28 MEI 2020
Impact op voedingszorg, voor patiënt en arts
Het persoonlijk voedingsadvies van NutriProfiel kan bijdragen aan (secundaire) preventie, kostenbesparing en gezondheidswinst. “Voeding en gezondheid gaan hand in hand. Dat is bekend bij artsen en patiënten. Door de hoge werkdruk en snelle poliklinische bezoeken lukt het niet altijd om een goede voedingsanamnese af te nemen. Gelukkig helpt NutriProfiel ons daar nu bij”, aldus MDL-arts en hoogleraar Ben Witteman. “Als arts zie ik het voedingsadvies terug in het elektronische zorgdossier. De patiënt ziet het advies direct na het invullen van de vragenlijst. De praktische tips motiveren om in kleine stapjes de voeding verbeteren. De patiënt kiest zelf met welke aanpassing gestart wordt. Veranderingen zijn daardoor beter vol te houden. Zelf kan ik de bloedwaarden beter interpreteren: komt een te lage bloedwaarde door slechte voeding, of is er iets mis met de opname? En ondertussen leren we als arts ook nog meer over voeding”.
Brede inbedding
Vijf jaar geleden is NutriProfiel opgezet vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg. ”Alle specialisten vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen het NutriProfiel aanvragen”, aldus Michiel. “Sinds 2019 krijgen ook alle huisartsen uit het verzorgingsgebied van Ziekenhuis Gelderse Vallei het NutriProfiel aangeboden als zij één of meer micronutriënten uit NutriProfiel aanvragen. Na het bloedprikken ontvangt de patiënt de Eetscore vragenlijst via de e-mail. De aanvulling op de laboratoriumdiagnostiek van Ziekenhuis Gelderse Vallei kost de patiënt niets extra.”
“We zien dat steeds meer patiënten hier gebruik van maken” vervolgt hij. “Ook het aantal consumentenaanvragen neemt toe. Denk hierbij aan mensen die geïnteresseerd zijn in hun voedingsstatus, zoals bijvoorbeeld sporters. Ook kan NutriProfiel worden opgenomen in het aanbod dat werkgevers doen aan hun werknemers om fit en gezond te blijven. De komende jaren verkennen we de mogelijkheden om NutriProfiel ook via andere ziekenhuizen in te zetten”.
Innovatie en wetenschap
Via projecten worden doorontwikkeling, onderzoek en innovatie gerealiseerd, door wetenschap en zorgpraktijk te verbinden. Het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL) van Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research vormen de basis. “Onderzoek naar micronutriëntenstatus en de relatie met voeding heeft geleid tot diverse wetenschappelijke publicaties” vertelt Michiel. “Zo hebben we richtlijnen voor diagnose en behandeling van vitamine D deficiënties gepubliceerd en is vitamine D status bij actieve ouderen bestudeerd. Veel beweging en buiten zijn helpt om een goede vitamine D waarde te krijgen! Ook zagen we een tijdelijk maar groot effect van lichamelijke inspanning op magnesiumwaarden in het bloed. In 2016 is massaspectrometrie (LCMS) geïntroduceerd op het ziekenhuislaboratorium. Inmiddels worden vitamine B6 en D geanalyseerd met behulp van deze State-of-the-art techniek. Recent is het analysepakket voor de consument uitgebreid met ijzer. In de toekomst wil NutriProfiel zich meer richten op risicogroepen voor deficiënties en op vernieuwende manieren om micronutriëntendiagnostiek te verrichten.”
Sporters
Ook voor sporters is NutriProfiel waardevol. Via projecten zetten we in op het geschikt maken van NutriProfiel voor sporters. Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research deden via Eat2Move samen met RadboudUMC onderzoek bij deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. Het doel was om meer inzicht te krijgen in de nutriëntenbehoeften bij sporters en hoe NutriProfiel daarbij kan aansluiten. Via samenwerking met Sportinnovator Nutrition & Health Status en het Papendal Fit Food Meter project wordt NutriProfiel voor sporters verder ontwikkeld. Het voor sporters aangepaste NutriProfiel wordt geëvalueerd bij de afdeling Sportgeneeskunde van Sports Valley.
Versterken van de zorg
Via projecten met de Alliantie Voeding in de Zorg wordt de impact in de zorg verder versterkt. Op de 13e FENS, een Europese Voedingsconferentie, zijn Eetscore en NutriProfiel gepresenteerd.
Samen met Gemeente Wageningen en huisartsenpost MC de Poort loopt een project, waarin patiënten met lage gezondheidsvaardigheden aanvullende begeleiding op maat krijgen na het NutriProfiel voedingsadvies, om een gezondere leefstijl te stimuleren. Via (kook)workshops wordt bewustwording gecreëerd over het belang van een gezond voedingspatroon. Ook ontvangen deelnemers concrete handvatten om de adviezen uit het NutriProfiel toe te passen.
Ook doen we onderzoek in diverse poliklinische patiëntgroepen, bijvoorbeeld bij patiënten na een bariatrische ingreep of bij patiënten met darmaandoeningen. Voor projecten en doorontwikkelingen zijn we altijd op zoek naar partners die willen samenwerken.
Neem voor vragen contact op via Michiel Balvers, projectleider NutriProfiel.
Stuurgroepleden
Dr. Michiel Balvers – senior onderzoeker/projectleider klinische chemie, ZGV (voorzitter stuurgroep) Dr. Jeanne de Vries – universitair docent, WUR Prof. Dr. Ellen Kampman – hoogleraar Voeding en Ziekte, WUR Dr. Remy Bemelmans – internist-vasculair geneeskundige, ZGV Bij de start van NutriProfiel waren Jacqueline Klein Gunnewiek, Frans Kok en Peter Hollman als stuurgroeplid betrokken. |
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig