculaire ziektelast met 25% te verminderen en met de prijs willen ze brede samenwerkingen in het cardiovasculaire domein, die hierop gericht zijn, stimuleren. Bovendien wil DCVA waardering uiten en een impuls geven aan de samenwerking.
Lees meerPanDeMics onderzoekt de impact van medicatie op de bloedspiegels van bepaalde micronutriënten. Juist kwetsbare ouderen, die vaak meerdere medicijnen gebruiken, lopen een verhoogd risico op tekorten van micronutriënten. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Toch worden dit soort voedingstekorten in de praktijk vaak niet als zodanig herkend. Bijvoorbeeld, lage magnesiumspiegels bij ouderen zijn gerelateerd aan medicijngebruik. Dat blijkt uit het proefschrift over het PanDeMics-project, waarop Wout van Orten-Luijten op 11 juni hoopt te promoveren aan de Wageningen Universiteit. Dit project is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen de afdeling geriatrie van Ziekenhuis Gelderse Vallei en de leerstoelgroep Nutritional Biology, afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit.
Lees meerOnze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig