Dit programma is interessant voor onderzoekers, docenten, (para)medici en andere professionals die werkzaam zijn op het gebied van darm- en hersengezondheid én het immuunsysteem. Onder andere (mdl-)artsen, internisten, apothekers, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, huisartsen, en (klinisch) diëtisten.
Na het voltooien van dit programma kun je:
Voorafgaand aan de cursus op de campus van WUR krijg je toegang tot een online module Human Microbiome.
08.45 Ontvangst met thee/koffie
09.20 Welkom bij Wageningen Academy
09.30 Inleiding over het menselijk microbioom (MOOC, WMC)
Dr. Clara Belzer, WUR
10.00 Menselijk microbioom in relatie tot het immuunsysteem: nieuwste wetenschappelijke inzichten
Dr. Tamara Hoppenbrouwers, WUR
10.30 Pauze
10.45 Menselijk microbioom in relatie tot darmziekten
Dr. Carmen Horjus, Rijnstate ziekenhuis, Maag- Lever Darmarts
11.15 Menselijk microbioom en onderzoek naar specifieke voedingsstoffen. Hoe toe te passen in voedingsadviezen voor specifieke darmaandoeningen?
Dr. Nicole de Wit, WUR
11.45 Pauze
12.00 Menselijk microbioom en ouder wordende hersenen: hoe beïnvloeden ze elkaar? Nieuwste onderzoek en praktische tools om te gebruiken in het werkveld
Dr. Yannick Vermeiren, WUR
12.30 Hoe doe je dat? Voeding en het microbioom op elkaar laten inwerken in het kader van de behandeling van kanker
Dr. Dieuwertje Kok, WUR
13.00 Lunch
13.45 PhD-pitches van onderzoek rondom darmmicrobioom en Q&A (e-posters in digitaal lesportaal)
14.30 Samenwerken aan vertalen van wetenschappelijke kennis naar de praktijk.
Moderatie door o.a. Clara, Dieuwertje, Isolde.
Plenair of in groepen (afhankelijk van groepsgrootte.
15.15 Opdracht voor kleinere groepen of vervolg op bovenstaande sessie
Welke nieuwe onderzoeksvragen zijn relevant voor werkende professionals? Welke relevante hypotheses kunnen we bedenken? Wat zou je graag onderzocht willen hebben en hoe past dit in toekomstig werk van professionals én huidige en toekomstige onderzoeksprogramma's van WUR (in samenwerking met anderen).
16.00 Kleine samenvattingen van de uitkomst van de groepen, om van elkaar te leren.
16.30 Q&A, discussies, feedback voor verdere ontwikkeling van cursussen
16.45 Afsluiting, drinks & bites