19 DECEMBER 2019

Aanpak tegen eiwitondervoeding na bariatrische chirurgie

Een nieuwe aanpak voor patiënten met ernstige eiwitondervoeding na een bariatrische ingreep is effectief. Dat blijkt uit onderzoek van Rijnstate en Wageningen University & Research. De resultaten zijn gepresenteerd op het congres van de IFSO (International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders).

Aanpak tegen eiwitondervoeding na bariatrische chirurgie

Eiwitondervoeding

Ernstige eiwitondervoeding is zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben, zoals een verhoogde kans op complicaties en sterfte na de operatie. De complicatie kan optreden als patiënten na de ingreep te weinig eten of niet de juiste voedingsmiddelen nemen, bijvoorbeeld door buikklachten. Een tijdige diagnose en behandeling is nodig om snelle achteruitgang te voorkomen.  Internist-endocrinoloog Hans de Boer en diëtist Hans Brandts uit Rijnstate ontwikkelden het nieuwe behandelprotocol voor patiënten met ernstige eiwitondervoeding na bariatrische chirurgie. Samen met Wageningen University and Research is het behandelprotocol geëvalueerd. De behandeling bestaat uit een eiwitrijke sondevoeding, die speciaal is ontwikkeld voor patiënten met ondervoeding en opnamestoornissen. De kleine eiwitten en korte vetzuren in deze voeding kunnen snel opgenomen worden. Daarnaast is de voeding aangevuld met essentiële aminozuren en arginine. Om de vertering en opname van de voeding te verbeteren krijgen patiënten om de drie uur alvleesklierenzymen toegediend.

Veilig en effectief

Het nieuwe behandelprotocol is veilig en effectief blijkt uit het onderzoek. Voor het onderzoek zijn gegevens van 11 patiënten gebruikt. De - door de eiwitondervoeding - lage niveaus van serum albumine stegen snel. Bij geen van de patiënten traden complicaties op. De duur van de sondevoeding varieerde van 25 tot 156 dagen (mediaan: 64 dagen) en alvleesklierenzymen werden gedurende 22-195 dagen (mediaan: 75 dagen) aangevuld. De resultaten zijn gepubliceerd in Obesity Surgery. Het onderzoek is ook gepresenteerd op het IFSO-congres 2019.

Nutrition & Obesity Treatment

Vitalys is onderdeel van Rijnstate en is één van de grootste klinieken van Nederland voor bariatrische chirurgie. Als expertisecentrum helpt Vitalys jaarlijks meer dan 1.250 patiënten via een operatie in combinatie met een langdurig en intensief begeleidingstraject, waarin wordt gewerkt aan een verandering van leefstijl. Het onderzoek valt onder het onderzoeksprogramma van Eric Hazebroek, hoogleraar Nutrition & Obesity Treatment. 14 november 2019 jl hield hij zijn inaugurele rede aan de leerstoelgroep Nutrition and Disease die onder leiding  staat van professor Ellen Kampman.


Meer informatie


Gefeliciteerd @ElbrichPostma met je promotie! https://t.co/9OHIuegEaV We zijn blij dat je blijft inzetten voor het… https://t.co/hqaeiW3d7j
Helaas was de eerder link onjuist. Hier is het live te volgen: https://t.co/exAh23aZUZ https://t.co/JOEsDa46Zw
Reuk- & smaakcentrum | Vandaag verdedigt @ElbrichPostma om 13.30 haar proefschrift. Live te volgen via:… https://t.co/ar8OsZDXjQ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.

c