23 JANUARI 2020

Bio-impedantie onderzoek bij nierdialyse

Bio-impedantie is veelbelovend om de hydratatiestatus van nierdialyse patiënten te volgen. Dat blijkt uit het Biolyse onderzoek van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. Vervolgonderzoek moet meer inzicht geven over de toepasbaarheid van bio-impedantie bij het bepalen van het eindpunt van de dialyse.

Bio-impedantie onderzoek bij nierdialyse

Een onjuiste vochtbalans tijdens nierdialyse kan leiden tot complicaties. Het volgen van de hydratatiestatus tijdens de dialyse is dan ook essentieel. In de Biolyse studie zijn bij 10 patiënten bio-impedantiemetingen gedaan, tijdens twee verschillende dialyse sessies. Bio-impedantie meet de elektrische weerstand van het lichaam bij gebruik van een klein stroompje, voor de patiënt niet voelbaar. De eerste resultaten zijn positief over de inzet van bio-impedantie in de klinische besluitvorming over het eindpunt van de dialyse.

In de studie waren er grote individuele verschillen tussen patiënten. Zo lijkt bio-impedantie minder geschikt bij patiënten met een verhoogde Fat Free Mass Index (FFMI). Biolyse vervolgonderzoek is nodig om vast te stellen bij welke type patiënten bio-impedantie een geschikt hulpmiddel kan zijn. Ook is onderzoek nodig in een grotere groep patiënten.  

De Biolyse studies zijn een samenwerking van Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Het eerste deel van de Biolyse studie is uitgevoerd door Rebecca Otte, onder supervisie van ir. P. Hulshof en dr. Ir. N. de Roos. Vanuit het ziekenhuis schreven Dr. J.M. Hofstra, internist-nefroloog en Inez Jans, diëtist nierziekten, mee aan het protocol en begeleidden onderzoeksverpleegkundige Willemien Baan-Laros en physician assistant Arend-Jan Smilde het onderzoek.


RT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.