Op de 2e Food Impactors Summit zal Alliantie Voeding in de Zorg spreken over de beweging die in gang gezet is om het voedingsaanbod in ziekenhuizen en zorginstellingen gezonder te maken. Projectcoördinator Leonie Horne, die in 2022 gekozen tot een van de meest succesvolle impactmakers in de voedingsbranche, vertelt over ons programma Goede Zorg Proef Je.
Lees meerOp 16 maart 2023 wordt het Nationale Voedingscongres georganiseerd in samenwerking met NESPEN. Het congres biedt diverse lezingen voor zorgprofessionals die zich bezig houden met klinische voeding en metabolisme. Op het programma ook diverse sprekers vanuit de projecten van de Alliantie Voeding in de Zorg.
Lees meerBesloten bijeenkomst - Vind je het leuk om wat meer te horen over wetenschappelijk onderzoek in het ziekenhuis? Laat je bijpraten en inspireren over studies die plaatsvinden en afgerond zijn binnen onze samenwerking met Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Lees meerGenoeg bewegen en goede voeding helpen een oudere fit te blijven, om onder andere ongelukkig vallen te voorkomen. Hoe help je je oudere, thuiswonende cliënt daarbij? Word ProMuscle-trainer!
Lees meerDe recent aangestelde hoogleraar Ciaran Forde brengt een kennismakingsbezoek aan Alliantie Voeding in de Zorg en Ziekenhuis Gelderse Vallei. In zijn aanstelling bij Wageningen Universiteit & Research leidt hij onderzoek naar de invloed van sensorische eigenschappen van voedingsmiddelen op o.a. eetgedrag, energie-inname en op het metabolisme bij volwassenen en kinderen. Op het programma staan onder ander een bezoek aan het Reuk- en smaakcentrum en aan de 3T-MRI gepland.
Lees meerAlleen op uitnodiging – Esther Cruijsen, Promovendus leerstoelgroep Nutrition and Disease, Wageningen University & Research, spreekt op deze lunchlezing in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zuivel, alcohol en aardappelen zijn voedingsgroepen die regelmatig ter discussie staan in de spreekkamer bij de cardioloog. Kan een patiënt zijn dagelijkse glas wijn blijven drinken? Voeding en leefstijl beïnvloeden het risico om hart- en vaatziektes te krijgen, daarover is al veel onderzoek gedaan. Over de rol van voeding en leefstijl na een hartaanval is minder bekend. Wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat ook dan voeding en leefstijl een belangrijke rol hebben in de behandeling. Esther vertelt hierover tijdens deze vrijdaglunch. Ze wisselt ook graag met je van gedachten over wat nodig is om met haar resultaten, én andere beschikbare voedingskennis, daadwerkelijk in de zorgpraktijk aan de slag te gaan. De lezing is bedoeld voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, medisch specialisten en arts-assistenten.
Lees meerChristelijke Hogeschool Ede biedt in samenwerking met het project Voeding in Zorgopleidingen van Regiodeal Foodvalley een gratis cursus aan voor verpleegkundigen in de thuiszorg. Het bevorderen van gezond eet- en drinkgedrag in de thuiszorg staat centraal.
Lees meerAls verpleegkundigen voor een operatie voedingszorg geven aan ondervoede patiënten of die daar risico op lopen, blijken ze meer eiwit en meer kilocalorieën binnen te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van verpleegkundig wetenschapper Harm van Noort. Hij presenteert zijn resultaten tijdens zijn promotie op 14 december aan Radboud Universiteit.
Lees meerWelke rol speelt voeding in de nachtdienst? Wat kunnen verpleegkundigen en verloskundigen het beste eten, hoeveel en wanneer? Mariëlle de Rijk deed er afgelopen jaren onderzoek naar. Op 13 december promoveert ze aan Wageningen University & Research.
Lees meerVanuit het project Overgewicht en Leefstijl in Zorgopleidingen organiseert Alliantie Voeding in de Zorg samen met het Kenniscentrum Sport & Bewegen het webinar Bewegen in Zorgopleidingen: kennis en tools. We bespreken het belang van bewegen en beweegrichtlijnen. Ook geven we je de door het project ontwikkelde (gespreks)tools, instrumenten, fact sheets en stappenplannen.
Lees meerTijdens het congres Nursing Chirurgie: Verpleegkundige zorg voor de chirurgische patiënt doe je meer kennis op over voorspoedig postoperatief herstel van jouw patiënt.
Lees meerDat gepersonaliseerd voeding en een gezonde levensstijl de druk op de zorg kunnen verlagen en gezonde jaren opleveren is aangetoond, maar hoe kunnen we daadwerkelijke gedragsverandering in gang zetten? Hoe kunnen we met food & technology versnellen en opschalen? En wat zijn de huidige mogelijkheden en nieuwste ontwikkelingen? Je hoort het op dit congres.
Lees meerPrevention of obesity is needed since the problem continues to rise. That asks for a multidisciplinary approach. Therefore the Institute for Preventive Health (i4PH) of the alliance TU/e, WUR, UU, UMC Utrecht will organize a conference on this matter: the Preventive Health Conference.
Lees meerIn de Week Tegen Ondervoeding organiseert de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) een gratis webinar over nationale initiatieven om ondervoeding beleidsmatig aan te pakken.
Lees meerTijdens het jaarcongres van Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie (NVZF) wordt er ingegaan op de toekomst van de ziekenhuisfysiotherapeut. Diverse sprekers informeren en inspireren ons over onderwerpen als vroegintensieve neurorevalidatie, geïnfecteerde beenbreuken, beweegziekenhuizen, prehabilitatie/ perioperatieve zorg en het beroepsprofiel van de ziekenhuisfysiotherapeut.
Lees meerIn de Week Tegen Ondervoeding organiseert de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) een online symposium over de rol en inzet van micronutriënten in voedingszorg. Spijker je kennis bij met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en onderzoeken.
Lees meerIn de week van 7 t/m 11 november is het de Week Tegen Ondervoeding. In deze week is er extra extra aandacht voor de bewustwording, signalering, screening en behandeling van ondervoeding in alle sectoren van zorg en welzijn en bij alle risicogroepen, zoals acuut en chronisch zieken (volwassenen én kinderen) en ouderen.
Lees meerWat eten bewoners in verpleeghuizen en wat moet goede voedingszorg daar inhouden? Deze vragen zijn beantwoord in het project Goede Voeding, Goede Zorg! (GoedZo!), onder leiding van het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De resultaten van het project worden gedeeld in de slotbijeenkomst op 4 november.
Lees meerInterne bijeenkomst - op 13 december promoveert Mariëlle de Rijk op haar onderzoek naar de rol van voeding tijdens de nachtdienst. Ze komt op 3 november naar Ziekenhuis Gelderse Vallei om te vertellen over haar resultaten.
Lees meerOnze biologische klok is belangrijk, want ons 24-uurs ritme bepaalt bijna al onze biologische processen en heeft zo een grote invloed op onze gezondheid, waaronder op cardiometabole ziektes. Voeding speelt hierin ook een aanzienlijke rol. Waarom het een belangrijk thema is wordt besproken tijdens dit webinar van de Nutrition Society. Gerda Pot, programmacoördinator van Alliantie Voeding in de Zorg en spreker op dit webinar vertelt over haar epidemiologisch onderzoek naar de invloed van eetmomenten op cardiometabole ziekten.
Lees meerElke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.