• Begin
  • 13 december 2022
  • 13:30 uur
  • |
  • Einde
  • 13 december 2022
  • 15:00 uur
  • |
  • Locatie
  • Omnia, Wageningen Campus

Promotie Mariëlle de Rijk - Time to Eat: The diet of night shift workers from different dietary perspectives and its association with health and safety

Welke rol speelt voeding in de nachtdienst? Wat kunnen verpleegkundigen en verloskundigen het beste eten, hoeveel en wanneer? Mariëlle de Rijk deed er afgelopen jaren onderzoek naar. Op 13 december promoveert ze aan Wageningen University & Research.

Promotie Mariëlle de Rijk - Time to Eat: The diet of night shift workers from different dietary perspectives and its association with health and safety

Nachtdiensten kunnen leiden tot allerlei korte- en lange termijn gezondheidsklachten en daarnaast zorgen voor verhoogde risico’s op verkeersongevallen en fouten op het werk door verminderde alertheid. Of voeding die negatieve gevolgen van nachtdiensten kan verzachten onderzocht Mariëlle in haar promotie-onderzoek. Uit de Time to Eat studie bleek dat verpleegkundigen en verloskundigen uit Ziekenhuis Gelderse Vallei maximaal drie kleine maaltijden bestaande uit langzame suikers effectief het hongergevoel tijdens de nachtdienst kan verminderen, terwijl de alertheidsniveaus worden gehandhaafd. Meer resultaten deelt Mariëlle tijdens haar promotie op 13 december.

Haar promotor is prof. dr. ir. Edith Feskens, haar co-promotors zijn dr. Jeanne de Vries en dr. Sanne Boesveldt – allemaal verbonden aan Humane Voeding van Wageningen University & Research.

Lees meer over haar onderzoek