12 MEI 2020

Adviezen huisartsen voor nieuw gediagnostiseerde Covid-19 patiënten

Bij opname van patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis blijkt dat veel patiënten (een risico op) ondervoeding hebben, benauwdheidsklachten ervaren, vaak vermoeid zijn en verminderde kracht en conditie hebben. Het is belangrijk om hier direct na de diagnose, in de thuissituatie, aandacht aan te besteden. Daarom ontwikkelde Ziekenhuis Gelderse Vallei in samenwerking met Alliantie Voeding in de Zorg een factsheet voor huisartsen.

Adviezen huisartsen voor nieuw gediagnostiseerde Covid-19 patiënten

De factsheet geeft adviezen over voeding, bewegen en ademhaling voor patiënten die zojuist de diagnose Covid-19 hebben gehad. Het sluit ook aan op de recente informatie van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten: het belang van tijdig signaleren en doorverwijzen om ondervoeding te voorkomen.

Diëtisten, fysiotherapeuten, sportartsen (Sportsvalley) en de afdeling Medische Psychologie van Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben de informatie samengebracht. De factsheet bestaat uit:

  • Signalen van dreigende ondervoeding en het belang van screening;
  • Bewegen: vermoeidheid, kracht- en conditieverlies;
  • Benauwdheid/kortademigheid;
  • Informatie voor de patiënt of de mantelzorger;
  • Meer informatie voor de huisartsenpraktijk.

Download de factsheet ‘Adviezen voor patiënten thuis met beginnende covid-19’.

De factsheet wordt door Ziekenhuis Gelderse Vallei verspreid onder huisartsen in de regio. De Alliantie Voeding deelt via het project Goede Zorg Proef Je, een onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, deze kennis breed in Nederland.

Eerder ontwikkelde de Alliantie Voeding in de Zorg deze specifieke factsheets rondom corona:


#GoedeZorgProefJe I Samenwerken aan een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen. Dank diëtisten van @ZkhsAmstellandhttps://t.co/Gyr7F3ol2H
Via projecten uit de Regio Deal Foodvalley kan voeding een stevigere rol in de preventieve en curatieve gezondheids… https://t.co/xYivB4soBK
Vijf Belgische en vier Nederlandse ziekenhuizen, waaronder @ArthurvanZanten @GelderseVallei onderzoeken de rol van… https://t.co/31d9wh7ky3

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.