20 JANUARI 2020

NutriProfiel® voortdurend in ontwikkeling

Patiënten krijgen tegenwoordig direct na het invullen het voedingsadvies in te zien. ‘Door voortdurende ontwikkelingen maken we NutriProfiel steeds waardevoller voor patiënt, consument en zorgprofessional’, aldus projectleider Michiel Balvers, projectleider NutriProfiel bij Ziekenhuis Gelderse Vallei & Wageningen University & Research.

NutriProfiel® voortdurend in ontwikkeling

Het direct tonen van het advies aan de patiënt is ingevoerd op verzoek van patiënten en de artsen die met NutriProfiel werken. Bij het voedingsadvies wordt de patiënt erop gewezen dat het advies geen rekening houdt met allergieën of intoleranties en niet geschikt is voor patiënten die al een specifiek dieet krijgen vanwege bijvoorbeeld nierstoornissen of andere stofwisselingsziekten. De zorgprofessional die het NutriProfiel aanvraagt krijgt nu ook nog steeds het voedingsadvies te zien in het Elektronische Patiënten Dossier. Het NutriProfiel-advies biedt de zorgprofessional zo handvatten om voeding bespreekbaar te maken en door te verwijzen.

Doorontwikkelingen
Het innovatieve NutriProfiel geeft voedingsadvies op maat gebaseerd op bloeduitslagen en een digitale voedingsvragenlijst. ‘Uit onderzoek blijkt dat NutriProfiel patiënten en zorgverleners effectief steunt in het verbeteren van voedingsgewoonten’, legt Michiel Balvers uit. ‘Via doorontwikkeling willen we NutriProfiel steeds verder optimaliseren. Zo zijn de voedingsadviezen recent helemaal aangepast aan de laatste versie van de Richtlijnen Goede Voeding. Via de digitale Eetscore-voedingsvragenlijst wordt in beeld gebracht in hoeverre iemand voldoet aan deze richtlijnen. Recent zijn we ook een samenwerking gestart met de Gemeente Wageningen om patiënten aanvullende begeleiding te bieden bij het advies. Daarnaast ontwikkelen we NutriProfiel door voor specifieke doelgroepen, zoals sporters’.

IJzer
Voor de consument, die zonder tussenkomst van een arts een NutriProfiel aanvraagt, komt binnenkort ook advies op ijzer beschikbaar. Het advies is gebaseerd op de bloedwaarden Hb en ferritine en de voedingsvragenlijst Eetscore. IJzer is een belangrijke essentiële voedingsstof die nodig is om bijvoorbeeld rode bloedcellen te maken. Voor patiënten wordt ijzer niet toegevoegd aan NutriProfiel, omdat bij veel ziekten verstorende effecten optreden en de uitslag mogelijk onbetrouwbaar is. 

Nutriprofiel
NutriProfiel® is een dienst van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research, ontwikkeld vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg. NutriProfiel integreert gegevens over bloedwaarden van vitamine B6, foliumzuur, B12 en D, met informatie uit de online vragenlijst Eetscore. Hieruit volgt een voedingsadvies op maat. RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.